Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2017

Κορόιδα θεωρεί το 1,5 εκατ. των ανέργων ο Δήμος Ιωαννιτών;

Τάσσεται υπέρ του να γίνουν “αορίστου” όσοι υπέγραψαν σύμβαση συγκεκριμένης διάρκειας λίγων μηνών, λες και οι τόσες χιλιάδες άνεργοι δημότες δεν έχουν ψυχή και ανάγκη εργασίας…
Σταθερά κατά των χιλιάδων ανέργων δημοτών του είναι η Δημοτική Αρχή καθώς ο Δήμος Ιωαννιτών παραβλέποντας το τεράστιο πρόβλημα ανεργίας που υπάρχει, δεν δείχνει να επιθυμεί «καθαρές διαδικασίες» στις προσλήψεις.
Απεναντίας επιθυμεί να «μονιμοποιηθούν» ουσιαστικά με συμβάσεις αορίστου χρόνου, επιλεκτικά, όσοι έτυχε να προσληφτούν εποχιακά με σύμβαση λίγων μηνών, που τη γνώριζαν από την αρχή και είχε ημερομηνία λήξης.
Τις πραγματικά “πάγιες και διαρκείς ανάγκες” του ο Δήμος Ιωαννιτών αντί να τις καλύψει με αδιάβλητο διαγωνισμό ΑΣΕΠ δίνοντας ίσες ευκαιρίες σε όλους, προτιμά να τις καλύψουν οι υπάρχοντες με τις πρόσκαιρες συμβάσεις.
Σταθερά κατά των τόσων και τόσων ανέργων είναι η συγκεκριμένη θέση της Δημοτικής Αρχής καθώς ο Δήμος Ιωαννιτών είναι από τους ελάχιστους δήμους που...
από τον Μάιο του 2015 με την ψήφιση του νόμου 4325/2015 παρέτεινε τις συμβάσεις όλων των εργαζομένων που εργάζονταν στον τομέα καθαριότητας με δίμηνες και οκτάμηνες συμβάσεις. Με τη δυνατότητα που της έδινε ο νόμος, η Δημοτική Αρχή προχώρησε σε αυτή την ενέργεια, για να ενισχύσει το έργο του τομέα καθαριότητας όπου υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις προσωπικού (λες και οι υπόλοιποι άνεργοι δεν έχουν ψυχή) και αφετέρου για να δώσει τη δυνατότητα εργασίας σε έναν μεγάλο αριθμό συμπολιτών που ήδη είχαν προσληφτεί για λίγους μήνες, παραβλέποντας τόσους άλλους ανέργους σε μια εποχή όπου η ανεργία μαστίζει την κοινωνία μας.

Αυτό ήταν το “ρεζουμέ” της τοποθέτησης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημάρχου, Θωμά Μπέγκα όπου τέθηκε, εκτός ημερήσιας διάταξης, το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η τελευταία απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους συμβασιούχους καθαριότητας των δήμων.
Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος, η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δημιουργεί ένα ασφυκτικό κλοιό γύρω από τους εργαζόμενους και δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών θέτοντας ένα εξαιρετικά στενό πλαίσιο για την εφαρμογή της περιλαμβάνοντας ακόμα ευθύνες τόσο των αιρετών όσο και των υπηρεσιακών παραγόντων και για τη συνέχιση της απασχόλησης, αλλά και για την καταβολή των αποδοχών των εργαζομένων.
Πρόταση του κ. Μπέγκα προς το Σώμα ήταν να εκδοθεί μεν ένα ψήφισμα συμπαράστασης αλλά παράλληλα να δοθεί η μάχη μέσα από τα Συλλογικά Όργανα της Αυτοδιοίκησης, δηλαδή την ΚΕΔΕ, το Διοικητικό Συμβούλιο της οποίας συνεδριάζει αύριο για το θέμα αυτό.
«Γνωρίζεται πολύ καλά ότι ιδεολογικά δεν ανήκω στην παράταξη του κύριου Πατούλη, θεωρώ όμως ότι η μάχη για να υπάρξει μια οριστική λύση πρέπει να δοθεί από τα συλλογικά μας Όργανα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέγκας ενώ πρόσθεσε ότι η Δημοτική Αρχή έχει αποδείξει στην πράξη, κι όχι με ευχολόγια, πως στηρίζει τους συμβασιούχους.
Παράλληλα όμως έθεσε κι έναν προβληματισμό αναφορικά με το είδος των κινητοποιήσεων που έχουν επιλεγεί και οι οποίες έχουν σαν αποτέλεσμα να μην πραγματοποιείται η αποκομιδή των απορριμμάτων.
«Δεν περιμένω να ακούσω ευχαριστώ από τους εργαζόμενους γιατί  τη στάση της μας, αλλά περιμένω να την αξιολογήσουν για να επιλεγούν οι κατάλληλες μορφές κινητοποίησης. Ας αναρωτηθούν οι εργαζόμενοι ποιον τιμωρούν. Τη Δημοτική Αρχή και τους πολίτες; Αυτοί είναι ο αντίπαλος;», υπογράμμισε ο κ. Μπέγκας για να καταλήξει:
«Σε όλες τις παλινωδίες και τις διαδοχικές νομοθετικές ρυθμίσεις η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, παρ' ότι κινήθηκε με βάση «το γράμμα του νόμου», παρ' ότι δεν ευθύνεται για το γεγονός ότι ο νόμος αποδείχθηκε «προβληματικός», αισθάνεται την ανάγκη να ζητήσει συγνώμη από τους συμπολίτες για το «έλλειμμα» που παρουσιάζεται τις τελευταίες μέρες στην εικόνα της καθαριότητας».
Το Δημοτικό Συμβούλιο με τις ψήφους όλων των παρατάξεων πλην των κ. Τασιούλα και Μαλάμου, τελικά αποφάσισε να συνταχτεί ένα ψήφισμα συμπαράστασης στους εργαζόμενους και να αναμείνει τις αποφάσεις που θα λάβει η ΚΕΔΕ τις επόμενες μέρες.