Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Ένα νέο «σπίτι» για τους πρόσφυγες εγκαινιάστηκε στα Ιωάννινα

Ένα πραγματικό σπίτι βρίσκουν οι πρόσφυγες στα Ιωάννινα.  Μία δομή πρότυπο για τη χώρα, εγκαινιάστηκε σήμερα το μεσημέρι στους χώρους της πρώην Παιδόπολης «Αγία Ελένη», μέσα στον ευρύτερο οικιστικό ιστό της πόλης των Ιωαννίνων και εντός των ορίων του Δήμου Ζίτσας, απέναντι από το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων.
Τα εγκαίνια έγιναν παρουσία του...
Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, της αναπλ. υπουργού Εργασίας Θεανώς Φωτίου και του Αντιπροσώπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ, καθώς και των δημάρχων Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα και Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκου, εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Περιφέρειας κ.ά.

Η «Αγία Ελένη» διατέθηκε στην Ύπατη Αρμοστεία για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το υπουργείο Εργασίας και λειτουργεί με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Μέσα σε 20 κτίρια που ανακαινίστηκαν πλήρως θα μπορούν να φιλοξενούνται ως και 500 άτομα περίπου και ήδη έφτασαν και διαμένουν πρόσφυγες, κυρίως οικογένειες με παιδιά, από τη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο.
Η συνεργασία όλων των φορέων, έδωσε σε χρήση τις εγκαταστάσεις της δομής που είχαν εγκαταλειφθεί το 2006 και δημιούργησαν συνθήκες διαβίωσης με αξιοπρέπεια και σεβασμό στον άνθρωπο, ενώ παράλληλα δίνεται η ευκαιρία στους πρόσφυγες να ενταχθούν στην τοπική κοινότητα αφού υπάρχει εύκολη πρόσβαση στην πόλη και την γύρω περιοχή.


Πηγή: ΕφΣυν