Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Περιβαλλοντικές δράσεις στο νησί

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας και πρέπει να την εφαρμόζουμε όλο το χρόνο και όχι να τη θυμόμαστε μόνο με αφορμή την παγκόσμια ημέρα.
Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα που έστειλαν σήμερα από το νησί της Παμβώτιδας, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΙ, Μάκης Χρυσοστόμου, η αντιδήμαρχος Πρασίνου, Ελένη Βασίλειου, ο Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης μαζί με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς Δημοτικών Σχολείων της πόλης.
Παράλληλα τονίστηκε και η σημασία που έχει η ευαισθητοποίηση των παιδιών...
γύρω από περιβαλλοντικά θέματα, με τον Δήμαρχο να υπογραμμίζει πως η ενημέρωση πρέπει να ξεκινάει από το σχολείο.

Σήμερα μαθητές από το 5ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων (Βαλάνειο), το 8ο Δημοτικό Σχολείο, το 16ο Δημοτικό Σχολείο και το 26ο Δημοτικό Σχολείο συμμετείχαν ενεργά σε εκπαιδευτικές – ενημερωτικές περιβαλλοντικές δράσεις στο νησάκι των Ιωαννίνων ενώ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσουν κι άλλες.
«Οι μαθητές είναι ένας πολύ ευαίσθητος δέκτης και είναι εκείνοι που θα επιβάλλουν μια νέα νοοτροπία στην κοινωνία και θα επηρεάσουν και τις προηγούμενες γενιές. Η δικιά μας γενιά έχει κάνει πολλά λάθη στην προστασία του περιβάλλοντος. Οφείλουμε να πάρουμε μαθήματα από τη νέα γενιά και να διορθωθούμε κι εμείς», τόνισε ο κ. Μπέγκας ευχαριστώντας παράλληλα όλους τους φορείς που αγκάλιασαν την πρωτοβουλία της ΔΕΥΑΙ.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΙ, Μάκης Χρυσοστόμου, επισήμανε ότι η Επιχείρηση με δράσεις σαν κι αυτή που έγινε σήμερα δείχνει το κοινωνικό της πρόσωπο, ενώ ταυτόχρονα αποδεικνύει την ευαισθησία της σε θέματα περιβάλλοντος.
Η σημερινή Δημοτική Αρχή άλλωστε έχει από την αρχή της θητείας σε πρώτο πλάνο την προστασία του περιβάλλοντος δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα σε έργα που εκτελούνται κυρίως από τη ΔΕΥΑΙ αλλά και το τμήμα Πρασίνου.
Η μέριμνα της ΔΕΥΑΙ για την συντήρηση και αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης είναι συνεχής. Οι παρεμβάσεις αδιάκοπες τόσο για να προβλεφθούν προβλήματα όσο και για ν’ αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες.
Προγραμματίζονται και υλοποιούνται έργα με τα οποία ολοκληρώνεται η αποχέτευση στον παλιό Δήμο Ιωαννιτών και επιλύεται οριστικά το πρόβλημα των αντλιοστασίων, λυμάτων και των υπερχειλίσεων.
Παράλληλα έχει πετύχει χρηματοδότηση έργων αποχέτευσης 19 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να προχωρήσει στην κατασκευή του δικτύου στα Καρδαμίτσια και στον κεντρικό αποχετευτικό αγωγό στη λεκάνη της «Λαγκάτσας» από την Πεδινή μέχρι τον Βιολογικό Καθαρισμό.
Τέλος, μέσω της προγραμματικής σύμβασης που είχε υπογράψει, υλοποίησε ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά έργα της περιοχής.
Πρόκειται για την αποκατάσταση της χωματερής στη Δουρούτη.
Με την αποκατάσταση έγιναν έργα διαμόρφωσης, στεγανοποίησης, συγκέντρωσης του βιοαερίου και των στραγγισμάτων.
Η τελική επιφάνεια διαμορφώθηκε πλήρως και φυτεύτηκε κατάλληλα ενώ έγινε και περιμετρική δενδροφύτευση.
Μάλιστα από την Κυριακή το απόγευμα θα προβάλλεται και σχετικό ενημερωτικό βίντεο στα τείχη του Κάστρου με σκοπό να μάθει ο κόσμος την θεαματική αλλαγή που έγινε στην πρώην χωματερή η οποία είναι η πρώτη που αποκαταστάθηκε από ΔΕΥΑ σε ολόκληρη τη χώρα.
Από την πλευρά του το τμήμα Πρασίνου του Δήμου Ιωαννιτών «τρέχει» αυτό το διάστημα το πρόγραμμα «χρωματίζω την πόλη» μου, με φυτεύσεις δέντρων και φυτών σε διάφορα σημεία της πόλης αλλά και των δημοτικών διαμερισμάτων, ενώ σπουδαία δουλειά γίνεται και στον τομέα του καθαρισμού μνημείων και δημόσιων χώρων.
Η αρμόδια αντιδήμαρχος, Ελένη Βασιλείου με δηλώσεις της σημείωσε πως οι δράσεις ευαισθητοποίησης έχουν στόχο να καλλιεργηθεί ο σεβασμός και η προστασία του περιβάλλοντος, ενώ έδωσε συγχαρητήρια στα σχολεία που συμμετείχαν στη δράση αλλά και στο Γ1 τμήμα του 10ουΓυμνασίου Ιωαννίνων το οποίο κέρδισε το πρώτο βραβείο σε πανελλήνιο διαγωνισμό ανακύκλωσης.
Η πρόεδρος των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΙ, Πόπη Σηφακάκη, μίλησε για ένα στοίχημα που είχε βάλει εδώ και δύο χρόνια η Επιχείρηση προκειμένου να διοργανώσει δράσεις με επίκεντρο τα παιδιά και το νησί. Αυτό γιατί – όπως εξήγησε- το νησί είναι περιτριγυρισμένο από νερό, το στοιχείο δηλαδή που αφορά άμεσα τη ΔΕΥΑΙ.
Ο Δημοτικός Σύμβουλος Κώστας Γκέγκας τέλος, ευχαρίστησε τους Φορείς που επέλεξαν το νησί προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις δράσεις τους κι ευχήθηκε να υπάρξουν κι άλλες ανάλογες στο μέλλον.