Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Καθορισμό των ζωνών και κατά συνέπεια των τιμών των εισιτηρίων για το Αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων ζητά η ΑΡ.Π.Η

Επιστολή προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ηπείρου αποστέλλει η Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο ζητώντας να συζητηθεί άμεσα το ζήτημα όσον αφορά τον καθορισμό των ζωνών και κατά συνέπεια των τιμών των εισιτηρίων για το Αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων.
Συγκεκριμένα:...

Α. Πιστεύουμε να σας είναι γνωστή η συζήτηση στο Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ιωαννιτών όσον αφορά τον καθορισμό των ζωνών και κατά συνέπεια των τιμών των εισιτηρίων για το Αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων. Στη συζήτηση αυτή «αποκαλύφθηκε» ότι ο καθορισμός των ζωνών για το Αστικό ΚΤΕΛ έχει καθοριστεί σε βάρος των εργαζομένων και σε όφελος μιας ιδιωτικής κερδοσκοπικής εταιρείας.
Συγκεκριμένα περιοχές με πολύ μεγάλη κίνηση επιβατικού κοινού όπως Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Πανεπιστήμιο, Κατσικά έχουν καθορισθεί στην Β ζώνη ενώ έπρεπε με βάση την υπουργική απόφαση με αριθμ. 35653/1968/1987/ΦΕΚ 616/Β) να καθοριστούν στην Α’ ζώνη.
Με λίγα λόγια οι χιλιάδες πολίτες και φοιτητές πληρώνουν χρόνια τώρα «καπέλο» στο εισιτήριο σε όφελος μιας ιδιωτικής εταιρείας.
Σε απάντηση ενστάσεων που γίνανε για τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας απάντησε ότι 1) το ζήτημα καθορισμού των ζωνών είναι ευθύνη όχι του Δήμου Ιωαννιτών, αλλά της Περιφέρειας Ηπείρου,  2) ο καθορισμός του έγινε με την αριθμ. 13506/31-12-2004 απόφαση του τότε Νομάρχη Ιωαννίνων και 3) η απόφαση αυτή του Νομάρχη δεν μπορεί σήμερα να προσβληθεί λόγω παρέλευσης χρόνων, αλλά μπορεί να αλλαχθεί είτε με απόφαση Υπουργού είτε με άλλη απόφαση της Περιφέρειας Ηπείρου.
Μια «λανθασμένη» λοιπόν, απόφαση της Νομαρχίας Ιωαννίνων το 2004 έχει σαν συνέπεια για χρόνια τώρα οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές της πόλης να πληρώνουν το εισητήριο σχεδόν 50% αυξημένο από την τιμή που έπρεπε να είναι με βάση την νομοθεσία.
Παρότι διοικητικά η απόφαση του 2004 δεν μπορεί να προσβληθεί τώρα, λόγω παρέλευσης του χρονικού διαστήματος είναι φανερό ότι η Περιφέρεια σήμερα είναι «ηθικά» και «πολιτικά» έκθετη στα μάτια των εργαζομένων και των φοιτητών για την σκανδαλώδη εύνοια στα ιδιωτικά συμφέροντα του Αστικού ΚΤΕΛ.
Θεωρούμε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει την ελάχιστη στοιχειώδη υποχρέωση να συνεδριάσει και να εξετάσει το ζήτημα αυτό και να αποκαταστήσει την σκανδαλώδη αδικία σε βάρος των εργαζομένων και των φοιτητών της πόλης.
Η πρότασή μας είναι:
1. Να καθορισθούν άμεσα από τις Τεχνικές Υπηρεσίες οι χιλιομετρικές αποστάσεις και να έρθει άμεσα πρόταση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τον επανακαθορισμό των ζωνών του Αστικού ΚΤΕΛ ώστε να ακυρωθεί η προηγούμενη απόφαση του 2004 (εμείς στην παράταξη μας έχουμε ελέγξει χιλιομετρικά τις αποστάσεις και ταυτοποιήσαμε με βάση την ισχύουσα νομοθεσία ότι οι περιοχές Νοσοκομείο, Πανεπιστήμιο, Κατσικά ανήκουν στην Α’ ζώνη και όχι στη Β’).
Β.  Η εφαρμογή διοδίων στην Εγνατία Οδό και στο κόμβο Δροσοχωρίου είναι πλέον προ των πυλών. Το θέμα της εφαρμογής δυσβάστακτων διοδίων για την Εγνατία οδό συνιστά πρόκληση σε βάρος των εργαζομένων. Ο  άξονας αυτός έχει πληρωθεί αδρά από τους έλληνες φορολογούμενους. Και η οποία πληρωμή διοδίων είναι παράνομη, καταχρηστική και συνιστά άθλια φορομπηξία.
Παραπέρα  μαζί με την φορομπηξία προετοιμάζεται το έδαφος ώστε τα ιδιωτικά συμφέροντα στα οποία θα ξεπουληθεί η Εγνατία οδός να την αγοράσουν με έτοιμα στρωμένα διόδια από το ελληνικό κράτος.
Ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας ένα έγκλημα εσχάτης προδοσίας ξεπουλήματος τη δημόσιας περιουσίας και μια άθλια ραγιαδική υποταγή στα κάθε λογής ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα
Ταυτόχρονα τα υποκριτικά κλαψουρίσματα των διαφόρων πολιτικών εκπροσώπων των μνημονίων και οι κάλπικες διαμαρτυρίες τους είναι για να σωθούν από την λαϊκή οργή που ξεχειλίζει
Οι προτάσεις  μας είναι:
Το Περιφερειακό Συμβούλιο να πάρει καθαρή απόφαση
α) να μην ιδιωτικοποιηθεί η Εγνατία οδός,
β) να καταργηθούν τα κάθε είδους διόδια στην Εγνατία οδό,
γ) να καθοριστούν άμεσα μορφές αντίδρασης σε συνεργασία με τοπικούς φορείς.
Τα δύο παραπάνω θέματα που έχουν κοινή αναφορά την προκλητική περιφρόνηση από μεριάς της πολιτείας των συμφερόντων των εργαζομένων και την ενίσχυση ιδιωτικών κερδοσκοπικών συμφερόντων αιτούμαστε να συζητηθούν άμεσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο