Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Επιτυχίες του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Ιωαννίνων στην ανοιχτή θάλασσα

Ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Ιωαννίνων (ΙΟΙ) διοργάνωσε στις 20 & 21 Μαΐου 2017, για δεύτερη συνεχή χρονιά και με ιδιαίτερη επιτυχία, τον ιστιοπλοϊκό αγώνα ανοιχτής θάλασσας 36 ναυτικών μιλίων ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ 2017 για σκάφη των κατηγοριών ORCi και ORC Club. Ο αγώνας περιλάμβανε 2 ιστιοδρομίες των 18 ν.μ. απο τη Λυγιά Πρέβεζας στο Γάϊο Παξών και αντίστροφα.
Στον αγώνα συμμετείχαν 13 συνολικά σκάφη με πληρώματα 75 ατόμων από 6 Ομίλους:...
τον ΙΟ Ιωαννίνων, τον Ναυτικό Όμιλο Λευκάδας, τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Δυτικής Ελλάδας, τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Μαρίνας Γουβιών Κέρκυρας, τον Ναυτικό Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πρέβεζας και τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Ανοιχτής Θάλασσας Θεσσαλονίκης. Ο Όμιλός Ιωαννίνων συμμετείχε με 4 καταμετρημένα ORC σκάφη: ΑΝΕΜΟΣ, ΚΙΡΚΗ, TWO CHOICES και WALLI.

Η πρώτη ιστιοδρομία εκκίνησε το Σάββατο 20 Μαΐου, στις 12.30, από τη Λυγιά Πρέβεζας. Η ένταση του ανέμου στην περιοχή της εκκίνησης μειώθηκε απότομα 15 λεπτά μετά την εκκίνηση και στη συνέχεια για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν ξεπέρασε τους 3 κόμβους. Αποτέλεσμα ήταν τα σκάφη του αγώνα 3 ώρες μετά το σήμα της εκκίνησης να έχουν ταξιδέψει λιγότερο από 1 μίλι. Το μόνο σκάφος που αποκόπηκε από το στόλο, προχώρησε στη διαδρομή και συνάντησε ΝΔ άνεμο έντασης 8-10 κόμβους ήταν το RUSH του Ι.Ο. Μαρίνας Γουβιών Κέρκυρας, με κυβερνήτη τον Μιχάλη Τσατσόπουλο και 12μελές πλήρωμα, και έτσι κατάφερε να τερματίσει έγκαιρα, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στο πρώτο σκέλος του αγώνα. Τα υπόλοιπα σκάφη του αγώνα δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν από την άπνοια και έτσι εγκατέλειψαν την προσπάθειά τους αφού ήταν αδύνατο να τερματίσουν εντός του προκαθορισμένου χρόνου.
Την επόμενη το πρωί, Κυριακή 21 Μαίου, η εκκίνηση δόθηκε στο Γάιο Παξών στις 11.00 με κατεύθυνση προς τη Λυγιά Πρέβεζας. Πρώτο ξεκίνησε το σκάφος RUSH, εκμεταλλευόμενο από την αρχή της διαδρομής το πλεονέκτημα που του έδωσε το βιράρισμα του μπαλονιού. Όλα τα σκάφη εκμεταλλεύτηκαν την ένταση του ανέμου που έφτανε τα 28 knots από ΒΔ κατεύθυνση και έτσι κάλυψαν πολύ γρήγορα τα πρώτα 10 μίλια του αγώνα. Η σταδιακή μείωση της έντασης του ανέμου επέτρεψε και στα υπόλοιπα σκάφη να βιράρουν τα μπαλόνια τους και από το σημείο αυτό ο αγώνας άρχισε να αποκτά περισσότερο ενδιαφέρον. Τα πιο γρήγορα σκάφη τερμάτισαν στη Λυγιά με άνεμο που πλέον δεν ξεπερνούσε σε ένταση τα 10 knots σε μία χρονικά σύντομη κούρσα. Τα πιο αργά σκάφη βρέθηκαν στη δυσάρεστη θέση να συναντήσουν εκτεταμένη άπνοια, η οποία εμφανίστηκε από τη «στροφή» του ανέμου σε Νοτιά. Η αλλαγή αυτή, σε συνδυασμό με τη χαμηλή ένταση 6-8 knots που επικράτησε για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα, καθυστέρησε αρκετά τον τερματισμό τους. Στο δεύτερο σκέλος του αγώνα τερμάτισαν όλα τα εκκινήσαντα σκάφη. Πρώτο κατετάγη το σκάφος LEONA του Ν.Ο. Λευκάδας με κυβερνήτη τον Neil Mc Robert, δεύτερο κατετάγη το σκάφος ΚΙΡΚΗ του Ι.Ο. Ιωαννίνων με κυβερνήτη τον Ευριπίδη Γλαβά (πλήρωμα οι Γιώργος Κοκκίνης, Στέργιος Βακατσάς, Βαγγέλης Κατσέτας, Δημήτρης Αθανασιάδης και Δήμος Χατζηπαντελιάδης) και τρίτο το σκάφος RUSH του Ι.Ο. Μαρίνας Γουβιών Κέρκυρας με κυβερνήτη τον Μιχάλη Τσατσόπουλο. Από τα υπόλοιπα σκάφη του Ι.Ο. Ιωαννίνων την 6η θέση κατέλαβε το σκάφος TWO CHOICES με κυβερνήτη το Σταύρο Ζορμπαλά στην παρθενική του συμμετοχή σε αγώνα, την 7η θέση το σκάφος WALLI με κυβερνήτη το Γιώργο Στεργιούλη και την 8η θέση το σκάφος ΑΝΕΜΟΣ με κυβερνήτη τον Δημόκριτο Τσουκάτο.
Στη γενική κατάταξη την πρώτη θέση κατέλαβε το σκάφος RUSH του Ι.Ο. Μαρίνας Γουβιών Κέρκυρας, τη δεύτερη θέση το LEONA του Ν.Ο. Λευκάδας και την τρίτη θέση το ΚΙΡΚΗ του Ι.Ο. Ιωαννίνων.

Όλοι έμειναν ικανοποιημένοι από τη διοργάνωση και ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά στον όμορφο αυτόν αγώνα που αρχίζει να γίνεται πλέον «θεσμός».