Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

Π. Κορκολής:"Επενδύουμε στην έρευνα και στην καινοτομία και στη σύνδεση τους με την επιχειρηματικότητα"

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Παναγιώτης Κορκολής ήταν κεντρικός ομιλητής στην ημερίδα που διοργάνωσε στα Ιωάννινα το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου, με θέμα «Νεανική Επιχειρηματικότητα – ερευνητικές συνέργειες στη Μακροπεριφέρεια Ιονίου και Αδριατικής».
Ο κ. Κορκολής ξεκίνησε την ομιλία του θέτοντας τη διπλή...
πρόκληση που αντιμετωπίζει το Υπουργείο Οικονομίας, δηλαδή την άμεση ανάγκη ενίσχυσης της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος της χώρας. Για το σκοπό αυτό, σημείωσε:

«Η στρατηγική μας στηρίζεται στη σύζευξη μίας δυναμικής και εξωστρεφούς μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας με το υψηλά μορφωμένο και καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει η χώρα. Επενδύουμε στην έρευνα και την καινοτομία και στη σύνδεση τους με την παραγωγή και τις επιχειρήσεις ώστε να ωθηθεί η οικονομία σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας. Στην ίδια κατεύθυνση, ενισχύουμε τις συνεργασίες και τις συνέργειες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ώστε να αναπτύξουν ολοκληρωμένες αλυσίδες αξίες και οικονομίες κλίμακας ικανές να σταθούν στο ανταγωνιστικό διεθνές πλαίσιο.»
Παράλληλα, τα χρηματοδοτικά εργαλεία στρέφονται προς την κατεύθυνση της συνεργατικότητας. Έτσι, η σύνδεση έρευνας και καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ με τη διάθεση περίπου 1 δις € για αυτό. Υπάρχει πλέον κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων που βασίζονται στην καινοτομία και μπορούν να απασχολήσουν το ανθρώπινο δυναμικό με υψηλή εξειδίκευση.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν με εισηγήσεις εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του ΤΕΙ Ηπείρου, τοπικών φορέων και Πανεπιστημίων της Ιταλίας και της Αλβανίας. Η ημερίδα εντάσσεται στις παράλληλες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του 2ου Φόρουμ για τη Στρατηγική της Ε.Ε. για τη Μακροπεριφέρεια Αδριατικής-Ιονίου (EUSAIR).
Το Φόρουμ θα λάβει χώρα στα Ιωάννινα στις 11-12 Μαΐου.