Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Επιστολή Κάτση για αξιοποίηση της Κρουαζιέρας

Με επιστολή του σε μια σειρά από παραλήπτες, ο Βουλευτής Θεσπρωτίας του Σύριζα, Μάριος Κάτσης, ζητά μια διευρυμένη σύσκεψη, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα στρατηγικό πλάνο αξιοποίησης της Κρουαζίερας, προς όφελος της Θεσπρωτίας.
Η επιστολή ήταν η εξής :...


Προς:
τον Βουλευτή Θεσπρωτίας της ΝΔ, Γιόγιακα Βασίλειο,
τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας κ. Πιτούλη Θωμά,
τον Δήμαρχο Ηγουμενίτσας κ. Λώλο Ιωάννη,
τη Δήμαρχο Σουλίου κ. Μπραΐμη - Μπότση Σταυρούλα,
τον Δήμαρχο Φιλιατών κ. Παππά Σπυρίδωνα,
τον Πρόεδρο και Δ/νων Σύμβουλο του ΟΛΗΓ κ. Νταή Ανδρέα,
τον Προέδρο του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας κ. Πάσχο Αλέξανδρο,
τους Προέδρους των Εμπορικών Συλλόγων Θεσπρωτίας,
τον Πρόεδρο του Συλλόγου Τουριστικών και Ναυτικών Πρακτόρων Θεσπρωτίας

ΘΕΜΑ:  Πρόσκληση σε αιρετούς και θεσμικούς φορείς της Θεσπρωτίας σε διευρυμένη σύσκεψη για το στρατηγικό πλάνο αξιοποίησης της Κρουαζιέρας.

Αθήνα, 22 Μαρτίου 2017
Αξιότιμοι/ες Κυρίες και Κύριοι,
Στα πλαίσια της ανοιχτής και διαρκούς συνεργασίας μεταξύ των εκπροσώπων του Νομού στην Εθνική Αντιπροσωπεία, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στους θεσμικούς φορείς που επιβάλλει τόσο ο θεσμικός μας ρόλος όσο και η δεδομένη κοινή μας διάθεση για προσφορά στον τόπο, σας αποστέλλω ανοιχτή δημόσια επιστολή - πρόσκληση για τον συντονισμό των ενεργειών μας με σκοπό την κατάστρωση ενός στρατηγικού πλάνου προσέλκυσης και αξιοποίησης των τουριστών της κρουαζιέρας στη Θεσπρωτία.
Ενόψει της έναρξης της νέας τουριστικής περιόδου (Μάιος- Οκτώβρης), οι ενδείξεις είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές και μιλούν για μια ακόμα χρονιά ρεκόρ στον κλάδο του Τουρισμού καθιστώντας τον στόχο για 30εκ. επισκέψεις φέτος στη χώρα μας επιτεύξιμο. Ο νομός μας, η Θεσπρωτία, ως περιοχή με μεγάλα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, θα προσελκύσει το δικό της αναβαθμισμένο μερίδιο στην τουριστική κίνηση στα παράλια του, ιδιαίτερα με την προοπτική ολοκλήρωσης της Ιονίας Οδού το αμέσως προσεχές διάστημα.
Ωστόσο, με την ολοκλήρωση της Β΄ φάσης ως την Άνοιξη και τη διάθεση 1,2εκ € από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, θα αναβαθμιστεί περαιτέρω η δυνατότητα προσέλκυσης κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι Ηγουμενίτσας, που ήδη έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου, καθώς για φέτος έχει σχεδιαστεί για την περίοδο Μάιου - Οκτωβρίου, εκτός απροόπτου, η άφιξη 12 και πλέον κρουαζιερόπλοιων και περίπου 12.000 επιβατών.
Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει, πλην μεμονωμένων ενεργειών, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα αξιοποιεί την τουριστική κίνηση δίνοντας κίνητρο στους επισκέπτες να μείνουν και να γνωρίσουν τη Θεσπρωτία και τα τουριστικά, πολιτιστικά και θρησκευτικά αξιοθέατα σε όλη τη διοικητική επικράτειά της και την πρωτογενή της παραγωγή. Σκοπός μας οφείλει να είναι η προβολή του νομού μας ως τουριστικού προορισμού στην ολότητά του, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό αλλά και η παροχή ενός πακέτου δραστηριοτήτων που θα επιτρέψουν την παραμονή των επισκεπτών στο νομό μας και όχι την διαρροή τους σε άλλους όμορους νομούς και περιοχές.
Είναι αυτονόητο ότι πετυχαίνοντας τον παραπάνω σκοπό, μη χάνοντας άλλες ευκαιρίες, θα πετύχουμε τόνωση της τοπικής οικονομίας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και ένα πεδίο για τη νέα γενιά να μείνει και να προκόψει στον τόπο. Προϋπόθεση για την επίτευξή του αποτελεί η κινητοποίηση τόσο των φορέων όσο και της κοινωνίας στην κατεύθυνση της συνεργασίας και των προτάσεων, αφήνοντας πίσω τις παθογένειες μικροπολιτικών, τοπικιστικών και συντεχνιακών λογικών που αποτέλεσαν τροχοπέδη μέχρι σήμερα.
Στην κατεύθυνση αυτή, πρότασή μου είναι να διεξαχθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα, μια κοινή ανοιχτή σύσκεψη όλων όσων απευθύνεται η παρούσα επιστολή, με την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας ως συντονιστή (λόγω του θεσμικά υπερτοπικού της ρόλου στην τουριστική προβολή), όπου μέσα από γόνιμη διαβούλευση, προτάσεις και ιδέες, θα δοθεί το έναυσμα τόσο για την έναρξη ενός ευρύτερου διαλόγου που θα εμπλέκει όλη τη Θεσπρωτική κοινωνία όσο και την ανάληψη συντονισμένων δράσεων για την κατάρτιση και την υλοποίηση του παραπάνω σχεδίου.
Σε ότι με αφορά, παραμένω  στη διάθεση σας, για οποιαδήποτε αρωγή, ευελπιστώντας στη δική σας ανταπόκριση στο κάλεσμα αυτό, πάντα στο πνεύμα της γόνιμης συνεργασίας που έχουμε οικοδομήσει μέχρι σήμερα σε ζητήματα που άπτονται του κοινού συμφέροντος του τόπου.
Με εκτίμηση,
Μάριος Κάτσης
Βουλευτής Θεσπρωτίας - ΣΥΡΙΖΑ