Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

Το Ανατολικό Ζαγόρι έχει τον δικό του Αστυνόμο

Έναρξη του «Τοπικού Αστυνόμου» στους Μηλιωτάδες
Γεγονός αποτελεί για το Δήμο Ζαγορίου και ειδικότερα για τις Δημοτικές Ενότητες Ανατολικού Ζαγορίου και Βωβούσας,  από την Παρασκευή  16 Ιουνίου, ο νέος θεσμός της Ελληνικής Αστυνομίας ο Τοπικός Αστυνόμος.
Στις 12 το μεσημέρι με τον αγιασμό που τελέστηκε στο χώρο που στεγάζεται, σε αίθουσα του πρώην Γυμνασίου στους Μηλιωτάδες, άρχισε και επίσημα η λειτουργία του με την...
ευχή και πίστη των εκπροσώπων της τοπικής ΕΛ.ΑΣ. και του Δημάρχου Ζαγορίου ότι θα επιτύχει στην αποστολή του.

Οι κάτοικοι του Ανατολικού Ζαγορίου έχουν, πλέον,  τον δικό τους αστυνόμο και μπορούν  να εξυπηρετούνται χωρίς να μετακινούνται από τον τόπο τους για ζητήματα της καθημερινότητας τους, να λαμβάνουν πληροφορίες για ρύθμιση θεμάτων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Αστυνομίας. Επίσης, η παρουσία του Τοπικού Αστυνόμου συμβάλλει, όπως τόνισε ο Δήμαρχος Ζαγορίου και στην δημιουργία αισθήματος ασφαλείας στους κατοίκους.

Την τελετή αγιασμού για την έναρξη του θεσμού παρακολούθησαν από το Δήμο Ζαγορίου, εκτός του Δημάρχου Βασίλη Σπύρου, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Νίκος Βρακότας, οι αντιδήμαρχοι Αγγελική Ράπτη και Γιάννης Μητσόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας Ηλίας Κίτσιος και Δημήτρης Εξάρχου, της μείζονος Γαβριήλ Παπαναστασίου και Παναγιώτης Ρούσκας, ο πρόεδρος της Τ.Κ Δεματίου Χρήστος Ζιάβρας, πρόεδροι άλλων τοπικών κοινοτήτων και κάτοικοι της περιοχής.
Το «παρών» έδωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης και από την Ελληνική Αστυνομία, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου Κωνσταντίνος Σκούμας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ιωαννίνων Ιωάννης Βασιλάκος, ο διοικητής και στελέχη του Α.Τ Μετσόβου (στο οποίο υπάγεται ο Τοπικός Αστυνόμος), ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιωαννίνων Γιώργος Χαβέλας, εκπρόσωπος του στρατού, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Ιωαννίνων Κώστας Κίτσιος.
Ο Τοπικός Αστυνόμος στους Μηλιωτάδες έρχεται να συμβάλλει στην παροχή υπηρεσιών από την Αστυνομία προς τους πολίτες, αφού η περιοχή του Ανατολικού Ζαγορίου δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί άμεσα, λόγω των μεγάλων αποστάσεων, από το Αστυνομικό Τμήμα Μετσόβου στο οποίο υπάγεται. Άλλωστε και με την τελευταία αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών το Ανατολικό Ζαγόρι και η Βωβούσα υπάγονται στο Α.Τ Μετσόβου, λόγω γειτνίασης και ευκολότερης, σχετικά, επικοινωνίας σε σχέση με τους Κήπους που είναι η έδρα του Αστυνομικού Τμήματος Ζαγορίου. Αυτό αποδεικνύεται και από την άμεση ικανοποίηση του αιτήματος του Δήμου Ζαγορίου από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.

«Να αγκαλιάσουν και να αξιοποιήσουν τον Τοπικό Αστυνόμο»
 «Ο θεσμός αυτός πιστεύω θα επεκταθεί και στο μέλλον, είναι επιτυχημένος»,τόνισε στον χαιρετισμό του ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου Κωνσταντίνος Σκούμας και πρόσθεσε ότι ο Τοπικός Αστυνόμος συνεργάζεται με τους τοπικούς φορείς, το δήμο και τους πολίτες για να επιλύονται προβλήματα. Ζήτησε από την τοπική κοινωνία να αγκαλιάσει τον Τοπικό Αστυνόμο, «να τον αξιοποιήσουν στα καθήκοντά του» όπως είπε χαρακτηριστικά.
Εξέφρασε την πίστη του  ότι ο Τοπικός αστυνόμος θα ανταποκριθεί σε όλα τα προβλήματα και αιτήματά και σημείωσε ότι οι πολίτες στα ζητήματα καθημερινότητας θα εξυπηρετούνται  στον τόπο τους, χωρίς να μετακινούνται για χιλιόμετρα για να κάνουν μια διεκπεραίωση.
Ο κ. Σκούμας ευχαρίστησε το Δήμαρχο για τη συνεργασία και για την υλικοτεχνική υποδομή που προσέφερε για να υλοποιηθεί ο Τοπικός Αστυνόμος. Κάλεσε, τέλος,  τον Τοπικό Αστυνόμο να συνεργάζεται με τους πολίτες και όλους τους φορείς της τοπικής κοινωνίας που θα υπηρετεί.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Αστυνομικός Διευθυντής Ιωαννίνων Ιωάννης Βασιλάκος είπε προς τους φορείς και κατοίκους του Ανατολικού Ζαγορίου ότι «η περιοχή σας αυξήθηκε από σήμερα κατά έναν κάτοικο, γιατί ο Τοπικός Αστυνόμος είναι ο δικός σας άνθρωπος, βλέπω στα βλέμματα όλων το πώς τον αγκαλιάσατε, τι προσδοκίες έχετε από αυτόν». Ο κ. Βασιλάκος δήλωσε βέβαιος,  ως προϊστάμενος του,  ότι  θα ανταποκριθεί επάξια γιατί όπως είπε, είναι άξιος και ικανός, με φιλότιμο, θα λύσει παρά πολλά προβλήματα και ειδικά στους ηλικιωμένους, θα είναι κοντά στον πολίτη. «Αξιοποιήστε τον» ήταν η  προτροπή του και κατέληξε λέγοντας ότι  ως  υπηρεσία κεντρική είναι στη διάθεση των κατοίκων και του Τοπικού Αστυνόμου για να λυθεί οποιοδήποτε πρόβλημα.

«Σχέση ανθρωπιάς και δημιουργία αισθήματος ασφαλείας»
Ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου ευχαρίστησε το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και την τοπική ηγεσία της, τον κ. Σκούμα και τον κ. Βασιλάκο, γιατί από την πρώτη στιγμή που τέθηκε το αίτημα από το Δήμο ανταποκρίθηκαν θετικά και απέμενε να υλοποιηθεί το τυπικό μέρος για να εγκατασταθεί ο Τοπικός Αστυνόμος στους Μηλιωτάδες.
Ο Δήμαρχος μίλησε για την ανάγκη μιας νέας σχέσης ανάμεσα στον πολίτη και στην αστυνομία, χωρίς …φόβο από την παρουσία του Τοπικού Αστυνόμου, αλλά μια σχέση ανθρωπιάς. «Να βλέπει έναν συνεργάτη, έναν άνθρωπο ο οποίος βρίσκεται κοντά στους μόνιμους κατοίκους μιας περιοχής για να τους λύσει προβλήματα τα οποία λύνονται πάντα με καλή επικοινωνιακή σχέση πάνω από όλα», όπως σημείωσε.
Ο κ. Σπύρου αναφέρθηκε στην πολύ μεγάλη έκταση του Δήμου Ζαγορίου (ο μεγαλύτερος στην Ήπειρο και ένας από τους μεγαλύτερος στη χώρα) στην ορεινή περιοχή της Πίνδου, με πολλά χωριά απομακρυσμένα, με δύσκολο οδικό δίκτυο, με την παρουσία, δυστυχώς, λίγων μόνιμων κατοίκων και με πολλούς επισκέπτες και από την άλλη πλευρά υπάρχουν στην περιοχή  αξιόλογα πολιτιστικά μνημεία για τα οποία παλιότερα καταγράφηκαν περιπτώσεις ιεροσυλίας και αρχαιοκαπηλίας.
«Νομίζω, λοιπόν, ότι η παρουσία της αστυνομίας σε αυτή εδώ την περιοχή έχει να κάνει και με το αίσθημα ασφαλείας των κατοίκων το οποίο δημιουργείται από την παρουσία της αστυνομίας και όχι μόνο των ανθρώπων στην περιοχή μας», τόνισε ο κ. Σπύρου.
Ο Δήμαρχος Ζαγορίου υποσχέθηκε από πλευράς Δήμου κάθε δυνατή βοήθεια για την λειτουργία του Τοπικού Αστυνόμου, όπως έκανε ήδη με την παροχή στέγης και υλικοτεχνικής υποδομής και απευθυνόμενος στον Τοπικό Αστυνόμο Σπύρο Μανθόπουλο, είπε ότι ο Δήμος και ιδιαίτερα οι κάτοικοι τον περιβάλλουν με αγάπη και σεβασμό και δήλωσε βέβαιος ότι θα ανταποκριθεί στα καθήκοντα του και στα ζητήματα της περιοχής.

Πίσω από το βουνό, αλλά μπροστά…
«Είναι θετικό ότι,  όπου υπάρχει συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης με την αστυνομία, επιτυγχάνονται αποτελέσματα», ανέφερε  από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Ιωαννίνων Κώστας Κίτσιος ο οποίος συνεχάρη τον  Δήμαρχο και στην τοπική φυσική ηγεσία της αστυνομίας.
«Το Ζαγόρι σε ελεύθερη μετάφραση είναι ο τόπος πίσω από το βουνό, αλλά βρίσκεται πολύ μπροστά, θέλει τον αστυνομικό δίπλα στον πολίτη, σε αντίθεση με άλλες περιοχές που θεωρούνται άβατες για τον αστυνομικό», είπε με νόημα ο κ. Κίτσιος  και σε ότι αφορά τον Τοπικό Αστυνόμο στους Μηλιωτάδες, τον οποίο γνωρίζει καλά,  δήλωσε βέβαιος ότι θα κάνει ότι καλύτερο για την περιοχή.