Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι μόνο αυτό κατέχει “τη μία και μοναδική αλήθεια” και καταγγέλλει το δήμαρχο Πωγωνίου

Μέλη του προσπάθησαν να υποκαταστήσουν τη δημοτική αρχή σε έργο που αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πωγωνίου της 27/6/2017 αποφάσισε ομόφωνα να τοποθετηθεί μνημείο για τον Ουλαμό Καλπακίου και ο ακριβής χώρος αυτού θέση "Γοριτσάκι". Όμως μόλις πέντε μέρες μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πριν ο Δήμος να προγραμματίσει τη, τη μορφή του μνημείου και το κείμενο που θα αναγραφεί, ανέλαβε δράση το ΚΚΕ!
Έτσι μέλη του –υποκαθιστώντας προφανώς το Δήμο Πωγωνίου- ξεκίνησαν να ανεγείρουν μνημείο και να τοποθετούν και δικό τους κείμενο, υπογεγραμμένο μάλιστα (όπως αναφέρει στην καταγγελία του το ΚΚΕ) από το ΚΚΕ!
Στην εύλογη αντίδραση του δημάρχου Πωγωνίου κ. Κ. Καψάλη, ο οποίος τους σταμάτησε και όταν αρνήθηκαν και συνέχιζαν να υποκαθιστούν τη δημοτική αρχή, κάλεσε την αστυνομία, η Τ.Ο. Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας του ΚΚΕ τον κατήγγειλε!!! Πιστεύουν φαίνεται ότι μόνο αυτοί κατέχουν “τη μία και μοναδική αλήθεια” και κανένας άλλος…
Αναλυτικά η καταγγελία της Τ.Ο. Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας του ΚΚΕ κατά του Δημάρχου Πωγωνίου για την τοποθέτηση μνημείου:...

«Τη Δευτέρα 2 Ιουλίου μέλη και οπαδοί του ΚΚΕ πήγαν να διαμορφώσουν το χώρο για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης και των αποκαλυπτηρίων μνημείου αντάξιου της αγωνιστικής στάσης που κράτησαν κατά την περίοδο του μεσοπολέμου οι «απείθαρχοι» του πειθαρχικού Ουλαμού Καλπακίου που συγκροτήθηκε το 1924. Η τοποθέτηση του μνημείου και ο ακριβής χώρος αυτής αποφασίστηκε ομόφωνα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πωγωνίου της 27/6/2017 στο θέμα που συζητήθηκε ως 3ο έκτακτο με τίτλο “Εκδήλωση στο πλαίσιο του 26ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ και ανέγερση μνημείου στην θέση "Γορυτσάκι"”.
Ο πειθαρχικός Ουλαμός Καλπακίου ήταν το χειρότερο στρατιωτικό κάτεργο της εποχής, «ο τάφος των ζωντανών» όπως τον ονόμασαν οι ίδιοι οι φαντάροι, ένα, πραγματικό, μ΄όλη τη σημασία της λέξης, στρατόπεδο συγκέντρωσης.  Εκεί έστελναν τα μέλη του ΚΚΕ και της ΟΚΝΕ, με σκοπό να τους τσακίσουν σωματικά και ηθικά, να τους εξαναγκάζουν να απαρνηθούν τις ιδέες τους και τα ιδανικά τους, το ΚΚΕ και την ΟΚΝΕ. Η στάση των εκατοντάδων μελών του ΚΚΕ και της ΟΚΝΕ που πέρασαν αλύγιστοι από το Καλπάκι υπήρξε πραγματικά ηρωική. Μεταξύ άλλων ο Θανάσης Κλάρας (Α. Βελουχιώτης), ο Κώστας Καραγιώρης, ο Δημήτρης Βλαντάς κ.α.
Προφανώς κάποιοι φαίνεται να ενοχλήθηκαν από την ιστορική αλήθεια που αναδεικνύει το ΚΚΕ, από την άσκηση του αυτονόητου δικαιώματος του ΚΚΕ - κατακτημένο με αγώνες - να ενημερώνει και να προπαγανδίζει τις θέσεις του στο λαό. Ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Καψάλης ταυτιζόμενος μ΄αυτούς έδρασε αυθαίρετα και παραβιάζοντας την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου πήγε αυτοπροσώπως στο χώρο για να σταματήσει τις εργασίες που γίνονταν φωνάζοντας ότι «το μνημείο θα γκρεμιστεί». Κάλεσε την αστυνομία η οποία προχώρησε στη σύλληψη 5 μελών και οπαδών του ΚΚΕ που διαμόρφωναν το συγκεκριμένο χώρο, οι οποίοι αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι μετά από 9 ώρες κράτηση, έπειτα από παρέμβαση του ΚΚΕ.
Ο Δήμαρχος με λίγα λόγια ευθυγραμμίστηκε πλήρως με εκείνους που δεν θέλουν να μάθουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί την ιστορική αλήθεια για τον πειθαρχικό Ουλαμό Καλπακίου. Ήθελε και αυτός όχι μνημείο ιστορικής τιμής στους "απείθαρχους" του πειθαρχικού Ουλαμού αλλά μνημείο «τουριστικό αξιοθέατο», γι΄ αυτό αντέδρασε όταν είδε στη μακέτα ότι το μνημείο που έχει σχεδιαστεί από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ προς τιμήν των αλύγιστων φαντάρων μελών της ΟΚΝΕ, θα ήταν υπογεγραμμένο απ' το ΚΚΕ και θα ανέγραφε "Τιμή και δόξα στους αλύγιστους φαντάρους της ΟΚΝΕ"(!). Ήθελε να κρύψει ότι οι φαντάροι που υπηρέτησαν στον πειθαρχικό Ουλαμό Καλπακίου υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ήταν μέλη του ΚΚΕ και της ΟΚΝΕ. Η ιστορία όμως ούτε σβήνεται, ούτε κρύβεται, ούτε ξεχνιέται.
Η 100χρονη ιστορία του ΚΚΕ και η ιστορία του εργατικού επαναστατικού κινήματος στην Ελλάδα και την Ήπειρο είναι μεγάλη και ποτισμένη με το αίμα χιλιάδων αγωνιστών. Αυτούς θα τιμήσουμε το Σάββατο 8 ΙΟΥΛΗ στις 10:30 το πρωϊ, στο χώρο δίπλα από το πολεμικό μουσείο στο Καλπάκι με την προγραμματισμένη εκδήλωση τιμής, αντάξια της αγωνιστικής στάσης των φαντάρων και ναυτών του πειθαρχικού Ουλαμού Καλπακίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί κανονικά.
Οι εχθροί του λαού γνωρίζουν ότι οι «απείθαρχοι» του πειθαρχικού Ουλαμού Καλπακίου γεννήθηκαν μέσα από τα σπλάχνα του ΚΚΕ, ότι το παράδειγμά τους εμπνέει σήμερα χιλιάδες αγωνιστές για την ανιδιοτέλεια, την αφοβία απέναντι στον ταξικό αντίπαλο, την αγάπη στο φτωχό λαό, την πίστη στα ιδανικά για μια ανώτερη κοινωνία, που θα καταργεί την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.
Καλούμε το λαό της Ηπείρου και ιδιαίτερα του Δήμου Πωγωνίου να καταδικάσει την απαράδεκτη στάση του Δημάρχου, να απομονώσει τις αντιδραστικές δυνάμεις που στρέφονται ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα, την ιστορική αλήθεια και που με τις πρακτικές τους εκκολάπτουν το «αβγο του φιδιού» που θέλει να σηκώσει κεφάλι στην περιοχή μας, να τιμήσει τους «απείθαρχους» του πειθαρχικού Ουλαμού Καλπακίου όπως τους αρμόζει, συμμετέχοντας μαζικά στην εκδήλωση του Σαββάτου. Να δυναμώσει τον αγώνα του ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και να συμπορευτεί με το ΚΚΕ.

Τ.Ο. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε. »