Παρασκευή, 7 Απριλίου 2017

Ερώτηση Ζάκα σε Καχριμάνη για την απόρριψη του έργου ύδρευσης των παραλίων της Πρέβεζας

Τα προβλήματα υδροδότησης της παραλιακής ζώνης και η απόρριψη  χρηματοδότησης  του έργου  ύδρευση παραλιών Βαλανιδοράχης, Λούτσας,  Βράχου, Λυγιάς,  Χειμαδιού, Ριζών και Καστροσυκιάς είναι το θέμα της   ερώτησης που κατέθεσε  προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου  με επίκαιρη ερώτηση που υπέβαλε προς τον Περιφερειάρχη κ. Αλ. Καχριμάνη ο Σύμβουλος της Παράταξης  «Συμμαχίας Ηπειρωτών» Γιώργος Ζάκας.
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:...

Πρόσφατη απόφαση  της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου  Οικονομίας  και ανάπτυξης, η οποία δημοσιεύτηκε  στο «diavgeia», απέρριψε την χρηματοδότηση του έργου: «Ύδρευση παραλιών Βαλανιδοράχης, Λούτσας, Βράχου, Λυγιάς, Χειμαδιού, Ριζών Καστροσυκιάς».
Για την κατασκευή του παραπάνω έργου προϋπολογισμού  6.572.000,00 €  έγινε προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Πάργας και του Δήμου Πρέβεζας και υποβλήθηκε  αίτηση για έγκριση και  ένταξή του  στο ΕΣΠΑ 2014-2020 στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές μεταφορών, περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη» με τίτλο «έργα ύδρευσης», άξονας προτεραιότητας 14 «διατήρηση και προστασία περιβάλλοντος-προαγωγή της αποδοτικής χρήσης των πόρων (ΤΣ)» (κωδικός πρόσκλησης 14.30.23.2 α/α. ΟΠΣ 1446)».
Στις 29/8/2016  το Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας ενέκρινε την επικαιροποίηση της μελέτης του έργου που συντάχτηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Πρέβεζας, μελέτη  η οποία υπήρχε από την εποχή του Νομαρχιακού Συμβουλίου Πρέβεζας το 2006.
Το τμήμα αυτό της παραλιακής ζώνης   δοκιμάζεται   εδώ και πολλά χρόνια από  την  αδυναμία ομαλής υδροδότησης. Και μόνο η αδυναμία των κατοίκων  και των χιλιάδων επισκεπτών  να απολαμβάνουν το κοινωνικό αγαθό του νερού εδώ και πολλά  χρόνια, όπως και η τεράστια ζημιά  των  επιχειρήσεων  του  τουριστικού κλάδου   που συνεισφέρουν τα μέγιστα στην οικονομία  και πλήττονται βάναυσα, θα έπρεπε να κινητοποιήσει την περιφέρεια να αναζητήσει άμεσα λύση. 
Δεν μας τιμά   εν έτη  2017 να υπάρχει έλλειψη νερού σε κανένα σπίτι, πόσο μάλλον  σε μια από της πλέον τουριστικές περιοχές της Ελλάδας,  όταν μάλιστα  η περιοχή διαθέτει τεράστια αποθέματα  νερού .

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Ανεξάρτητα από την τύχη του έργου ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για την  έλλειψη νερού στην περιοχή κατά τους θερινούς μήνες, οπότε οι ανάγκες  της ύδρευσης  θα αυξηθούν σημαντικά;  
Σε ποιες ενέργειες  έχει  προβεί η Περιφέρεια  για την αντιμετώπιση του προβλήματος που η σοβαρότητά του είναι δεδομένη και η άμεση λύση του καθίσταται επιβεβλημένη; 
Έχουν υπολογιστεί  οι συνέπειες  των  συνεχών διακοπών υδροδότησης   αλλά και της απένταξης του έργου, ώστε να εξασφαλιστεί  άλλη πηγή χρηματοδότησης για να μη χαθεί κι άλλος χρόνος; 
Έχετε ενημέρωση από τις υγειονομικές υπηρεσίες και τους  επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου για τους  υγειονομικούς  κίνδυνους και τις οικονομικές συνέπειες  αντίστοιχα που έχουν οι συνεχείς διακοπές νερού;
Επειδή καθίσταται πλέον επείγον  και αφορά και στην ευθύνη της Περιφέρειας Ηπείρου να μεριμνήσει για το μέλλον του έργου αλλά και για την κάλυψη των υδρευτικών αναγκών της περιοχής και επειδή θεωρούμε πρώτιστη ευθύνη της Περιφέρειας την προώθηση λύσεων ενόψει  της  θερινής περιόδου, υποβάλλουμε αυτήν την ερώτηση και σας καλούμε να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες τις οποίες ο επείγων χαρακτήρας του ζητήματος απαιτεί.