Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Κώστας Μπάρκας και Μάριος Κάτσης ανάμεσα στους 46 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υπέγραψαν ερώτηση για τις προαγωγές στην Τράπεζα της Ελλάδος

“Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν είναι... ΔΕΚΟ” απαντά η ΤτΕ για τις κατά τους ερωτώντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «αδικαιολόγητες» προαγωγές στελεχών
Οι δύο Ηπειρώτες βουλευτές Κώστας Μπάρκας και Μάριος Κάτσης είναι ανάμεσα στους 46 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υπέγραψαν ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, καταλογίζοντάς του ότι προχώρησε σε αδικαιολόγητες προαγωγές στελεχών και διευθυντών στην Τράπεζα. 
«Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, έγιναν εκκαθαρίσεις και μετακινήσεις διευθυντών στην Τράπεζα της Ελλάδος, χωρίς μάλιστα να μπορούν αυτές να δικαιολογηθούν» σημειώνουν οι βουλευτές. 
Με αφορμή την ερώτηση αυτή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος τόνιζαν: «Είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της ανεξάρτητης Τραπέζης της Ελλάδος, βάσει της συνθήκης, και κανενός άλλου. Σε κάθε περίπτωση, οι προαγωγές έγιναν με αξιοκρατικότατο τρόπο, που δεν επιδέχεται...

ουδεμία αμφισβήτηση» προσέθεταν οι ίδιες πηγές. Συνεργάτης του Γιάννη Στουρνάρα συμπλήρωνε με νόημα ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν είναι... ΔΕΚΟ.

Ειδικότερα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν: «Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για προαγωγή συνδικαλιστή με αποδοχές βαθμού υποδιευθυντή, που δεν δικαιολογεί η υπηρεσία του, δεν προβλέπεται από το καταστατικό της τράπεζας, ούτε από τις συλλογικές συμβάσεις της ΟΤΟΕ, αλλά και προαγωγή εκπροσώπου εργαζομένων, αποσπασμένου εκτός τράπεζας στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό (υποδιευθυντής), χωρίς κανένα φύλλο αξιολόγησης, εκτός κάθε δεοντολογίας και προβλέψεων του εσωτερικού κανονισμού, τις συλλογικές συμβάσεις της ΟΤΟΕ, που προβλέπει διαφορετικές διαδικασίες και του καταστατικού της τράπεζας». 
Ακόμη, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν ότι «οι πρόσφατες αυτές "εκκαθαρίσεις" τοποθετήσεις, μεταθέσεις, ακόμα και οι διορισμοί διευθυντών προαναγγέλθηκαν από το συνδικαλιστικό όργανο πριν αποφασιστεί από τα αρμόδια όργανα και τη Διοίκηση της Τράπεζας και πολύ πριν κυκλοφορήσουν οι προβλεπόμενες εγκύκλιοι» και ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παρακάμπτεται ο εσωτερικός κανονισμός και το καταστατικό της ΤτΕ». 
Αναφέρουν επίσης ότι «οποιαδήποτε μετακίνηση, προαγωγή διευθυντικών στελεχών πρέπει να πραγματοποιείται με όρους διαφάνειας και αξιοπρέπειας».
Τέλος, ρωτούν τον υπουργό Οικονομικών αν «προτίθεται να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο αδικαιολόγητων προαγωγών στελεχών και διευθυντών στην Τράπεζα της Ελλάδος».

Την ερώτηση υπογράφουν κατά σειρά οι βουλευτές:
Σωκράτης Βαρδάκης, Χρήστος Αντωνίου, Σταύρος Αραχωβίτης, Ευαγγελία Βαγιωνάκη, Γεωργία Γεννιά, Αναστασία Γκαρά, Γιάννης Γκιόλας, Γιώργος Δημαράς, Κώστας Δουζίνας, Δημήτρης Εμμανουηλίδης, Νίκος Ηγουμενίδης, Γιάννης Θεοφύλακτος, Μαρία Θελερίτη, Μανόλης Θραψανιώτης, Αννέτα Καββαδία, Χρήστος Καραγιαννίδης, Ευαγγελία Καρακώστα, Απόστολος Καραναστάσης, Φρόσω Καρασαρλίδου, Μάριος Κάτσης, Πέτρος Κωνσταντινέας, Νίκος Μανιός, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Αθανάσιος Μιχελής, Κώστας Μορφίδης, Κώστας Μπάρκας, Χρήστος Μπγιάλας, Γιώργος Ντζιμάνης, Νίκος Ξυδάκης, Γιώργος Πάλλης, Θανάσης Παπαδόπουλος, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Γιώργος Παπαφιλίππου, Κώστας Παυλίδης, Αναστάσιος Πρατσόλης, Δημήτρης Ρίζος, Γιάννης Σαρακιώτης, Γιάννης Σηφάκης, Χρήστος Σιμορέλης, Πάνος Σκουρολιάκος, Ελισσάβετ Σκούφα, Γρηγόρης Στογιαννίδης, Νίκος Συρμαλένιος, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Γιώργος Τσόγκας και Γιώργος Ψυχογιός.