Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2017

Συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων στα Ιωάννινα

Το Υπουργείο Παιδείας με προχθεσινή ανακοίνωσή του, μετά την πρώτη προσπάθεια της εφαρμογής της αξιολόγησης, μέσω της συμπλήρωσης των ερωτηματολογίων για την επιλογή των στελεχών εκπαίδευσης, στέλνει «τον μποναμά» στους εκπαιδευτικούς με νέες υποβαθμίσεις, συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Η Αγωνιστική...
Συσπείρωση Εκπαιδευτικών αναφέρει:

"Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εφαρμόζοντας πιστά τις οδηγίες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, στα πλαίσια του εξορθολογισμού του κόστους στην εκπαίδευση, χτυπά τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Προχωρά σε μαζικό κύμα υποβιβάσεων-συμπτύξεων-καταργήσεων σχολικών μονάδων, το μεγαλύτερο μετά από αυτό της Διαμαντοπούλου.
Με βάση τα στοιχεία της απόφασης «εξαφανίζονται» 363 τμήματα δημοτικών και 106 τμήματα νηπιαγωγείων σε όλη τη χώρα. Πιο συγκεκριμένα υποβιβάζονται 168 δημοτικά (317 τμήματα) και 43 νηπιαγωγεία (45 τμήματα), συγχωνεύονται 22 δημοτικά (14 τμήματα) και 118 νηπιαγωγεία (31 τμήματα), ενώ καταργούνται 14 δημοτικά (32 τμήματα)και 29 νηπιαγωγεία (30 τμήματα).
Ο νομός Ιωαννίνων είναι ένας απ’ αυτούς που πληρώνει βαρύ τίμημα με τις νέες συγχωνεύσεις για άλλη μια φορά τα τελευταία δέκα χρόνια: 3 Δημοτικά και 2 Νηπιαγωγεία καταργούνται, 24 νηπιαγωγεία συγχωνεύονται αφήνοντας ουσιαστικά «στον αέρα» δεκάδες Νηπιαγωγούς οι οποίες κινδυνεύουν πλέον άμεσα με μετακίνηση σε άλλο νομό, με ότι αυτό συνεπάγεται. Το σοβαρότερο όμως είναι ότι, εκεί που τα νηπιαγωγεία στο νομό λειτουργούσαν με μεγάλες ελλείψεις και προβλήματα, τη νέα σχολική χρονιά καλούνται να λειτουργήσουν με πολύ λιγότερο προσωπικό. Τα αποτελέσματα στην λειτουργία των νηπιαγωγείων και τη διαπαιδαγωγητική διαδικασία των νηπίων θα είναι τραγικά (πληθωρικά τμήματα, μετακινήσεις σε μεγάλη απόσταση κλπ).
Με αυτό τον τρόπο το Υπουργείο καταδικάζει τους μόνιμους εκπαιδευτικούς στη διαθεσιμότητα και την κινητικότητα και τους αναπληρωτές στην ανεργία. Ταυτόχρονα αναγκάζει και ένα μεγάλο αριθμό μαθητών σε καθημερινή βάση να μετακινούνται μακριά από τον τόπο διαμονής τους.
Τώρα πια ξέρουμε τι νέο έφερε και τι φέρνει το "νέο σχολείο" που «οραματίζεται» η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: λιγότερα σχολεία και εκπαιδευτικούς, περισσότερα παιδιά μέσα σε άθλια κτίρια, χειρότερα βιβλία, μείωση των κρατικών δαπανών για την παιδεία, για την εξυπηρέτηση των χορηγών και των επιχειρήσεων.
Προκύπτει επιπλέον σοβαρότατο ζήτημα, καθώς η απόφαση του Υπουργείου για τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις στα Γιάννενα, στηρίχτηκε σε πρόταση του Δ/ντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ο οποίος πριν την καταθέσει, δεν μπήκε καν στον κόπο να πάρει, έστω, την άποψη του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ. Αποδεικνύονται για άλλη μια φορά στην πράξη οι εκτιμήσεις της Α.Σ.Ε. για το ρόλο των στελεχών εκπαίδευσης στις σημερινές συνθήκες.
ΕΜΕΙΣ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ.
Καλούμε τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, που βλέπουν τη «δημόσια» παιδεία να σφίγγει σα θηλιά στον λαιμό τους, να συνεχίσουν τον αγώνα τους, μαζί με το εργατικό κίνημα, να γυρίσουν την πλάτη σε όσους βγαίνουν παγανιά και μιλούν για εξορθολογισμό, σε όσους λένε ότι τίποτα δεν γίνεται.
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ!
Απαιτούμε:
• Να παρθούν τώρα πίσω όλες οι υποβαθμίσεις-καταργήσεις-συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων.
• Μαζικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των κενών. Κανένα τμήμα νηπιαγωγείου, Α’ και Β’ δημοτικού με πάνω από 15 μαθητές, καμία από τις υπόλοιπες τάξεις με πάνω από 20.
• Κάλυψη όλων των αναγκών των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό."