Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Ένωση γονέων Δήμου Ιωαννιτών:Η τροπολογία και το προσχέδιο Υπουργικής Απόφασης είναι πρόκληση και δεν πρέπει να τα δεχτούμε!!!

Για μια ακόμα σχολική χρονιά βλέπουμε ότι η Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση  είναι ο "φτωχός συγγενής" του εκπαιδευτικού συστήματος αναφέρει η Ένωση Γονέων Δήμου Ιωαννιτών σε ανακοίνωσή της και συνεχίζει:
"Η παγιωμένη αυτή κατάσταση αφορά την έλλειψη, τόσο δομών για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών, όσο και του απαραίτητου εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού. Παρ' όλο που οι μαθητές που χρήζουν ειδικής εκπαίδευσης υπολογίζονται...
περίπου στις 200.000 μόλις 18.000 είναι εγγεγραμμένοι στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και κάποιοι από αυτούς φοιτούν σε ιδιωτικές δομές.

Η πλειοψηφία αυτών των δομών (ειδικά σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ειδικά Γυμνάσια, ειδικά Λύκεια, ΕΕΕΕΚ, Τμήματα Ένταξης) λειτουργούν πολλές φορές σε απαράδεκτους, εντελώς ακατάλληλους και επικίνδυνους χώρους.
Οι εργαζόμενοι στις δομές Ειδικής Αγωγής κι Εκπαίδευσης απασχολούνται κατά 70%, με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Οι αναπληρωτές, προσλαμβάνονται οι περισσότεροι στη μέση της σχολικής χρονιάς και πριν προλάβουν να γνωριστούν με το παιδί και τις ιδιαίτερες ανάγκες του, απολύονται, για να προσληφθούν την επόμενη χρονιά με τον ίδιο τρόπο σε άλλο σχολείο. Σε αυτόν τον τομέα της εκπαίδευσης, τον τόσο ευαίσθητο και απαιτητικό, δεν έχει γίνει, τα τελευταία 15 χρόνια, ούτε ένας μόνιμος διορισμός».
Πριν λίγους μήνες  με νόμο  έδωσε τη δυνατότητα ιδιωτικής παράλληλης στήριξης και στα Ειδικά Σχολεία, εκτός από τα Γενικά, που ισχύει ήδη και τώρα δίνει τη δυνατότητα κάλυψης των κενών στην Ειδική Αγωγή, από εκπαιδευτικούς της Γενικής  Εκπαίδευσης, χωρίς καμία εξειδίκευση!  Πρόθεσή της είναι να γενικεύσει την κάλυψη κενών με εκπαιδευτικούς Γενικής Εκπαίδευσης.
Πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ ψήφισε τροπολογία στη Βουλή (29/3/2017), σύμφωνα με την οποία δεν πρόκειται να γίνει ούτε ένας μόνιμος διορισμός μέχρι τουλάχιστον και το 2019 και την ίδια ώρα ο εκάστοτε Υπουργός αποκτά τη δυνατότητα να καθορίζει κατά το δοκούν τον αριθμό των αναγκών και των προσλήψεων αναπληρωτών στην  Ειδική Αγωγή και δεν σταματάει εκεί, τώρα  έδωσε στη δημοσιότητα προσχέδιο Υπουργικής Απόφασης με θέμα: «καθορισμός κριτηρίων πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή».
Όλα τα παραπάνω δεν έγιναν τυχαία ή από ανίκανους πολιτικούς , είναι οδηγίες της Ε.Ε και του ΟΟΣΑ που χρόνια τώρα εφαρμόζουν οι Κυβερνήσεις που  έχουν κάνει την μόρφωση των παιδιών μας εμπόρευμα για να κερδίζουν  οι λίγοι.
Εμείς όμως δεν πρέπει να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια και να δεχόμαστε τα κροκοδείλια δάκρυα που χύνουν όλοι τους για τα παιδιά μας. Μαζί με τους αγωνιστές εκπαιδευτικούς να δυναμώσουμε την πάλη μας  ώστε να μη μείνει κανένα παιδί εκτός εκπαίδευσης για ένα σχολείο σύμφωνα με τις  σύγχρονες ανάγκες μας.
Απαιτούμε:
ü Να αποσυρθεί τώρα το προσχέδιο Υπουργικής Απόφασης.
ü Να πάρει πίσω η κυβέρνηση την τροπολογία που ψήφισε στις 29/3!
ü Μόνιμοι και μαζικοί διορισμοί, όσων δουλεύουν εδώ και χρόνια στην Εκπαίδευση! Να χρηματοδοτηθεί η Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση από τον κρατικό προϋπολογισμό, με τα απαιτούμενα κονδύλια, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες. Τα χρήματα του ΕΣΠΑ να κατευθυνθούν άμεσα για τη στήριξη και τη διεύρυνση των δημόσιων βασικών σταθερών δομών και όχι για την επιδότηση των ΜΚΟ, των λεγόμενων μη κερδοσκοπικών οργανώσεων που ανοίγουν το δρόμο της ιδιωτικοποίησης και των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
ü Να παρθεί πίσω η δυνατότητα συμπλήρωσης ωραρίου στην Ειδική Αγωγή από εκπαιδευτικούς της Γενικής Εκπαίδευσης.
ü Κάλυψη εδώ και τώρα με ευθύνη του κράτους των αναγκών 5000 μαθητών με διαγνώσεις για παράλληλη στήριξη με ταυτόχρονη κατάργηση του καθεστώτος της ιδιωτικής παράλληλης στήριξης.
ü Να καταργηθεί όλο το αντιεκπαιδευτικό οπλοστάσιο το οποίο αξιοποιεί η σημερινή και προηγούμενες κυβερνήσεις (ν.3699/2008,ν.3848/2010, ν.4115/2013,ν.4403/2016, ν. 4415/2016, ν.4452/2017).
ü Να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα για τη λειτουργία των Ειδικών Σχολείων: χρήματα, υλικά, βιβλία, βελτιώσεις υποδομών και να λυθεί άμεσα το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών από και προς τα σχολεία τους, με κατάλληλα διαμορφωμένα και ασφαλή μέσα μετακίνησης, εξειδικευμένους μόνιμους οδηγούς και συνοδούς, δωρεάν και με απευθείας κρατική χρηματοδότηση.
ü Να απαγορευτεί η επιχειρηματική δράση στο χώρο της Ειδικής Αγωγής, της πρώιμης διάγνωσης και παρέμβασης, της αποκατάστασης των παιδιών με αναπηρία. Να στελεχωθούν τώρα τα ΚΕΔΔΥ με μόνιμο προσωπικό, όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων."