Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Ανοίγει τις πόρτες της η «Μικρή Πόλη»

Η «Μικρή Πόλη», ένα νέο Κοινοτικό – Διαπολιτισμικό Κέντρο ανοίγει τις πόρτες του, αύριο Τετάρτη 26 Απριλίου στα Ιωάννινα, με στόχο τόσο να υποστηρίξει τις προσφυγικές και μεταναστευτικές κοινότητες όσο και να τις φέρει πιο κοντά στην Ελληνική, τοπική κοινωνία.
Οι μικροί και μεγάλοι επισκέπτες του Κέντρου, που βρίσκεται επί της οδού...
Μελετίου Γεωγράφου 22 στον Πλάτανο, θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν μέρος σε εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, ενώ στο Κέντρο θα υποστηρίζεται και η πρόσβαση προσφύγων και μεταναστών σε ειδικές υπηρεσίες. Επιπρόσθετα, αιτούντες άσυλο από κοινού με Έλληνες και Ελληνίδες, θα έχουν στον χώρο αυτό την ευκαιρία να αλληλεπιδρούν, να σχεδιάζουν και να υλοποιούν τις δικές τους δράσεις και εκδηλώσεις. 
Ο χώρος, που στο παρελθόν λειτουργούσε ως δημοτικός παιδικός σταθμός και σήμερα στεγάζει τη ‘Μικρή Πόλη’, ανακαινίστηκε πρόσφατα από την Oxfam και την Terre des hommes (Tdh), δύο διεθνείς ΜΚΟ που υλοποιούν προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ήπειρο και που συντονίζουν τις δράσεις στο Διαπολιτισμικό Κέντρο από κοινού με ελληνικές οργανώσεις και άλλους τοπικούς φορείς, καθώς και με την υποστήριξη και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η «Μικρή Πόλη» αποτελεί έναν μοναδικό -για το είδος του- πολυχώρο στην πόλη που έχει ως στόχο να εμπλουτίσει την πολιτιστική ζωή στα Ιωάννινα και ταυτόχρονα να υποστηρίξει τους ανθρώπους που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους σε αναζήτηση ασφάλειας και αξιοπρέπειας στην Ευρώπη, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να ανακτήσουν και πάλι τον έλεγχο της ζωής τους και να αλληλεπιδρούν θετικά με την Ελληνική, τοπική κοινωνία», δήλωσε ο Nicola Bay, Επικεφαλής της Oxfam στην Ελλάδα.
«Η «Μικρή Πόλη» θα προσφέρει ευκαιρίες στην κατεύθυνση της αλληλεπίδρασης μεταξύ προσφύγων και του τοπικού πληθυσμού καθώς επίσης της αμοιβαίας κατανόησης και της θετικής συνύπαρξης. Θα προωθήσει την δημιουργικότητα με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μια σειράς δραστηριοτήτων που θα απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και εθνικότητες καθώς και σημαντικών υπηρεσιών για τους αιτούντες άσυλο», σχολίασε η Nathalie Derrien, Επικεφαλής της Terre des homes στην Ελλάδα. 
Οι εγκαταστάσεις του Κέντρου έχουν τη δυνατότητα φιλοξενίας δύο τάξεων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, ενός εργαστηρίου πληροφορικής και ανάπτυξης δεξιοτήτων, ενός ειδικά διαμορφωμένου χώρου για την υποστήριξη οικογενειών, ενός χώρου φιλικού για παιδιά, μιας κουζίνας και ενός καθιστικού. 
«Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα που καταδεικνύει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται επίμονα για να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα. Το κέντρο αυτό αναμένεται να προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες ενσωμάτωσης και αυξημένες δυνατότητες πρόσβασης των προσφύγων και των μεταναστών σε πληροφορίες που συνδέονται με τα δικαιώματά τους, καθώς και σε διαθέσιμες υπηρεσίες», δήλωσε η Μαριλένα Χατζηαντωνίου, εμπειρογνώμονας ανθρωπιστικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. 
Τα εγκαίνια του κέντρου θα λάβουν χώρα στις 18.30 και θα περιλαμβάνουν χαιρετισμούς από τους εμπλεκόμενους φορείς, προβολή οπτικοακουστικού υλικού, δραστηριότητες για παιδιά, μουσική και παραδοσιακές γεύσεις με συνταγές από τις χώρες καταγωγής των αιτούντων άσυλο.


.