Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Σε κακά χάλια η υγεία στην Ήπειρο!

Πανηπειρωτικό Συλλαλητήριο σήμερα (7:00 μ.μ.) στα Γιάννενα - Το «Καραβάνι Υγείας» της ΠΟΕΔΗΝ την Τετάρτη φθάνει στην πόλη μας...
Σε συνεχή πλέον αναβρασμό βρίσκεται ο χώρος της Υγείας στη χώρα μας και παρά την προσπάθεια της Κυβέρνησης να ωραιοποιήσει την εικόνα με εξαγγελίες για λειτουργία νέων μονάδων και υπηρεσιών, η κατάσταση στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας εξακολουθεί να παραμένει, δυστυχώς, τριτοκοσμική!
Οι τεράστιες ελλείψεις και η υποχρηματοδότηση των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων είναι τα μεγάλα «αγκάθια» που μαστίζουν το ΕΣΥ και όσο περνάει ο καιρός, χωρίς να ληφθούν κάποιες πρωτοβουλίες για ουσιαστική αναβάθμισή του,  τόσο θα...
αυξάνονται οι δομές που θα οδηγούνται σε απαξίωση.

Αποδιοργανωμένα 
Στην Ήπειρο η διαμορφωθείσα κατάσταση μιλά από μόνη της, αφού τα περιφερειακά νοσοκομεία Φιλιατών Λευκάδας, Πρέβεζας και Κέρκυρας λειτουργούν πλέον ως Κέντρα Υγείας, ενώ τα Κέντρα Υγείας της περιφέρειας τείνουν να μετατραπούν σε αγροτικά ιατρεία, με τους πολίτες να επιβαρύνονται ψυχολογικά, αλλά κυρίως οικονομικά, όταν χρειαστεί να τους παρασχεθούν υπηρεσίες υγείας. Μέσα σ’ όλα αυτά έρχεται το Υπουργείο και ανακοινώνει νέες δομές, όπως τις περίφημες  Τοπικές Μονάδες Υγείας (οκτώ με δέκα θα λειτουργήσουν στα Γιάννενα), μια κίνηση σύμφωνα με υγειονομικούς παρακινδυνευμένη όταν οι ήδη υπάρχουσες δομές (Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας), έχουν τα κακά τους χάλια!
Μέσα σ’ αυτό το θολό τοπίο, κοινή συνέντευξη Τύπου δόθηκε χθες στο Πανεπ. Νοσοκομείο Ιωαννίνων από το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Ηπείρου και το Σύλλογο Εργαζομένων στο ΠΠΓΝΙ, όπου καταγράφηκαν όλα τα προβλήματα και οι ελλείψεις που αντιμετωπίζουν σήμερα τα Νοσοκομεία μας, ενόψει της κινητοποίησης της ΠΟΕΔΗΝ, με το «Καραβάνι Υγείας», που μεθαύριο αναμένεται να φτάσει στα Γιάννενα.

Πανηπειρωτικό συλλαλητήριο
Την ίδια ώρα, με αφορμή την τραγική κατάσταση που επικρατεί στη Δημόσια Υγεία, τα Εργατοϋπαλληλικά Κέντρα Ιωαννίνων – Άρτας – Λευκάδας – Θεσπρωτίας – Αγρινίου, τα Σωματεία Εργαζομένων Νοσοκομείων και άλλοι φορείς υγείας διοργανώνουν σήμερα Τρίτη (7 μ.μ.) στα Γιάννενα πανηπειρωτικό συλλαλητήριο, διαμαρτυρόμενοι για τις σημερινές απαράδεκτες συνθήκες στο χώρο της Υγείας, αλλά και για την υποχρηματόδοτηση των Νοσοκομείων. Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση «από το 2009 έχουν αποχωρήσει 23.000 υγειονομικοί και έχουν προσληφθεί κυρίως με ελαστικές σχέσεις εργασίας 700 μόνιμοι και 4.000 συμβασιούχοι. Την ίδια ώρα, οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την υγεία έχουν στην κυριολεξία κατακρεουργηθεί, από 23 δισ. ευρώ το 2009 σε 8,4 δισ. ευρώ το 2015».
Και συνεχίζει η ανακοίνωση σημειώνοντας ότι «με αυτό τον τρόπο συνεχώς επιδεινώνεται η άθλια κατάσταση της υποστελέχωσης των δημόσιων μονάδων υγείας με προσωπικό που δεν κοστίζει στο κράτος, αφού πληρώνεται από τα έσοδα των μονάδων υγείας, δηλαδή από δαπάνες κυρίως των ασφαλιστικών ταμείων και απευθείας πληρωμές των ασθενών και με μειωμένα δικαιώματα από το καθεστώς της προσωρινής και εναλλασσόμενης εργασίας». 
Παράλληλα τονίζεται ότι τα περιφερειακά νοσοκομεία Φιλιατών Λευκάδας, Πρέβεζας και Κέρκυρας λειτουργούν ως Κέντρα Υγείας και όχι ως νοσοκομεία, κάτι που έχει ως συνέπεια οι ασθενείς να μετακινούνται στα Γιάννενα και την Άρτα, να υπερφορτώνονται τα τρία νοσοκομεία, ενώ και το ΕΚΑΒ είναι υπό διάλυση με την τεράστια έλλειψη προσωπικού. Αλλά και στα 4 Κέντρα Προστασίας Παιδιού προσθέτει- είναι ανύπαρκτες οι καθοριστικές για το έργο τους ειδικότητες μόνιμων ψυχολόγων, γιατρών, νοσηλευτών και παιδαγωγών. Υπάρχει τραγική έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και κυριαρχούν τα αλλότρια καθήκοντα.

Ακάλυπτη η Παιδιατρική!
Ενδεικτικό του αλαλούμ που επικρατεί στα περιφερειακά Νοσοκομεία είναι και η καταγγελία που κάνει ο Ιατρικός Σύλλογος Πρέβεζας προς την Διοίκηση του εκεί Νοσοκομείου και την 6η ΥΠΕ, για απόσπαση Παιδιάτρου στο ΠΕΔΥ Ιωαννίνων, η οποία όμως θα μπορούσε να καλύψει τα κενά στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας, όπου η παιδιατρική κλινική μένει ακάλυπτη επί εννέα μέρες το μήνα!
Όπως τονίζει ο Ιατρικός Σύλλογος στην ανακοίνωσή του «εδώ και κάποια χρόνια η Παιδιατρική κλινική δεν εφημερεύει σε καθημερινή βάση (μένουν 9 μέρες το μήνα ακάλυπτες) και πως τα τακτικά περιστατικά διεκπεραιώνονται χάρη στην πραγματικά ηρωική προσπάθεια που καταβάλει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Οι δύο παιδίατροι του νοσοκομείου συνεπικουρούμενοι εφημεριακά από την παιδίατρο του Κ.Υ. Θεσπρωτικού καλύπτουν όλον αυτό τον όγκο των τακτικών και επειγόντων  περιστατικών. Τις ημέρες που το παιδιατρικό τμήμα δεν εφημερεύει οι ασθενείς αναγκάζονται να καταφεύγουν σε κοντινά νοσοκομεία. Το Νοσοκομείο της περιοχής μας, θα μπορούσε να καλύπτεται και εφημεριακά όλα αυτά τα χρόνια από Παιδίατρο ολόκληρο το μήνα διότι υπάρχει οργανική θέση κατειλημμένη από παιδίατρο, τοποθετημένη στο Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων για άσκηση δεύτερης ειδικότητας και κενή οργανική θέση η οποία έως τώρα δεν έχει προκηρυχτεί.
»Πρόσφατα ενημερωθήκαμε πως η διοίκηση του Νοσοκομείου και της 6ης ΥΠΕ είχαν ή έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν το εφημεριακό αυτό κενό  με μια Παιδίατρο που βρισκόταν σε θέση άμισθου υπεράριθμου ειδικευόμενου Ιατρού για λήψη δεύτερης ειδικότητας η οποία ολοκληρώθηκε. Αντ’ αυτού όμως ενημερωθήκαμε ότι επίκειται κατόπιν αιτήσεώς της,  απόσπασή της στο ΠΕΔΥ Ιωαννίνων όπου σημειωτέον υπηρετούν τρείς παιδίατροι».
Το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου θεωρεί απαράδεκτο να μην καλύπτεται εφημεριακά όλο το μήνα ένα τόσο νευραλγικό τμήμα όπως η Παιδιατρική και να μην προκηρύσσεται τόσα χρόνια η κενή οργανική θέση. Γι’ αυτό και ζητά την άμεση λύση του προβλήματος της παιδιατρικής και την προκήρυξη της επιπλέον οργανικής θέσης ώστε να ομαλοποιηθεί η λειτουργία του τμήματος, εν όψει και της θερινής περιόδου.

Το Καραβάνι Υγείας 
Στο μεταξύ, η σημερινή πανηπειρωτική κινητοποίηση δεν είναι και η μοναδική στο χώρο της Υγείας.
Αύριο, Τετάρτη το «Καραβάνι Υγείας» της ΠΟΕΔΗΝ φτάνει στα Γιάννενα και όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδία των υγειονομικών έχει προγραμματιστεί:
- 5ωρη στάση εργασίας 10 π.μ. έως 3 μ.μ. για τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ και τις Προνοιακές Μονάδες των Ιωαννίνων.
- 8ωρη στάση εργασίας για τα Σωματεία μέλη της 6ης ΥΠΕ.
- Κάλυψη Στάσεων Εργασίας ή Απεργίας για τα Σωματεία μέλη, που θα λάβουν μέρος στο «Καραβάνι» με αποφάσεις Δ.Σ. ή Γ.Σ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση το Καραβάνι θα εκκινήσει στις 10 π.μ. από το Γιαννιώτικο Σαλόνι, με πορεία θα διέλθει από το κέντρο της πόλης, θα φτάσει στη λίμνη, θα επιβιβασθεί σε καραβάκια και θα καταλήξει στο νησάκι Ιωαννίνων στο οποίο θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις. Μεταξύ άλλων, τα αιτήματα των υγειονομικών συνοψίζονται στα εξής:
- Δημόσια-δωρεάν υγεία για όλο το λαό.
- Να μην κλείσει καμιά μονάδα υγείας, καμία κλινική, κανένα Κέντρο Υγείας. Να ανοίξουν και να στελεχωθούν οι δομές πρωτοβάθμιας και τα Νοσοκομεία που έκλεισαν.
- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ώστε να λειτουργήσουν με ασφάλεια όλες οι υπάρχουσες δομές, με επανασύσταση όλων των καταργημένων οργανικών θέσεων.
- Αύξηση της χρηματοδότησης και κάλυψη όλων των λειτουργικών αναγκών των νοσοκομείων.
- Όχι στη νομιμοποίηση – διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων εργασίας στα Νοσοκομεία (μπλοκάκια, κοινωφελής εργασία ΟΑΕΔ, συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε καθαριότητα, σίτιση κ.λπ.).