Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Απάντηση του Διοικητή του Νοσοκομείου Χατζηκώστα για τα ορθοπαιδικά χειρουργεία

Με ανακοίνωσή του ο Διοικητής του Νοσοκομείου Χατζηκώστα, Ευάγγελος Καρβούνης απαντάει για το ζήτημα της αναστολής των τακτικών ορθοπαιδικών χειρουργείων για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.
Αναλυτικά η ανακοίνωση: 
"Προς απάντηση των ερωτημάτων- δημοσιευμάτων σχετικά με το όριο της μηνιαίας δαπάνης ορθοπεδικού υλικού και την αναστολή των τακτικών ορθοπεδικών χειρουργείων στο Γ.Ν. Ιωαννίνων για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, και προκειμένου να μην δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις η Διοίκηση του Νοσοκομείου ξεκαθαρίζει τα εξής:...
Είναι ευρέως γνωστό ότι η Ορθοπεδική Κλινική του Νοσοκομείου μας καθημερινά γίνεται αποδέκτης της πλειοψηφίας των περιστατικών από την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου αλλά και Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Δ. Ελλάδας, Ιονίων Νήσων, ακόμα και την Αλβανία, κυρίως λόγω των υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας που προσφέρει αλλά και του ανθρώπινου χαρακτήρα που την χαρακτηρίζει στην αντιμετώπιση των περιστατικών. Τα στατιστικά λειτουργικά στοιχεία τα τελευταία χρόνια δείχνουν την αυξανόμενη δυναμική της κλινικής, αλλά και την ανανέωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στις λειτουργίες της συγκεκριμένης κλινικής αλλά και του Νοσοκομείου γενικότερα. Συγκεκριμένα, με τη λήξη του προηγούμενου έτους και κατά την έναρξη του 2017, παρατηρήθηκε μια αυξανόμενη κίνηση των ορθοπεδικών περιστατικών σε σχέση με το αντίστοιχο 1ο εξάμηνο του 2016 της τάξης περίπου του 20%. Τα αριθμητικά στοιχεία είναι αδιάψευστος μάρτυρας. Το συγκεκριμένο στοιχείο σε συνδυασμό με την αύξηση του μονίμου ιατρικού προσωπικού του τμήματος μέσω των νέων προσλήψεων που ολοκληρώθηκαν-ονται, δημιουργεί αυξανόμενες προσδοκίες αλλά και απαιτήσεις. Στα πλαίσια αυτά έχει ξεκινήσει και υλοποιείται ένα συγκεκριμένο business plan με στόχο τον εξ ορθολογισμό των νοσοκομειακών δαπανών σε όλα τα επίπεδα, με στόχο την ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου. Σε σχέση με τη συγκεκριμένη απόφαση επισημαίνονται τα εξής:
- Τα όρια του εγκεκριμένου προϋπολογισμού 2017 για τις συγκεκριμένες δαπάνες (Ορθοπεδικά υλικά) είναι πολύ ικανοποιητικά, ελαφρώς αυξημένα σε σχέση με τα όρια του προηγούμενου έτους, ωστόσο παράλληλα αυξήθηκαν σημαντικά και οι λειτουργικές ανάγκες της κλινικής και του Νοσοκομείου γενικότερα.
- Η εμφάνιση απροσδόκητων αναγκών είτε για ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό είτε για ενίσχυση απαραίτητων υπηρεσιών (πχ φύλαξη) και νέων δομών (διαμόρφωση χώρου ανάνηψης και σύστημα διαλογής στα ΤΕΠ) είχε ως αποτέλεσμα την συμπίεση των ορίων των ΚΑΕ (Κωδικός Αριθμός Εξόδων) που διαχρονικά υποστήριζαν μέσω τροποποιήσεων παρόμοιες ανάγκες ενίσχυσης. Ακριβώς λόγω των έκτακτων αναγκών, μετά από σημερινή συνάντηση των Διοικήσεων του Νοσοκομείου και της 6 η ΥΠΕ, αναγνωρίστηκαν οι ανάγκες και επιβεβαιώθηκε η άμεση παροχή του 10% του έξτρα προϋπολογισμού προς κάλυψη αυτών.
 - Για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο δεν είχε προγραμματιστεί κανένα χειρουργείο μέσω της διαδικασίας της Λίστας Χειρουργείου. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το πρωτόκολλο λειτουργίας της Λίστας Χειρουργείου, η επικύρωση των χειρουργικών επεμβάσεων προς ανάρτηση τους στον Ιστοχώρο του Νοσοκομείου γίνεται την τελευταία ημέρα της εβδομάδας, σχεδόν 10 ημέρες πριν. Άρα δεν υφίσταται οι έννοιες ‘προγραμματισμένα χειρουργεία’ και ‘αναβολή χειρουργείων’ για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Ειδικά για τον μήνα Αύγουστο, λόγω των αδειών του προσωπικού, τα τακτικά χειρουργεία (όπως διαχρονικά ισχύει) είναι ελάχιστα. Παρ' όλα αυτά, χειρουργεία για τα οποία είχε γίνει ήδη επικοινωνία πριν την επικύρωση της απόφασης του Δ.Σ. και καταρχήν συμφωνία για την ημερομηνία διεξαγωγής με τους ασθενείς (8 τον αριθμό για τον μήνα Ιούλιο) θα πραγματοποιηθούν κανονικά. Καμία ενέργεια ακύρωσης δεν έγινε καθαρά για λόγους ηθικής και σεβασμού προς τον ασθενή. Προφανώς τα έκτακτα χειρουργεία (συμπεριλαμβανομένου και τακτικών ορθοπεδικών περιστατικών ασθενών που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υγείας) θα συνεχίσουν να γίνονται κανονικά και χωρίς περιορισμούς. - Υπάρχει διαβεβαίωση των θεραπόντων ιατρών ότι τα τακτικά περιστατικά υπο προγραμματισμό για το Σεπτέμβριο και μετά είναι περιστατικά που δεν χρίζουν άμεσης αντιμετώπισης. Κάτι που ενισχύει και το γεγονός ότι δεν έχουν αναφερθεί παράπονα των ασθενών επί της διαδικασίας χρονοπρογραμματισμού των χειρουργείων τους. Σε αυτό το σημείο ευχαριστούμε δημόσια τους ιατρούς της ορθοπεδικής κλινικής για την άψογη συνεργασία. Κλείνοντας, η Διοίκηση διαβεβαιώνει ότι καθημερινά θα συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της προς βελτίωση των συνθηκών υγειονομικής περίθαλψης τόσο για τους ασθενείς όσο και τους συνοδούς αυτών. Η αρωγή σας και η συνεργασία μας θα συντελέσουν αποτελεσματικά στην εκπλήρωση των στόχων μας."

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ