Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Κώστας Τασούλας: «Επιμένει η Κυβέρνηση στους δασικούς χάρτες παρά τα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργήσει»

Ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Κώστας Τασούλας με αφορμή απάντηση που έλαβε σε αναφορά που κατέθεσε για τους δασικούς χάρτες, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Το βασικό πρόβλημα των δασικών χαρτών, ιδιαίτερα για την Ήπειρο και για τον νομό Ιωαννίνων, είναι το ότι οι δασικές υπηρεσίες χαρακτηρίζουν ως δημόσια δάση ή δασικές εκτάσεις ακόμη και εκτάσεις που καλλιεργούνταν μέχρι προ ολίγων δεκαετιών ή είναι βοσκότοποι. Αυτό το πρόβλημα...
περιγράφεται πλήρως και με παραδείγματα (αγρόκτημα Κουκλιών, αμπελουργική ζώνη Ζίτσας) από την Περιφέρεια Ηπείρου σε έγγραφο υπόμνημά της προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος στο οποίο και προτείνεται ορθώς η κατάρτιση των δασικών χαρτών να γίνει με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1945 ή εναλλακτικώς του 1960. Εν τω μεταξύ, καταλήγει το έγγραφο της Περιφέρειας Ηπείρου, η ανάρτηση των χαρτών πρέπει να διακοπεί. 
Μέσω της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου υπέβαλα αναφορά στο αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, υιοθετώντας το εν λόγω υπόμνημα της Περιφέρειας Ηπείρου. Στην απάντηση που έλαβα από τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος κ.Σ.Φάμελλο στην ουσία ομολογείται το σοβαρότατο πρόβλημα που προκαλούν οι δασικοί χάρτες στην πρωτογενή παραγωγή, δεδομένου ότι αναγνωρίζεται πως απαιτούνται αλλαγές στην όλη διαδικασία μέσω τριών (3) νομοθετικών παρεμβάσεων και μιας (1) Υπουργικής Απόφασης.
Συγκεκριμένα: 
Α) Επίκειται τροπολογία για την δυνατότητα ανάκλησης ή ακύρωσης εκτάσεως ως αναδασωτέας.
Β) Επίκειται Υπουργική Απόφαση διόρθωσης των δασικών χαρτών από πρόδηλα λάθη.
Γ) Εξετάζεται τροποποίηση νόμου, ώστε ο ΟΠΕΚΕΠΕ να λαμβάνει υπόψη τους κυρωμένους και όχι τους αναρτημένους χάρτες και
Δ) Επίκειται νομοθέτηση για την τακτοποίηση αγροτικών καλλιεργειών και την εκχώρηση δασικών εκτάσεων προς καλλιέργεια.
Παρά ταύτα η Κυβέρνηση επιμένει στην εξακολούθηση της ανάρτησης των δασικών χαρτών, γεγονός που αναμένεται, ενόψει των νομοθετικών και διοικητικών παρεμβάσεων που εξαγγέλλονται, να περιπλέξει περισσότερο τα πράγματα και να επιτείνει την αναστάτωση που έχει προκαλέσει στους κατοίκους της υπαίθρου.
Για το λόγο αυτό και η αξίωση για άμεση διακοπή της ανάρτησης των δασικών χαρτών παραμένει η μόνο σωστή λύση, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι καταστροφικές συνέπειες που έχουν προκληθεί για τον πρωτογενή τομέα».