Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

"ΔΩΔΩΝΑΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ": Περιβαλλοντική και μουσειακή εκπαίδευση από τον κ. Θ. Παπαγιάννη

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θ. Παπαγιάννης» επισκέφτηκε το Γυμνάσιο των Δωδωναίων Εκπαιδευτηρίων, στα πλαίσια των Περιβαλλοντικών και Πολιτιστικών προγραμμάτων που πραγματοποιούνται στο σχολείο. Τους μαθητές υποδέχτηκε ο ίδιος ο κ. Θ. Παπαγιάννης, ο οποίος και τους ξενάγησε στον υπαίθριο και εσωτερικό χώρο του μουσείου.
Ο κ. Παπαγιάννης, με την απλότητα και την από καρδιάς...
καλοπροαίρετη διάθεση που τον διακρίνει, μίλησε στα παιδιά για τον τρόπο κατασκευής των έργων του, για το πώς τα εμπνεύστηκε, καθώς και για τα δικά του μαθητικά χρόνια και την πορεία του μέχρι σήμερα.
Τα εκθέματα του μουσείου αφορούν την Ήπειρο, τις τέχνες, τα γράμματα, την κτηνοτροφία, τη γεωργία, μιλούν για το ψωμί, για τον ευεργέτη, τον ξενιτεμένο, τον πνευματικό άνθρωπο, τον Ηπειρώτη μάστορα, τον βοσκό, τον γεωργό, την πολύπαθη Ηπειρώτισσα μάνα και για τη μάθηση. Επίσης, υπάρχουν και πολλά που είναι φτιαγμένα από τα αποκαΐδια του Πολυτεχνείου, συνδυασμένα και στολισμένα με άλλα ανακυκλώσιμα υλικά. Ο συνδυασμός τής παραπάνω ιδιαίτερης θεματικής με τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών δίνει το οικολογικό μήνυμα της εναρμόνισης του φυσικού τοπίου με την ανθρώπινη παρουσία. Το μήνυμα αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι το μουσείο βρίσκεται σε μια περιοχή εξαίρετου φυσικού κάλλους, όπως διαμορφώνεται από τον ορεινό όγκο των Τζουμέρκων και τον Άραχθο ποταμό, αλλά και δίπλα σε έναν ΧΥΤΑ.
Εκείνο δε που εντυπωσίασε περισσότερο τους μαθητές είναι η ικανότητα-ταλέντο του γλύπτη να μετατρέπει τα αντικείμενα δεύτερης χρήσης -τα πεταμένα και ξεχασμένα στις μάντρες- σε καλλιτεχνήματα, επισημαίνοντας έτσι το μήνυμα της αναγκαιότητας της ανακύκλωσης και της προστασίας του περιβάλλοντος.