Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

Λύσεις αναζητούν οι συνεταιριστικές τράπεζες

Από την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η επιτυχία του εγχειρήματος ενίσχυσης του ρόλου των συνεταιριστικών τραπεζών.
Η παρούσα κυβέρνηση είναι γεγονός ότι έχει αποδείξει από την ανάληψη της ευθύνης διακυβέρνησης μέχρι και σήμερα ότι αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόπο από κάθε προηγούμενη, τον ρόλο των συνεταιριστικών τραπεζών.
Παρά τα βήματα προόδου που έγιναν όμως και...
στα οποία πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραμάτισε η Τράπεζα Ηπείρου, που ενισχύθηκε με έναν κορυφαίο στρατηγικό επενδυτή, μία σειρά προβλημάτων παραμένει στο επίκεντρο, με τις συνεταιριστικές τράπεζες να αναζητούν την επίλυσή τους.

Ουσιαστικά πρόκειται για θεσμικά προβλήματα που εφόσον αντιμετωπιστούν, θα δώσουν τη δυνατότητα επίλυσης και οικονομικών προβλημάτων όπως είναι η έλλειψη ρευστότητας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αναμφίβολα η αδυναμία μέχρι στιγμής του κεντρικού κράτους να υλοποιήσει τη δέσμευση της κυβέρνησης για αναλογική χρήση των ταμειακών διαθέσιμων του ελληνικού δημοσίου μεταξύ των συστημικών και των συνεταιριστικών τραπεζών.
Πριν από λίγους μήνες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Πολάκης είχε ανακοινώσει πως ο ΕΟΠΥΥ θα προχωρήσει άμεσα στην κατάθεση των ταμειακών διαθέσιμων στις συνεταιριστικές τράπεζες.
Αυτό όμως δεν έγινε την τελευταία στιγμή, χωρίς κανείς να είναι σε θέση να πει τους λόγους για τους οποίους η προσπάθεια αυτή έμεινε στη μέση.
Όλα τα παραπάνω αποτέλεσαν αντικείμενο της συζήτησης που είχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης με τους προέδρους των συνεταιριστικών τραπεζών της χώρας πριν από λίγες ημέρες.
Ο κ. Δραγασάκης αναγνώρισε το ρόλο των συνεταιριστικών τραπεζών παράλληλα όμως, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Τράπεζας Ηπείρου Κ. Ζωνίδης και τα αντικίνητρα που εξακολουθούν να απασχολούν την καθημερινή λειτουργία τους, παρεμποδίζοντας την προοπτική επένδυσης κεφαλαίων σε αυτές.
«Διαπιστώθηκε από όλους, ότι το τραπεζικό σύστημα που έχει συρρικνωθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια χρειάζεται μικρές τράπεζες ειδικού σκοπού και οι συνεταιριστικές μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτή την ανάγκη. Το ζήτημα είναι να υπάρχει πολιτική βούληση, που φαίνεται πως υπάρχει και να αξιοποιηθούν τα οικονομικά εργαλεία προκειμένου να δοθεί ανάπτυξη στις τράπεζες και από αυτές στις τοπικές οικονομίες», σημείωσε ο κ. Ζωνίδης.

Έκανε κακό η φημολογία
Οι συνεταιριστικές τράπεζες πέραν των άλλων κλήθηκαν τα τελευταία χρόνια να αντιμετωπίσουν και μία ανυπόστατη φημολογία σχετικά με επικείμενο λουκέτο, η οποία κυκλοφόρησε τεχνηέντως από κύκλους του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος.
«Η φήμη αυτή προφανώς έκανε κακό στις συνεταιριστικές τράπεζες όμως η κυβέρνηση στήριξε και στηρίζει μέχρι σήμερα το θεσμό, ενώ η Τράπεζα Ηπείρου είχε την τύχη να συνεργαστεί με έναν εξαιρετικό στρατηγικό επενδυτή», σημείωσε ο κ. Ζωνίδης, που κατέληξε λέγοντας ότι τους επόμενους μήνες η Τράπεζα Ηπείρου θα είναι σε θέση να παρουσιάσει το business plan της Τράπεζας, στην προσπάθεια που γίνεται από τη διοίκηση για να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο.