Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Η σχέση της Οικονομίας και της Ηθικής με την Υγεία - Σημαντική εκδήλωση στα Ιωάννινα

Μία εμβάθυνση με πολλαπλό ενδιαφέρον και πλούσιο υλικό για στοχασμό και διαμόρφωση γνώμης από τον πολίτη σήμερα, αποτέλεσε η εκδήλωση για την «Οικονομία και την Ηθική στην Υγεία» που διοργάνωσε η Β’ Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας το Σάββατο το βράδυ.
Η εκδήλωση...
έγινε στο ξενοδοχείο DuLac, στο πλαίσιο του διεθνούς Συνεδρίου Επεμβατικής Καρδιολογίας Cardio Cath που εξελίχθηκε στην πόλη και χαρακτηρίστηκε από το πολύ υψηλό επίπεδο των παρεμβάσεων  από τους εισηγήθηκε.
Αξιοσημείωτη ήταν η παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κκ Ιερώνυμου, ο οποίος χαιρέτισε την εκδήλωση και με την ιδιότητα του προέδρου του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας και ανέδειξε το ρόλο της αρετής ως κριτήριο του οικονομικού πλαισίου της Υγείας. 
Χαιρετισμό απηύθυναν ο Αναπληρωτής Πρύτανη Θωμάς Μπάκας, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων Σταυρούλα Τσιάρα και εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής ο Καθηγητής Καρδιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Λάμπρος Μιχάλης.
Οι κεντρικές ομιλίες της εκδήλωσης ανέδειξαν έναν πολύ μεγάλο φάσμα της σχέσης της Υγείας με την οικονομία και την ηθική κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού που είχε κατακλύσει την αίθουσα.
Ο κ. Στέφανος. Γερουλάνος, τ. καθηγητής Ιστορίας Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, παρουσίασε με πολλαπλά παραδείγματα τη «Διαμόρφωση της Ιατρικής Ηθικής διά μέσου των αιώνων» παρουσιάζοντας και τα μεγάλα διλήμματα της εποχής από τις μεταμοσχεύσεις ως την κλωνοποίηση και την ευθανασία.
Ο κ. Δημήτρης Σιδερής, Ομότιμος Καθηγητής Καρδιολογίας έδωσε απαντήσεις πάνω στο ερώτημα «Είναι επιτρεπτό η Οικονομία να επηρεάζει την Ηθική στην Υγεία;», αναφερόμενος και στη σχέση με την πολιτική και τη δημοκρατία ενώ ο Επίτιμος Δικηγόρος και τέως Γενικός γραμματέας της Κυβέρνησης Σωκράτης Κοσμίδης, έθεσε το δικό του ερώτημα «Πόσο ηθική (μπορεί να) είναι η αγορά (και) στον χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας;», μέσα από διαφορετικές οπτικές πάνω στο χώρο της Υγείας. Τέλος ο κ. Παύλος Τούτουζας, Ομότιμος Καθηγητής Καρδιολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών μιλώντας για την«Περιστολή του κόστους και υγεία», έδωσε σειρά παραδειγμάτων από την προσέγγιση της Υγείας στην καθημερινή ζωή του ανθρώπου με το κόστος και τα οφέλη στην υγεία του.