Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Παρουσίαση του «Ο Έλληνας Τούρκος» σήμερα Πέμπτη

Το καινούργιο βιβλίο του δημοσιογράφου και συγγραφέα Χρίστου Χριστοδούλου «Ο Έλληνας Τούρκος» θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Αργυροτεχνίας (στην ακρόπολη του Ιτς Καλέ) την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017 και ώρα 7:30 μ.μ.
Το βιβλίο γράφτηκε σε μια χρονική περίοδο 4 ετών καθώς η αναζήτηση στοιχείων σε τουρκικές, αγγλικές, ιταλικές, ελληνικές και γαλλικές πηγές, υπήρξε ιδιαίτερα απαιτητική. 
Αναφέρει σχετικά ο συγγραφέας:...
«Η ανακάλυψη ενός επιφανούς Οθωμανού πολιτικού, παντελώς αγνώστου στην Ελλάδα παρότι είχε ελληνική καταγωγή, δεν είναι ένα ασυνήθιστο γεγονός. Υπήρξαν δεκάδες κορυφαίοι λειτουργοί της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που υπηρέτησαν πιστά τον Σουλτάνο ως υπουργοί, διπλωμάτες, δικαστές, γενικοί διοικητές, νομάρχες, έπαρχοι και τραπεζίτες. Μόνο για κάποιους από αυτούς ξέρουμε το πλήρες βιογραφικό τους. Για τους περισσότερους αγνοούμε ακόμα και την ύπαρξη τους. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει από την μια την αντοχή των ελληνοτουρκικών αγκυλώσεων κι από την άλλη επιβεβαιώνει ότι, παρόλα αυτά, οι σχέσεις των δύο λαών είναι περισσότερο στενές από όσο μπορεί να φανταστεί κανείς. Στα Γιάννινα το πέρασμα του Ιμπραήμ Πασά ως Βαλή, άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη του καθώς η πόλη μέσα από ένα ευρύ πρόγραμμα δημόσιων παρεμβάσεων απέκτησε χωροταξία και υποδομές μιας ακμάζουσας –τότε- μεγαλούπολης της Τουρκοκρατίας οπότε μεγαλουργούσε το χριστιανικό κι εβραϊκό στοιχείο. Τα στοιχεία που αφορούν τα έργα και τις ημέρες του Εντχέμ Πασά στα Γιάννενα, όπως και η τεκμηρίωση του βιβλίου συνολικά, παρουσιάζονται για πρώτη φορά, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ίδια την Τουρκία».
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: 
Μωυσής Ελισάφ, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων
Σπύρος Γόγολος, Καθηγητής, Συγγραφέας
και ο συγγραφέας, Χρίστος Χριστοδούλου.
Την εκδήλωση συντονίζει ο Δημοσιογράφος Μίλτος Γήτας. 
Διοργάνωση: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, Εκδόσεις Επίκεντρο