Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Κ. Τασούλας: Ανάγκη εφαρμογής αναλογικών διοδίων στο νομό Ιωαννίνων

Για την ανάγκη εφαρμογής αναλογικών διοδίων στο νομό Ιωαννίνων κάνει λόγω ο βουλευτής Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας με ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών. Συγκεκριμένα:
Με τον ν.4388/2016 ιδρύθηκε η Υπηρεσία Οδικών Τελών με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, την καθιέρωση των ενιαίων ηλεκτρονικών αναλογικών διοδίων, του συστήματος δηλαδή καταβολής διοδίων ανάλογα με τα διανυόμενα χιλιόμετρα.  Συγχρόνως προβλέπεται ιδιαίτερη...
μεταχείριση στους κατοίκους ομόρων με το εθνικό δίκτυο περιοχών.

Εντελώς πρόσφατα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου σας ανακοίνωσε πως ο διαγωνισμός για τα αναλογικά διόδια προγραμματίζεται για τα τέλη του 2017 με ορίζοντα υλοποίησης τα τέλη του 2018!  Εν τω μεταξύ με βάση Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) δική σας και του Υπουργού Οικονομικών προβλέπεται η λειτουργία του σταθμού Παμβώτιδος (Δροσοχώρι) στις 31 Αυγούστου τ.ε.
Αυτό σημαίνει ότι, αν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν, το νομό Ιωαννίνων θα επιβαρύνουν τρείς σταθμοί διοδίων Τύριας, Δροσοχωρίου και Μαλακασίου γεγονός που δεν έχει προηγούμενο σε άλλο νομό, με αποτέλεσμα το κόστος μετακινήσεων να γίνεται δυσβάσταχτο.
Χαρακτηριστικά αναφέρω πως οι κάτοικοι του Μετσόβου, όπου τα τελευταία χρόνια καταργήθηκαν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, μετακινούνται καθημερινά προς και από τα Ιωάννινα, ενώ ήδη καταβάλλουν διόδια για να πάνε σε Καλαμπάκα και Τρίκαλα, όπου παραδοσιακά δραστηριοποιούνται πολλοί Μετσοβίτες, όταν η απόσταση που διανύουν στην Εγνατία Οδό είναι μόνο 10 χιλιόμετρα!
Είναι συνεπώς προφανές ότι η λειτουργία τόσων διοδίων στο νομό Ιωαννίνων θα αποτελέσει πλήγμα τόσο για τον τουρισμό, που είναι απολύτως απαραίτητο στήριγμα της τοπικής οικονομίας στους καιρούς της κρίσης, όσο και υπέρμετρο βάρος στις καθημερινές εσωτερικές μετακινήσεις του τοπικού πληθυσμού για λόγους εκπαίδευσης, περίθαλψης, εργασίας ή συναλλαγής με το Δημόσιο.
Για τους λόγους αυτούς
Ερωτάται ο κ.Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών
Για τα μέτρα και τις αποφάσεις που οφείλει να λάβει ώστε:
1. Η λειτουργία του νέου σταθμού Παμβώτιδος (Δροσοχώρι) να συμπέσει με την εφαρμογή των αναλογικών διοδίων.
2. Το σύστημα των αναλογικών διοδίων να ισχύσει και στα διόδια της Τύριας.

3. Οι μετακινήσεις από Μέτσοβο προς Καλαμπάκα-Τρίκαλα να τύχουν απαλλαγής χρέωσης λόγω των ελαχίστων χιλιομέτρων που διανύονται για αυτούς τους προορισμούς.