Σάββατο 20 Μαΐου 2017

Προτάσεις για τον τουρισμό του Επιμελητηρίου Άρτας

Τις προτάσεις του Επιμελητηρίου Άρτας για τον Τουρισμό ανέπτυξε ο πρόεδρός του, κ. Χρήστος Παπάζογλου, στη διάρκεια σύσκεψης φορέων για τις «προοπτικές του τουρισμού στο νομό Άρτας», που πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 18 Μαΐου, στην αίθουσα Συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πρέβεζας, υπεύθυνου για την τουριστική...
ανάπτυξη της Περιφέρειας Ηπείρου, κ. Στράτου Ιωάννου και παραγόντων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα που ασχολούνται με τον τουρισμό στην Π. Ε Άρτας.
Ο κ. Παπάζογλου, αφού υποστήριξε ότι η Περιφέρεια είναι ο κατάλληλος φορέας να συντονίσει τις όποιες ενέργειες γίνονται για το τουριστικό προϊόν της Άρτας, αναφέρθηκε στο τουριστικό συνέδριο που διοργάνωσε το Νοέμβριο του 2016 το Επιμελητήριο Άρτας, στο οποίο όπως είπε ακούστηκαν πολλές ιδέες και προτάσεις από έμπειρα στελέχη του τουρισμού, οι οποίες έχουν καταγραφεί και μπορούν να αποτελέσουν πυξίδα για μελλοντικές δράσεις.
Αρχίζοντας την εισήγησή του ο κ. Παπάζογλου αναφέρθηκε στις κρατικές υποδομές, οι οποίες θα πρέπει άμεσα να προγραμματιστούν. Όπως είπε:
• Απαιτείται σηματοδότηση πριν τον κόμβο Αγ. Δημητρίου για Κεντρικά Τζουμέρκα (Κ. Τζουμέρκα, Αθαμάνιο, Καλεντίνη, Βουργαρέλι) και πριν τον κόμβο Αμμοτόπου για Ξηροβούνι και Βόρεια Τζουμέρκα (Β.Τζουμέρκα, Ροδαυγή, Άγναντα, κ.ά.) και από τις δύο κατευθύνσεις.
• Θεωρούμε δεδομένο ότι θα ενταχθεί για χρηματοδότηση και θα κατασκευαστεί η σύνδεση Καμπής (Ιόνια Οδός) – Πρέβεζας και ο δρόμος Άγναντα – Σκιαδάδες – Βουργαρέλι ως συνέχεια της σύνδεσης Τερόβου (Ιόνια οδός) – Γέφυρα Πλάκας.
• Μετατροπή του ημικόμβου της Ιονίας στον Αμμότοπο σε κόμβο.
• περιπατητικά μονοπάτια στον Άραχθο, τον Αχελώο, στον παραλίμνιο δρόμο & τον Αμβρακικό.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, υποστήριξε εξάλλου πως θα πρέπει να υποβληθεί άμεσα φάκελος στο Υπουργείο Πολιτισμού για την ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου «δημιουργία πολιτιστικής διαδρομής Κάστρο - γεφύρι Άρτας, σηματοδότηση, φωτισμός» (με ενδιάμεσους σταθμούς την Αγ. Θεοδώρα, το αρχαίο θέατρο, το ναό Απόλλωνα, την Παρηγορίτισσα, τη νεκρόπολη της αρχαίας Αμβρακίας, το αρχαιολογικό μουσείο και το γεφύρι». 
Να υπάρχει δυνατότητα καθημερινής πρόσβασης, επισκεψιμότητας και πληροφόρησης στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα μουσεία, αλλά και τις φυσικές ομορφιές του νομού (άνοιγμα μονοπατιών, σηματοδότηση). Πρότεινε επίσης, την ίδρυση και λειτουργία 2ου Γραφείου Τουριστικής Ενημέρωσης, στο κέντρο της πόλης που θα ενημερώνει για όλα τα αξιοθέατα του νομού, καθώς και άλλα σε κάποια κομβικά σημεία των υπόλοιπων Δήμων της περιοχής μας. 
Αναφέρθηκε εξάλλου στις πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, οι οποίες όπως είπε θα πρέπει να ενισχυθούν και να στηριχθούν από τους φορείς και συγκεκριμένα πρότεινε:

1. Ενίσχυση των πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως οι γιορτές κάστανου - τσίπουρου και προβατίνας στα ορεινά χωριά και διοργάνωση και άλλων, όπως γιορτή της σαρδέλας (παπαλίνας) ή γαρίδας στην Κορωνησία & την Κόπραινα ή ακόμη και γιορτή τυροκόμου!
2. Διοργάνωση 3ήμερου- 5νθήμερου Φεστιβάλ πορτοκαλιού στην Άρτα, αντίστοιχου μεγέθους με αυτά που γίνονται στη Γαλλία, την Ισπανία ή την Ολλανδία (κατασκευή αγαλμάτων από πορτοκάλια, λεμόνια) για την προσέλκυση τουριστών τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Θα μπορούσε να γίνεται πριν τα Χριστούγεννα, οπότε υπάρχει παραγωγή μανταρινιών πορτοκαλιών, ακτινιδίων και ελιάς και γιατί όχι μέσα στο κάστρο! Με εργαστήρι πορτοκαλιού, με χυμό πορτοκάλι να ρέει σε ένα σιντριβάνι, με γλυκά πορτοκάλι, ακτινίδιο, λεμόνι, νεράντζι να βράζει, με γυναίκες πολιτιστικών συλλόγων να φτιάχουν πορτοκαλόπιτες και να τις μοιράζουνε στους επισκέπτες, με χάπενινγκ και γνωστούς τραγουδιστές ή παραμυθάδες για τα παιδιά. Φυσικά, μπορεί να συμπεριληφθεί και εργαστήρι παραγωγής λαδιού και να καλούνται σχολεία από άλλες περιοχές να έρθουν να τα επισκεφθούν κ.λπ. Παράλληλα, θα μπορούν να πωλούνται τοπικά προϊόντα όλων των ειδών.
3. Συνεργασία με τις Μητροπόλεις Άρτας & Πρέβεζας για την αξιοποίηση των θρησκευτικών πόλων έλξης διεθνούς εμβέλειας, όπως η Ιστορία του Δεσποτάτου της Ηπείρου και ο Μάξιμος Γραικός για τους Ρώσους σε συνδυασμό με άλλες δραστηριότητες και συγκεκριμένα δημιουργία περισσότερων εορτασμών του Μάξιμου Γραικού για την προσέλκυση ορθόδοξων (Ρώσων) επισκεπτών.
4. Πέραν των Βυζαντινών μνημείων οι δεκάδες εκκλησίες και μονές σε όλο το νομό, που θα μπορούσαν να αποκτήσουν υπερτοπικό χαρακτήρα.
5.Ανάδειξη των εκδηλώσεων που συνδέονται με τα έθιμα του Πάσχα (έθιμο φωτιάς στην Αγία Θεοδώρα, σπάσιμο πιάτων στην αγορά το Μ. Σάββατο το πρωί κ.ά.) τις οποίες σταδιακά και με σχέδιο θα πρέπει να ενισχύσουμε και με παράλληλες εκδηλώσεις- Φεστιβάλ για να αποκτήσουν υπερτοπική εμβέλεια. (όπως «Βυζαντινή Άρτα», μια σειρά εκδηλώσεων με στόχο την ανάδειξη των πλούσιων πολιτιστικών μνημείων της περιοχής μας, μέσα στο κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης της περιόδου του Πάσχα).
6. Ενίσχυση Αθλητικών εκδηλώσεων όπως: «Ο Δρόμος του γεφυριού» στο Δήμο Άρταίων, η Aθαμάνιος Διαδρομή "Δρόμοι του Βασιλιά Αθάμα" – Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων, ο λαϊκός μαραθώνιος αγώνας 42 χιλιομέτρων «δρόμος του Ταχυδρόμου»- Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων, ο Κολυμβητικός «Διάπλους Αμβρακικού», Αγώνας δρόμου μιας ανάσας "Στα χνάρια του γιου της Καλογριάς" στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Καραϊσκάκεια» κ.ά.

Επιπλέον, Θα μπορούσαν σε συνεργασία με τους τοπικούς Συλλόγους να οργανωθούν: ποδηλατικοί αγώνες στην πόλη και τον κάμπο της Άρτας, Mountain bike διαδρομές στα ορεινά, περίπατοι σε μονοπάτια δίπλα στον Άραχθο (μονοπάτι της βίδρας, κ.ά.), τον Αμβρακικό ή τον Αχελώο με παράλληλη ξενάγηση σε μνημεία (εκκλησιές, βρύσες κ.λπ.), αγώνες μηχανών Enduro, motocross. Να διατεθούν δημοτικές εκτάσεις για να σχηματιστούν πίστες για αγώνες και να φιλοξενηθούν πρωταθλήματα. Συνεργασία με Αθλητική Μοτοσυκλετιστική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΑΜΟΤΟΕ).
Σε ότι αφορά την προβολή: Δημιουργία ενημερωτικού φυλλαδίου για όλα τα μνημεία και φυσικές ομορφιές, μονοπάτια, διαδρομές, φεστιβάλ πολιτιστικές-αθλητικές εκδηλώσεις του νομού, με χάρτη για να διατίθεται στους τουρίστες που φτάνουν στην περιοχή και φυσικά ηλεκτρονική ενημέρωση, στοχευμένη συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις με ΒτοΒ συναντήσεις, Πρόσκληση σε δημοσιογράφους - τηλεοπτικά κανάλια για την οργανωμένη προβολή του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, Συνδυασμένη προβολή προορισμών και κοινά πακέτα. π.χ.: Δυο μέρες στην Πρέβεζα, δύο στην Άρτα… Θάλασσα και βουνό.