Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Τον Δήμαρχο επισκέφθηκε ο Περιφερειακός Συντονιστής Ηπείρου του Ποταμιού

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τα ζητήματα που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση συναντήθηκε ο Περιφερειακός Συντονιστής Ηπείρου από το πολιτικό κίνημα Ποτάμι, Πέτρος Μπούγιας με το δήμαρχο της πόλης των Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα.
Τα θέματα που συζητήθηκαν εκτενώς ήταν:...

- Το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, η  βιωσιμότητα και οι προοπτικές αναβάθμισης.  Το Ποτάμι με επερώτηση στη Βουλή του κοινοβουλευτικού  εκπροσώπου Γιώργου Αμυρά προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη, ζήτησε από την κυβέρνηση να κάνει δεκτή την πρόταση της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Ιωαννιτών και της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων για την επαναφορά των υπηρεσιών ανεφοδιασμού καυσίμων στο αεροδρόμιο και μάλιστα να αναλαμβάνουν τα κόστη μεταφοράς. Ο δήμαρχος επισήμανε ότι η λύση μπορεί να βρεθεί αναφορικά με τον ανεφοδιασμό καυσίμων, εάν δοθούν πολιτικές εγγυήσεις από την κυβέρνηση και την  ΥΠΑ στον ιδιώτη -εταιρία που θα δραστηριοποιηθούν στον τομέα τους ανεφοδιασμού. Το ενδιαφέρον και άλλων εταιριών (εκτός από την Apollo που κάνει πτήσεις από τη Δανία) όπως της ελληνικής Astra airlines για πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Ιωαννίνων κάνει επιτακτικότερη την εύρεση άμεσης  λύσης στο ζήτημα.
- Η ΔΕΥΑΙ. Ο δήμαρχος δεσμεύτηκε για εκσυγχρονισμό και εξυγίανση ενώ τόνισε ότι θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ η επέκταση του βιολογικού καθαρισμού αλλά και η ολοκλήρωση των δικτύων της πόλης και των γύρω οικισμών, έργα που ανέρχονται στα 49 εκ.ευρώ (χωρίς να υπολογίζεται η έκπτωση).
- Η αύξηση των σταθμών  διοδίων στην Εγνατία . Ο δήμαρχος τόνισε ότι είναι ενιαία η στάση όλων των δημάρχων των περιοχών που επιβαρύνονται από το σχεδιασμό νέων σταθμών, να υπάρχει αναλογική χρέωση ανάλογα με την απόσταση που διανύεται.
- Ο Τουρισμός. Γίνονται προσπάθειες  ώστε οι τουρίστες που έρχονται ειδικά τους θερινούς μήνες, να μην επισκέπτονται και διαμένουν  μόνο στα παραθαλάσσια μέρη της  Ηπείρου αλλά να μένουν και σ τα Ιωάννινα και τις γύρω περιοχές.
- Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Η ανάπλαση του παραλίμνιου μετώπου είναι σε εξέλιξη και θα δρομολογηθεί το επόμενο διάστημα, με την υλοποίηση ποδηλατοδρόμου  και  άλλες υποδομές που θα φέρουν τον πολίτη σε πιο άμεση επαφή με την λίμνη και την πόλη.
- Απλή αναλογική που προωθείται με τις νέες αλλαγές στον Καλλικράτη. Ο δήμαρχος τόνισε είναι αντίθετος με την απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση σε αυτή τη χρονική συγκυρία γιατί θα αποδυναμωθεί ο ρόλος των Δήμων και των Περιφερειών και οι καθυστερήσεις και η κωλυσιεργία στην εξέλιξη των έργων θα είναι μεγάλη.

Το Ποτάμι θεωρεί αυτονόητο να συζητάει, να ακούει και να ενημερώνεται για τα ζητήματα που αφορούν την αυτοδιοίκηση και ειδικά τις μεγάλες πόλεις, όπως τα Ιωάννινα. Η γραφειοκρατία, η «δυσκαμψία» αλλά και η αδιαφορία πολλές φορές του κρατικού μηχανισμού φέρνει την αυτοδιοίκηση σε δύσκολη θέση. Για αυτό και το Ποτάμι μέσω της κοινοβουλευτικής του παρουσίας θα βρίσκεται στο πλευρό των Δήμων και των Περιφερειών που αγωνίζονται για να παράγουν έργο και να πάνε τον τόπο τους ένα βήμα πιο μπροστά, θα παρεμβαίνει με επίκαιρες επερωτήσεις , για να δίνει λύσεις όποτε το απαιτούν οι περιστάσεις.