Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε το… όπλο του και «καθαρίζει» το κόμμα

«Κόκκινες κάρτες» και τελεσίγραφα σε ΝΟΔΕ από την Πειραιώς - Κρούσµατα σε ΝΟΔΕ για κακό συντονισµό, τοπικούς ανταγωνισµούς, προσωπικές φιλοδοξίες και αναρµόδιους τοµεάρχες σε ομιλίες! 
Αυστηρό μήνυμα πειθαρχίας στέλνει ο Πρόεδρος της ΝΔ με 3 κινήσεις
Την ενότητα και την αφοσίωση στον κοινό στόχο, χωρίς παρεκκλίσεις, είναι αποφασισµένος να επιβάλει στη Ν.∆. ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας αυστηρό µήνυµα στους βουλευτές και τα στελέχη που επιθυµούν να ακολουθήσουν προσωπικές στρατηγικές και να αποκλίνουν από την κεντρική γραµµή και τις αποφάσεις της ηγεσίας.
Ενδεικτικές ήταν 3 κινήσεις της προηγούµενης εβδοµάδας:...
►Αποµάκρυνε την Κατερίνα Παπακώστα από τη θέση της αναπληρώτριας τοµεάρχου Υγείας, µετά την παρότρυνσή της στον Αδωνι Γεωργιάδη να παραιτηθεί από αντιπρόεδρος του κόµµατος µέχρι να ολοκληρωθεί η Εξεταστική για την Υγεία. ►Την ίδια ώρα, µε το ερώτηµα της διαγραφής παραπέµφθηκαν στην Επιτροπή ∆εοντολογίας δύο µεσαία στελέχη, στα οποία χρεώνονται προσωπικές διαδροµές και «φλερτ» µε τον ΣΥΡΙΖΑ, ►ενώ και ο γραµµατέας του κόµµατος, Λευτέρης Αυγενάκης, έστειλε επιστολή στους βουλευτές, στα στελέχη της Πολιτικής Επιτροπής και στους προέδρους των τοπικών και νοµαρχιακών οργανώσεων ότι δεν µπορεί να συνεχιστεί το φαινόµενο να κάνουν εκδηλώσεις χωρίς την ενηµέρωση και την έγκριση του γραµµατέα και των κεντρικών κοµµατικών οργάνων. 
«∆εν θα ανεχθώ διαφοροποιήσεις και ιδιαίτερα επιθέσεις προσωπικού χαρακτήρα», τόνισε ο πρόεδρος της Ν.∆. στον «πρωινό καφέ» της Πειραιώς την Τρίτη του Πάσχα, µε αφορµή την πρωτοβουλία της βουλευτού Κατερίνας Παπακώστα να ζητήσει από τον Αδωνι Γεωργιάδη «να απεκδυθεί του θεσµού», έως ότου η Εξεταστική για την Υγεία ολοκληρωθεί, επισηµαίνοντας, µάλιστα, ότι «κανείς δεν είναι πολυτιµότερος της παράταξης στην οποία έχουµε την παράδοση ο βίος και τα έργα µας να µην την εκθέτουν».
«∆εν µπορεί ο καθένας ή η καθεµία βουλευτής να υποδεικνύει στον πρόεδρο του κόµµατος ποιος πρέπει να είναι αντιπρόεδρος ή τοµεάρχης, ούτε γίνονται αποδεκτές διαφοροποιήσεις», τόνισε στα «Π» υψηλόβαθµη κοµµατική πηγή. Πολύ περισσότερο όταν στην προκειµένη περίπτωση τα εσωκοµµατικά πυρά αφορούσαν τον Αδ. Γεωργιάδη, που βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης της Ν.∆. µε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝ.ΕΛ. για την Εξεταστική για την Υγεία. «Οι επιθέσεις στο πρόσωπο του αντιπροέδρου ρίχνουν νερό στον µύλο του Τσίπρα και του Πολάκη», υπογράµµισε η ίδια πηγή.  

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΓΙΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ της στρατηγικής καλύτερης οργάνωσης της Ν.∆. εντάσσεται η επιστολή που έστειλε ο γραµµατέας της Π.Ε. του κόµµατος, Λευτέρης Αυγενάκης, προς τους βουλευτές και τους προέδρους των «γαλάζιων» τοπικών και νοµαρχιακών οργανώσεων, ζητώντας τους να οργανωθούν και να µη διοργανώνουν εκδηλώσεις εν αγνοία της Πειραιώς. Συγκεκριµένα, υπήρξαν σχετικά κρούσµατα που έδειξαν κακό συντονισµό.
Όπως ότι έγιναν εκδηλώσεις, κυρίως στην περιφέρεια, όπου κλήθηκαν να µιλήσουν για ειδικά θέµατα αναρµόδιοι τοµεάρχες, ενώ κάποιες άλλες έγιναν νωρίτερα από κεντρικές εκδηλώσεις, γεγονός που εξασθένιζε το µήνυµα που θα ήθελε να περάσει η Ν.∆. Επίσης, άλλες θα µπορούσαν να ενταχθούν στην ευρύτερη στρατηγική τόσο σε ό,τι αφορά την παρουσίαση πτυχών του κυβερνητικού προγράµµατος όσο και στην ευρύτερη αντιπολιτευτική τακτική και τα µηνύµατα που θέλει να περνάει η Ν.∆. στην κοινωνία.
Σε ορισµένες περιπτώσεις υπήρξαν και τοπικοί ανταγωνισµοί, όπου οι προσωπικές φιλοδοξίες υπερίσχυσαν. Στην επιστολή του ο κ. Αυγενάκης, αφού συγχαίρει για τη δραστηριότητά τους τους βουλευτές και τους προέδρους των «γαλάζιων» τοπικών και νοµαρχιακών οργανώσεων, τους συνιστά, ούτε λίγο ούτε πολύ, να µην κάνουν... του κεφαλιού τους. «Επειδή αυτό το φαινόµενο δεν µπορεί να συνεχιστεί, σας ενηµερώνουµε ότι απαιτείται αυστηρά πριν από κάθε διοργάνωση να προηγείται ενηµέρωση και έγκριση των αρµόδιων οργάνων του κόµµατος», δηλαδή του γραµµατέα της Π.Ε. και του γραµµατέα οργανωτικού, Στέλιου Κονταδάκη, που επίσης υπογράφει την επιστολή. 
 
ΔΥΟ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ
Την ίδια ώρα, την έξοδο από τη Ν.∆. βλέπουν δύο στελέχη τα οποία παραπέµφθηκαν από τον γραµµατέα της Πολιτικής Επιτροπής, Λ. Αυγενάκη, µε το ερώτηµα της διαγραφής στην Επιτροπή ∆εοντολογίας, αφού προηγήθηκαν πολύµηνες διαδικασίες και διερεύνηση των συνθηκών. Η βασική αιτία της παραποµπής τους ήταν οι εκλογές για το Τεχνικό Επιµελητήριο, στις οποίες δεν στήριξαν τη ∆ηµοκρατική Κίνηση Μηχανικών της Ν.∆. και κατέβηκαν µε άλλους συνδυασµούς. Ταυτόχρονα, κατηγορούνται ότι έδειξαν άµεση ή έµµεση στήριξη σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Η στάση αυτή εκλήφθηκε από την Πειραιώς ως επιθυµία εξόδου από το... µαντρί. Ο λόγος για τον Χρόνη Ακριτίδη, πρώην στενό συνεργάτη της Ντόρας Μπακογιάννη, που διετέλεσε αν. δήµαρχος και αντιδήµαρχος Αθηναίων. Ο κ. Ακριτίδης βρέθηκε στο επίκεντρο εσωκοµµατικών πυρών διότι δεν στήριξε τον Γιώργο Στασινό για πρόεδρο του ΤΕΕ, που είχε τη στήριξη της Ν.∆. και ευρύτερων φιλελεύθερων δυνάµεων, αλλά ήταν πιο κοντά σε επιλογές του Χρήστου Σπίρτζη.
Το άλλο στέλεχος που οδεύει προς διαγραφή είναι ο Αλέξανδρος Λάµπρου, που "κατηγορείται" ότι συνεργάστηκε στο Περιφερειακό Τεχνικό Επιµελητήριο Ηπείρου με υποψηφίους ανάµεσα στους οποίους ήταν ο σύζυγος της Ολγας Γεροβασίλη, προκειµένου να εξασφαλίσει τη δική του εκλογή στη θέση του Γενικού Γραμματέα του ∆ιοικητικού Συµβουλίου, όπως επισηµαίνουν από την Πειραιώς.        

ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Με απόφαση του Κυρ. Μητσοτάκη στη θέση του αν. τοµεάρχη Υγείας τοποθετήθηκε ο προερχόµενος από το Ποτάµι Ιάσων Φωτήλας. Ηταν ακόµη µία συµβολική κίνηση σε ό,τι αφορά τη στρατηγική της διεύρυνσης. «Θα πάω µε αυτούς που θέλουν. Οι άλλοι θα µείνουν πίσω», είναι η γραµµή του Κυρ. Μητσοτάκη. Από την πλευρά του, ο κ. Φωτήλας δήλωσε ότι «ο χώρος της Υγείας νοσεί από την πολιτική ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Θα δουλέψω για την αναβάθµισή του». Η Κατ. Παπακώστα τού ευχήθηκε καλή επιτυχία και άφησε νέες αιχµές.
Η «κίτρινη κάρτα» στην Κ. Παπακώστα, ωστόσο, έχει ευρύτερες εσωκοµµατικές διαστάσεις. Μπροστά στη διαφαινόµενη συµφωνία, που αποµακρύνει τις εκλογές για το 2018, και στον κίνδυνο να υπάρξει χαλάρωση στο κόµµα, ο πρόεδρος της Ν.∆. είναι αποφασισµένος να βάλει φρένο σε δηλώσεις και κινήσεις που µπορεί να προκαλέσουν εσωκοµµατική εσωστρέφεια και να θολώσουν την κεντρική στρατηγική. Προτεραιότητα είναι η διατήρηση της συνοχής της Κ.Ο. της Ν.∆., καθώς έρχονται σηµαντικές µάχες. Οταν, δε, θα έρθει στη Βουλή η συµφωνία, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν επιθυµεί να αρχίσουν γκρίνιες για το αν θα πρέπει να ψηφιστούν ή όχι τα αντίµετρα.    


Με πληροφορίες από parapolitika.gr