Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Τελεσίγραφο, ετοιμάζονται να πετάξουν εκτός διεθνούς κινήματος τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό!

Νέος απίστευτος εξευτελισμός περιμένει την Ελλάδα; Επανέρχεται το ενδεχόμενο αποβολής της Εθνικής Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού - Στα Γιάννενα το Σάββατο η ορκωμοσία
Στα πρόθυρα ενός ακόμη δημόσιου εξευτελισμού βρίσκεται η χώρα μας! Το αρμόδιο όργανο της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού /Ημισελήνου στη Γενεύη, ετοιμάζεται να...πετάξει εκτός οργανισμού τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό λόγω των όσων έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια και το ότι η διοίκηση είναι διορισμένη!!! 
Μάλιστα το γεγονός ότι δεν έχει προκηρυχθεί εκλογική διαδικασία έχει εξοργίσει την ομοσπονδία! Κι όλα αυτά ενώ ετοιμάζονται και γίνονται γιορτές για τον Ερυθρό Σταυρό, υπό την προεδρία του κ. Α. Αυγερινού, για μια Μ.Κ.Ο. που έχει τιμηθεί κι έχει τιμήσει την Ελλάδα χρόνια τώρα.
Αυτό αποκαλύπτει το...
μέλος της προσωρινής διοίκησης που είχε οριστεί από το δικαστήριο η καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου κ. Ντανιέλα Μαρούδα η οποία λέει μάλιστα ότι εάν δεν γίνει αυτό μέχρι τον Αύγουστο το θέμα θα λήξει σε βάρος της Ελλάδας!

"...μόλις την προηγούμενη Παρασκευή, 5 Μαΐου, το αρμόδιο όργανο της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού /Ημισελήνου στη Γενεύη αποφάσισε την τιμωρία του ΕΕΣ, λόγω του ότι η Διοίκηση, που είναι διορισμένη από το Δικαστήριο να κάνει εκλογές, παραβιάζει τις ρητές εντολές (όλες) και ότι

εάν έως τον Αύγουστο δεν προχωρήσει συναινετικά σε εκλογές ο Αυγερινός,ο ΕΕΣ Θα αποπεμφθεί από το Κίνημα. Το όνομα και η ιστορία του "Ερρίκου Ντυνάν" έχει προ πολλού ξεφτιλιστεί στην Ελλάδα με ευθύνες των διοικήσεων του ΕΕΣ χρόνια τώρα." αναφέρει η κ.Μαρούδα!

Μάλιστα η ίδια αποκαλύπτει ότι "ο πρόεδρος έχει λάβει  σχετική Επιστολή. Μάλιστα έχει δεκάδες τέτοιες επιστολές, εδώ και μήνες, που του έδιναν διορία αρχικά 3 μήνες να βρει συναινετική λύση, ώστε να μην προχωρήσει η Ομοσπονδία σε αυστηρότερες κυρώσεις και να σταματήσουν πια τα δικαστήρια που πλήττουν την εικόνα του Ερυθρού Σταυρού. Τις αγνόησε και η τελευταία τον καλούσε σε απολογία. Πήγαν εκπρόσωποί του. Και η απόφαση ήρθε. Με σαφείς όρους. ΑΠΟΠΟΜΠΗ μετά τον Αύγουστο εάν δεν βρεθεί συναινετική λύση και εκλογές. Από σήμερα το γνωρίζει και η κυβέρνηση. Να δούμε τι θα κάνουν."

Το ρεπορτάζ της “Εφημερίδας των Συντακτών”

Τελεσίγραφο στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό
Από ό,τι φαίνεται, ακόμα και στη μετα-Μαρτίνη εποχή, ο Ερυθρός Σταυρός δεν αποτελεί μόνο έναν φορέα υλοποίησης μιας ανθρωπιστικής ιδέας, με τις αρχές και το έργο του, αλλά ένα προνομιακό πεδίο παιχνιδιών εξουσίας και προσωπικών ανταγωνισμών.
Με τα σημάδια της ανθρωπιστικής κρίσης να είναι εμφανή στη χώρα και ενώ οι ανάγκες διαχείρισης του προσφυγικού παραμένουν αυξημένες, είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να δεχθεί ένα ακόμα πλήγμα, καθώς, όπως αποκαλύπτουμε σήμερα, επανέρχεται το ενδεχόμενο αποβολής της Εθνικής Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού.

👉Το απευκταίο αυτό σενάριο θα σημάνει είτε την παύση κάθε επιχειρησιακής συνδρομής προς τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, είτε την αποβολή του από τη διεθνή επιτροπή, είτε την επιβολή των δύο ανωτέρω κυρώσεων ταυτόχρονα.
Τα παραπάνω αναφέρονται κατά λέξη σε εμπιστευτικό και εξαιρετικά επείγον έγγραφο που βρίσκεται στη διάθεση της «Εφ.Συν.» και έχει κοινοποιηθεί στα μέσα Απριλίου 2017 στον υπουργό Υγείας, στο υπουργείο Εξωτερικών και στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής από τη μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ, με έδρα τη Γενεύη.
👉Όπως μαθαίνουμε από το συγκεκριμένο έγγραφο, ο λόγος της επαπειλούμενης παύσης της επιχειρησιακής συνδρομής από τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό σχετίζεται με το πολεμικό κλίμα που επικρατεί επί μήνες μεταξύ μελών του Δ.Σ. του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ο οποίος περιγράφεται ως «ευρισκόμενος σε ομηρία».
👉Με δική του πρωτοβουλία ο επικεφαλής του τμήματος εφαρμογής πολιτικής και επιτήρησης της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού (ΔΟΕΣ), Frank Mohrhauer, ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές στη Γενεύη ότι «όλες οι προσπάθειες στελεχών της Επιτροπής Συμμόρφωσης της ΔΟΕΣ το τελευταίο εξάμηνο, προκειμένου να πείσουν μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ερυθρού Σταυρού να μην κρατούν σε ομηρία το μέλλον του οργανισμού με τη διαιώνιση δικαστικών υποθέσεων ή και να απέχουν από τη δημιουργία νέων δικαστικών εκκρεμοτήτων, απέβησαν άκαρπες.
👉Στις 2 Μαΐου 2017 κλήθηκε σε ακρόαση ο νυν πρόεδρος του προσωρινού Δ.Σ. του Ερυθρού Σταυρού, Α. Αυγερινός, ο οποίος, σύμφωνα με τον Mohrhauer, απέρριψε το αίτημα της Διεθνούς Ομοσπονδίας να τοποθετηθεί «εκτελεστικός διευθυντής» της ΔΟΕΣ στα ελληνικά γραφεία στην Αθήνα προκειμένου να διασφαλιστεί στενότερος έλεγχος και επιτήρηση των διοικητικών της Εθνικής Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού.
👉Μετά την ακρόαση του Α. Αυγερινού, η Διεθνής Ομοσπονδία απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τον ΕΕΣ και έδωσε διορία ώστε να υπάρχουν απτά σημάδια βελτίωσης στα διοικητικά του Ερυθρού Σταυρού έως τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Διεθνής Ομοσπονδία απειλεί με κυρώσεις τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Το ίδιο είχε πραγματοποιηθεί και τον Σεπτέμβριο του 2013 λόγω μη αναθεώρησης του καταστατικού λειτουργίας.
Στη σημερινή συγκυρία όμως σημαντικό ρόλο φέρεται να παίζει και το γεγονός πως το ελληνικό τμήμα δηλώνει αδυναμία πληρωμής της ετήσιας συνδρομής της χώρας μας, ύψους 350.000 ευρώ.

Έκρυθμη κατάσταση
Οι τελευταίες εξελίξεις φέρνουν στην επιφάνεια την υφιστάμενη εδώ και μήνες σύγκρουση που φέρεται να διαδραματίζεται στο εσωτερικό του ελληνικού τμήματος της μεγαλύτερης ανθρωπιστικής οργάνωσης στον κόσμο. 
Παρ’ ότι ο πρώην ισχυρός άνδρας του ΕΕΣ, Ανδρέας Μαρτίνης, βρίσκεται προφυλακισμένος αντιμετωπίζοντας σωρεία κακουργημάτων, η κατάσταση παραμένει έκρυθμη στον οργανισμό, όπου έχουν δημιουργηθεί διαφορετικά στρατόπεδα.
«Το αρμόδιο όργανο της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού αποφάσισε την τιμωρία του ΕΕΣ, λόγω του ότι η διοίκηση, που είναι διορισμένη από το δικαστήριο να κάνει εκλογές, παραβιάζει όλες τις ρητές εντολές. Εάν έως τον Αύγουστο δεν προχωρήσει συναινετικά σε εκλογές ο κ. Αυγερινός, ο ΕΕΣ θα αποπεμφθεί από το κίνημα. Το όνομα και η ιστορία του «Ερρίκος Ντυνάν» έχει προ πολλού ξεφτιλιστεί στην Ελλάδα με ευθύνες των διοικήσεων του ΕΕΣ χρόνια τώρα», ανέφερε η καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου Ντανιέλα Μαρούδα, η οποία, σύμφωνα με απόφαση του προηγούμενου Αυγούστου, θα ήταν μέλος προσωρινού Δ.Σ. που θα οδηγούσε τον οργανισμό σε εκλογές μέσα σε 3 μήνες, με το παλαιό όμως απαρχαιωμένο καταστατικό.
👉Τελικά οι εκλογές δεν έγιναν, ούτε με το ένα ούτε με το άλλο καταστατικό, για να μη βρεθεί ο οργανισμός σε κενό εξουσίας εν όψει της αντιμετώπισης του προσφυγικού και τα δικαστήρια αποφάσισαν να επεκτείνουν τη νυν διορισμένη διοίκηση έως και τον Αύγουστο 2017.
«Επί 30 χρόνια η Διεθνής Ομοσπονδία σιωπούσε για το παγκόσμιο φαινόμενο, μέσα από ένα κλειστό κλαμπ ανθρώπων να βγαίνουν πρόεδροι δύο μόνο άνθρωποι. Τώρα δήθεν κόπτεται. Είναι η ίδια Διεθνής Ομοσπονδία που τον Μάρτιο του 2015 απαίτησε να αλλάξει το καταστατικό του Ερυθρού Σταυρού. Τους παρουσιάσαμε το νέο καταστατικό, ουδείς από αυτούς έφερε αντίρρηση, άρχισαν να γράφονται νέα μέλη και μετά ξεκίνησαν οι επιστολές και τα ασφαλιστικά μέτρα», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Α. Αυγερινός.
Τους τελευταίους μήνες στη δημοσιότητα έχουν έρθει σοβαρές καταγγελίες από διάφορες αντιμαχόμενες πλευρές στον Ερυθρό Σταυρό.
Μία πλευρά καταγγέλλει τη διοίκηση για εκποίηση ακινήτων προς «ημετέρους» σε εξευτελιστικές τιμές και μία άλλη για «στενές σχέσεις» με φαρμακοβιομηχανίες.

«Τα φαντάσματα»
Σύμφωνα με δημοσιεύματα (thessnews.gr, 21.12.2016), υπήρξαν καταγγελίες πως μέσα στο 2016 παρατηρήθηκαν υπερβολικές προμήθειες φαρμάκων για τα προγράμματα και μάλιστα σε δραστικές ουσίες που δεν είναι και οι πλέον χρήσιμες.
Από την άλλη πλευρά, το ενημερωτικό σάιτ newsbomb (ουσιαστικών συμφερόντων του φαρμακοβιομήχανου Δ. Γιαννακόπουλου) δημοσίευσε πριν από ένα χρόνο θέμα με τίτλο «Τα «φαντάσματα» του Μαρτίνη καραδοκούν στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό», όπου παρουσιάζονται «άνθρωποι του Μαρτίνη να συνεχίζουν να πολιορκούν τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό με ένδικα μέσα, προσπαθώντας να βάλουν στον ‘’πάγο’’ τη σημερινή προσωρινή διοίκηση, να αποτρέψουν τις εκλογές με το νέο καταστατικό του οργανισμού και να επαναφέρουν το προηγούμενο "αμαρτωλό καθεστώς"».

Διαμάχη στο διαδίκτυο
«Πρόκειται για ελεεινές συκοφαντίες από όλους αυτούς που επί 30 χρόνια οδήγησαν εδώ την κατάσταση. Δεν έχουμε πάρει δεκάρα τσακιστή από κανέναν, μακάρι να είχαμε κάποια χρηματοδότηση, καθώς έχουμε να διαχειριστούμε ένα χρέος 52 εκατ. ευρώ από την εποχή Μαρτίνη», εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του ΕΕΣ, Α. Αυγερινός.
Εν τω μεταξύ, η διαμάχη εκτός από τα δικαστήρια και τον Τύπο συνεχίζεται και στο διαδίκτυο, με επώνυμες ανταλλαγές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιχειρημάτων, κατηγοριών και μερικές φορές βαρύτατων χαρακτηρισμών μεταξύ ερυθροσταυριτών, μελών και εθελοντών.
Γιατί όμως διεξάγεται ένας τέτοιος πόλεμος για έναν οργανισμό διεθνούς εμβέλειας, ο οποίος όμως είναι καταχρεωμένος, με σκιές από το παρελθόν και φαινομενικά χωρίς καμία διεθνή χρηματοδότηση;
Ισως η απάντηση, εκτός από τους εσωτερικούς ανταγωνισμούς και τις προσωπικές αντιπαλότητες, να κρύβεται και στη διαχείριση της εναπομένουσας ακίνητης περιουσίας του Ερυθρού Σταυρού, η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις ενδέχεται να ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ. 
Τι λέει ο Α. Αυγερινός
Στις 26/04/2015 συνήλθε η Γενική Συνέλευση των μελών του Σωματείου και αποφάσισε την τροποποίηση του απαρχαιωμένου καταστατικού.
Το νέο καταστατικό νομίμως δημοσιεύθηκε στα τηρούμενα στο Πρωτοδικείο βιβλία, εν τούτοις έχει ανασταλεί προσωρινά η ισχύς του δυνάμει απόφασης ασφαλιστικών μέτρων του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (ΜΠΑ) και μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αγωγής ακύρωσης που έχει ασκηθεί ενώπιον του ίδιου Δικαστηρίου από τρία εκ των μελών του Σωματείου, φίλα προσκείμενα στον φυλακισμένο πρώην Πρόεδρο του Ε.Ε.Σ., κ. Ανδρέα Μαρτίνη.
Η ακυρωτική αγωγή συζητήθηκε την 20/10/2016, ενώπιον του ΜΠΑ, και αναμένεται η έκδοση απόφασης.
Προϋπόθεση για τη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών, λοιπόν, είναι η έκδοση απόφασης επί της παραπάνω Δίκης. Στις 06.03.2017, στο Μονομελές Πρωτοδικείο δηλώσαμε ότι μόλις εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου για το καταστατικό, όποια κι αν είναι, θα τη σεβαστούμε και δεν θα την εφεσιβάλουμε.
Αντίθετα, η άλλη πλευρά (όλοι οι φίλοι του φυλακισμένου Ανδρέα Μαρτίνη) δήλωσε ότι θα την «πολεμήσει» δικαστικά εάν οι εκλογές δεν γίνουν με το παλαιό καταστατικό, δηλαδή να ψηφίσουν οι λίγοι (300 άτομα περίπου), φίλοι του Μαρτίνη και μάλιστα με εξουσιοδοτήσεις.

Εκατόν σαράντα χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ιδρύθηκε στις 10 Ιουνίου 1877, με πρωτοβουλία της βασίλισσας Ολγας.
Από τη στιγμή της ίδρυσής του αναγνωρίστηκε από τη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού και σήμερα αποτελεί μέρος του Διεθνούς Κινήματος Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου.
Το τελευταίο είναι το μεγαλύτερο ανθρωπιστικό δίκτυο στον κόσμο.
Το Κίνημα περιλαμβάνει τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, τη Διεθνή Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου και τους Εθνικούς Συλλόγους με παρουσία και δραστηριότητες σε 186 χώρες.
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός αριθμεί 69 περιφερειακά τμήματα στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.
Πρόκειται για τον μεγαλύτερο μη κυβερνητικό οργανισμό στην Ελλάδα, με σύνθετο έργο, που βασίζεται στην εθελοντική δράση και την άμεση ανταπόκριση των πολιτών σε περιόδους πολέμου και ειρήνης, στηρίζοντας τραυματίες, ασθενείς, πρόσφυγες, ηλικιωμένους, ανθρώπους με οικονομικές δυσκολίες και άτομα από κάθε ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού.
Διαθέτει πιστοποιημένες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και παροχής πρώτων βοηθειών.
Ο τομέας νοσηλευτικής του ΕΕΣ διαθέτει υπηρεσίες παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, υπηρεσία «Αγωγή Υγείας», «εκπαιδευτικούς υγειονομικούς σταθμούς», υπηρεσία «Νοσηλεία στο Σπίτι», νοσηλευτικές υπηρεσίες περιφερειακών τμημάτων με εκπαίδευση εθελοντών σε όλη την Ελλάδα.
Ο Τομέας Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών διαθέτει:
Ομάδα Διάσωσης, με Εθελοντές Διασώστες Τεχνικής και Παραϊατρικής Διάσωσης.
Σχολή Αυτοδυτών Ναυαγοσωστών, η οποία δημιουργήθηκε το 1974 και είναι η μοναδική στη χώρα μας διεθνώς αναγνωρισμένη από τη Διεθνή Ναυαγοσωστική Ομοσπονδία και η μοναδική παγκοσμίως που λειτουργεί με δυο κρατικές άδειες λειτουργίας.
Διασωστικά οχήματα και ναυαγοσωστικά σκάφη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, τα οποία προσφέρονται πανελλαδικά όταν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

Στα Γιάννενα το Σάββατο η ορκωμοσία
Εν τω μεταξύ το Περιφερειακό Τμήμα Ιωαννίνων της Μ.Κ.Ο. του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού πραγματοποιεί τελετή Ορκωμοσίας, Απονομής Πτυχίων, Προαγωγών και Τιμητικών Διακρίσεων των Εθελοντών της Νοσηλευτικής, της Κοινωνικής Πρόνοιας και των Σαμαρειτών Διασωστών & Ναυαγοσωστών, η οποία θα διεξαχθεί στην αίθουσα «Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος» της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας, το Σάββατο 10 Ιουνίου 2017 και ώρα 18:30.