Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Τι είπε η Μερόπη Τζούφη στην Ολομέλεια της Βουλής για τους Δασικούς Χάρτες

Κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την ψήφιση του νομοσχεδίου με τίτλο «Τροποποιήσεις διατάξεων της δασικής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις» η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, Μερόπη Τζούφη, τοποθετήθηκε κάνοντας αναφορά στη θετική σημασία του νομοσχεδίου συνολικά, αλλά και στην επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος της περιοχής.
Πιο συγκεκριμένα τόνισε ότι η ψήφιση αυτού του νόμου είναι μια σημαντική στιγμή, καθώς με τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία μπαίνει στην τελική ευθεία το θέμα της Κύρωσης των Δασικών Χαρτών, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την ολοκληρωτική εφαρμογή του Κτηματολογίου, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζονται...
στρεβλώσεις δεκαετιών στη δασική νομοθεσία.
Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο, υλοποιώντας τη συνταγματική επιταγή του άρθρου 24, προχώρησαν στην υλοποίηση ενός έργου τεράστιας σημασίας για την ανάπτυξη της χώρας, σε εξορθολογισμένες βάσεις, με ρεαλισμό αλλά και την αναγκαία επικαιροποίηση. Στόχος του νομοσχεδίου είναι σε συνθήκες δύσκολης εξισορρόπησης, να προστατευθούν ταυτόχρονα το δημόσιο, το περιβάλλον και η αγροτική παραγωγή. Χρειάστηκε γι αυτό η στενή συνεργασία των αρμοδίων κυβερνητικών στελεχών με τις υπηρεσίες, αλλά και η λήψη σειράς συγκεκριμένων μέτρων, με βάση τους δικαίους προβληματισμούς των πολιτών, αλλά και τις στοιχειοθετημένες προτάσεις των τοπικών αρχών. Για τα αγροτικά ζητήματα θα ακολουθήσουν και περαιτέρω βελτιώσεις με την έκδοση σχετικών εγκυκλίων.
Πιο ειδικά η βουλευτής αναφέρθηκε και στην ευτυχή κατάληξη για τους κατοίκους των Ιωαννίνων με την απόδοση της κυριότητας του Πάρκου Πυρσινέλλα ή πιο γνωστού ως Γιαννιώτικο Σαλόνι στο Δήμο Ιωαννιτών. Με την ψήφιση του παρόντος σχεδίου νόμου, ένα χρόνιο πρόβλημα που απασχολεί την τοπική κοινωνία βρήκε επιτέλους τη λύση του, αποδεικνύοντας ότι όταν οι ενέργειες είναι συντονισμένες και υπάρχει η ανάλογη πολιτική βούληση, αποτυπώνονται έμπρακτα αποτελέσματα. Η Κυβέρνηση σε αντίθεση με την πρακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα έσπευσε να λύσει το πρόβλημα, ακούγοντας τη θέληση των πολιτών και παραχωρώντας στο Δήμο ένα πολύ σημαντικό πνεύμονα δάσους, ένα χώρο αναψυχής και περιβαλλοντικού κάλλους που θα λειτουργήσει τόσο προς όφελος των κατοίκων του λεκανοπεδίου, όσο και των χιλιάδων επισκεπτών της ευρύτερης περιοχής.
Τέλος ανέφερε την αναγκαιότητα συνέχισης πολιτικών, με τις οποίες οι δημόσιοι χώροι θα αποδίδονται στους πολίτες και στις τοπικές κοινωνίες προκειμένου να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να συμβάλλουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής, που έχει εν καιρώ κρίσης υποβαθμιστεί. Η παραχώρηση αυτή είναι άλλωστε η τρίτη κατά σειρά προς τον Δήμο Ιωαννιτών, στον οποίο έχει ήδη παραχωρηθεί από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας η έκταση των παλιών στρατιωτικών φούρνων στο κέντρο των Ιωαννίνων και ο χώρος των πρώην στρατιωτικών φυλακών Ιωαννίνων, στην παραλίμνια περιοχή, μετά από ΚΥΑ των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών.