Παρασκευή, 12 Μαΐου 2017

Δεκτή η προσφυγή Γκόντα – Άκυρη η απόφαση για επιδότηση εισιτηρίου του Αστικού ΚΤΕΛ

Επειδή μετείχε στη συζήτηση και ψήφισε δημοτικός σύμβουλος του οποίου συγγενής πρώτου βαθμού εξ αγχιστείας «είναι μέτοχος της ανώνυμης εταιρείας Αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων Α.Ε. και αποκομίζει από την προσβαλλόμενη απόφαση άμεσο υλικό συμφέρον»!!! 
Αποκεντρωμένη Ηπείρου: «Ο σύμβουλος που έλαβε μέρος στη συνεδρίαση διαπράττει σοβαρή παράβαση καθήκοντος και τιμωρείται με την ποινή της αργίας» - Όλη η απόφαση - Ποιος είναι ο σύμβουλος…
Δεκτή έγινε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας η προσφυγή του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας Νίκου Γκόντα, για τον ένα εκ των δύο λόγων που επικαλείτο και ακυρώνει για παράβαση νόμου την 55/2017 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιωαννιτών με...
θέμα «Σύναψη και υπογραφή σύμβασης του Δήμου Ιωαννιτών με το αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων για επιδότηση του εισιτηρίου αστικών συγκοινωνιών».

Όπως αναφέρει στην ακυρωτική της απόφαση η Αποκεντρωμένη, «Δημοτικός σύμβουλος δεν μπορεί να μετάσχει στη συζήτηση ενός θέματος ή στην κατάρτιση αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου ή να συμμετάσχει σε γνωμοδοτικά συλλογικά όργανα, τα οποία γνωμοδοτούν για θέμα που θα εισαχθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, εφόσον ο ίδιος, ο/η σύζυγός του ή συγγενής του έως το δεύτερο βαθμό εξ αίματος ή εξ αγχιστείας ή πρόσωπο προς το οποίο διατηρεί στενό δεσμό, έχει υλικό ή ηθικό συμφέρον. Ο δημοτικός σύμβουλος στην περίπτωση αυτή έχει υποχρέωση να ενημερώσει το σώμα για το κώλυμα αυτό και να απέχει τόσο κατά τη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος όσο και κατά τη λήψη της απόφασης. Σε διαφορετική περίπτωση η απόφαση είναι άκυρη. Ο σύμβουλος που έλαβε μέρος στη συνεδρίαση διαπράττει σοβαρή παράβαση καθήκοντος και τιμωρείται με την ποινή της αργίας, σύμφωνα με τα άρθρο 233 και 234 του Ν. 3852/2010»

Ο Νίκος Τσόλης
Το γεγονός αυτό φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον δημοτικό σύμβουλο Νίκο Τσόλη της παράταξης Γκόντα, ο οποίος είναι αντιμέτωπος ακόμη και ποινή έκπτωσης από το αξίωμα.
Ο Νίκος Τσόλης, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην απόφαση, μετείχε στη συζήτηση του θέματος και στην κατάρτιση απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, από την οποία συγγενής του εξ αγχιστείας, πρώτου βαθμού, εξαρτούσε υλικό συμφέρον ως μέτοχος του Αστικού ΚΤΕΛ.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η προσφυγή έγινε εν μέρει δεκτή (ΕΔΩ όλη η ακυρωτική απόφαση) και το θέμα για την επιδότηση εισιτηρίων του Αστικού ΚΤΕΛ. Το θέμα θα πρέπει να επανέλθει εκ νέου στο Δημοτικό Συμβούλιο, να ληφθεί νέα απόφαση και στη συνέχεια να μπει σε εφαρμογή.
Το αποτέλεσμα λοιπόν της προσφυγής της παράταξης του Νίκου Γκόντα, φέρει σε δυσμενή θέση το Νίκο Τσόλη, πράγμα που φαίνεται ότι κάποιοι το γνώριζαν από την αρχή.
Παρόλα αυτά, με την κίνηση στην οποία προχώρησαν εξέθεσαν έναν δικό τους δημοτικό σύμβουλο και τον φέρουν πλέον σε δύσκολη θέση.

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ
Με αφορμή την απόφαση της Αποκεντρωμένης, η Δημοτική Αρχή, προχώρησε στην ακόλουθη ανακοίνωση:
«Το Δημοτικό Συμβούλιο είχε - κατά πλειοψηφία- εγκρίνει την σύναψη της σύμβασης αυτής με την παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εκφράζει την αντίθεσή της, εφευρίσκοντας διάφορους λόγους οι οποίοι την οδήγησαν τελικά στην καταψήφιση του θέματος, με εξαίρεση τον Δημοτικό Σύμβουλο Νίκο Τσόλη, ο οποίος τάχθηκε υπέρ.
Η Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία δεν σταμάτησε τον «πόλεμο» εναντίον αυτής της απόφασης προσφεύγοντας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας τόσο για ουσιαστικούς όσο και για τυπικούς λόγους.
Οι πρώτοι είχαν να κάνουν με την το ζήτημα του επανακαθορισμού των ζωνών, το οποίο είχε θέσει εκ μέρους της μείζονος αντιπολίτευσης ο Γρηγόρης Γκίκας, ενώ το δεύτερο με τη συμμέτοχη στην ψηφοφορία του κ. Τσόλη καθώς συγγενικό του πρόσωπο κατέχει ένα μικρό ποσοστό στο Αστικό ΚΤΕΛ.
Η Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία δηλαδή προσέφυγε ακόμα και κατά του ίδιου της του Δημοτικού Συμβούλου προκειμένου να ακυρώσει μια απόφαση η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου και ελαφρύνει οικονομικά νοικοκυριά που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση.
Τους λόγους φυσικά θα πρέπει να τους εξηγήσει η ίδια.
Ειδικά μετά την απόφαση που εξέδωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση επί της προσφυγής την οποία ενέκρινε μόνο ως προς το σκέλος της συμμετοχής στην ψηφοφορία του κ. Τσόλη.
Με λίγα λόγια η Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία το μόνο που κατάφερε ήταν να εισπράξει ένα μεγαλοπρεπές «όχι» από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στα όσα υποστήριζε περί μη σύννομης απόφασης του Δημοτικού Συμβούλιο λόγω του καθορισμού των ζωνών το 2004 με απόφαση του τότε Νομάρχη Ιωαννίνων, κ. Αλεξάνδρου Καχριμάνη και με τις οποίες έγινε ο υπολογισμός της τιμής και της επιδότησης του εισιτήριου του Αστικού ΚΤΕΛ.
Κατάφερε όμως και κάτι άλλο.
Να στραφεί ενάντια σε δικό της δημοτικό σύμβουλο, ο οποίος κινδυνεύει και με την ποινή της αργίας, μετά την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης η οποία θεώρησε παράτυπη τη συμμετοχή του κ. Τσόλη στην ψηφοφορία.
Για το λόγο αυτό άλλωστε στο Δημοτικό Συμβούλιο της ερχόμενης Τετάρτης το θέμα θα επανέλθει ακριβώς όπως είχε συζητηθεί για να ψηφιστεί, χωρίς την συμμετοχή του κ. Τσόλη, προκείμενου να ξεκινήσει η επιδότηση του εισιτηρίου.
Η Δημοτική Αρχή παραμένει αταλάντευτη στην προσπάθεια που κάνει να ανακουφίσει της πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες του Δήμου μας κι έχει αποδείξει επανειλημμένα το κοινωνικό πρόσωπο.
Καλό θα ήταν το παράδειγμα αυτό να ακολουθήσουν όλες οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβούλιου, ειδικά για θέματα που απαλύνουν έστω και λίγο τα οικονομικά βάρη των νοικοκυριών σε μια περίοδο που όλοι γνωρίζουμε πως οι ανάγκες είναι μεγάλες»