Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

Η ενημέρωση το μόνο «όπλο» για τη μάστιγα του ντόπινγκ!

«Μάστιγα» για τον σύγχρονο αθλητισμό αποτελεί το περίφημο ντόπινγκ, το οποίο βλάπτει σοβαρά τόσο το ιδεώδες της ευγενούς άμιλλας όσο και την υγεία των αθλητών που, κυνηγώντας τη διάκριση, όλο και πιο συχνά καταφεύγουν στη χρήση απαγορευμένων ουσιών όπως τα λεγόμενα αναβολικά.
Αυτό τονίστηκε κατά τη...
χθεσινή ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ημερίδα στον «Πολυχώρο «Δημ. Χατζής» (φωτό), με θέμα «το ντόπινγκ καταστρέφει τις αξίες του πολιτισμού μας, κεντρικός ομιλητής της οποίας ήταν ο πρώην υφυπουργός Εσωτερικών και επίτιμος Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Γιώργος Κατσιμπάρδης

Χαιρετισμοί - ομιλίες
Στις βλαβερές συνέπειες που έχει η χρήση αναβολικών τόσο για τους ίδιους τους αθλητές όσο και για το ευ αγωνίζεσθαι αναφέρθηκαν στους σύντομους χαιρετισμούς τους κατά την έναρξη της χθεσινής ημερίδας τόσο ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Γιάννης Καραμπίνας, προτρέποντας τους νέους να γυρίζουν την πλάτη σε τέτοιου είδους πειρασμούς.

Η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού είναι μία από τις βασικές αιτίες που έχουν μετατρέψει τις τελευταίες δεκαετίες το ντόπινγκ σε μάστιγα, τόνισε ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας. Όπως είπε δε, «για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα φαινόμενα που απαξιώνουν τον αθλητισμό και τον πολιτισμό μας χρειάζονται γενναίες αποφάσεις, διαχρονικό σχέδιο, ισχυροί και αποτελεσματικοί μηχανισμοί».

Τη διαπίστωση ότι η τεχνολογία του ντόπινγκ προηγείται της τεχνολογίας των μεθόδων αποκάλυψής του, με το φαινόμενο να αποκτά εκτεταμένες κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές διαστάσεις, έκανε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, τονίζοντας την ανάγκη «να σχεδιαστούν κατάλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα θωρακίσουν την κοινωνία μας και ειδικά τους νέους απέναντι στο απειλητικό αυτό φαινόμενο».

Από την πλευρά του, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης διατύπωσε την άποψη πως «αυτό που προέχει είναι η ουσιαστική και αληθινή ενημέρωση των αθλουμένων ώστε, εκτός των άλλων, να γνωρίζουν ότι πραγματικά αξίζει αυτό που κάνουν όταν είναι έντιμο, δίκαιο και αληθινό».

Η Αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, επίτ. Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ Πανεπιστημίου Αθηνών Ξένια Αργειτάκη έκανε λόγο για εκτεταμένη άλωση του κλασικού αθλητισμού από τη μάστιγα της φαρμακοδιέγερσης, προσθέτοντας πως «η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί αποθηκευτικό και διαμετακομιστικό κέντρο απαγορευμένων ουσιών που διακινούνται σε όλη την Ευρώπη κι όχι μόνο».

Η Διευθύντρια Περιφερειακής Εκπαίδευσης Ηπείρου Αγγελική Φωτεινού υπογράμμισε πως «συνήθως κινητοποιούμαστε μόνο όταν συμβεί το δραματικό γεγονός όπως ο θάνατος κάποιου διάσημου αθλητή όπου όλοι υποψιάζονται τους λόγους, κανείς όμως δε μιλάει ανοιχτά» και έκανε λόγο για χρέος των εκπαιδευτικών να ενημερώνουν τα παιδιά και να προειδοποιούν για τις συνέπειες της χρήσης αναβολικών.

Ο Διευθυντής Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων Μιχάλης Ράπτης μίλησε για την ανάγκη να προστατευθεί ο αθλητισμός ο οποίος, όπως είπε, «αποτελεί καταφύγιο για μικρούς και μεγάλους, για όλους μας» και πρόσθεσε πως αποτελεί πρόκληση το πώς θα μπορούσε να αποτραπεί αποτελεσματικά η μάστιγα του ντόπινγκ.

Ο Πρόεδρος της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Ηπείρου Κώστας Μάμαλης αναφέρθηκε στις επιδράσεις του ντόπινγκ κάνοντας λόγο για διαταραχές προσωπικότητας, αλλαγές στα εξωτερικά χαρακτηριστικά του αθλητή, καρδιαγγειακά προβλήματα, υπέρταση, αρρυθμίες και σε κάποιες περιπτώσεις θάνατο.

Ο Βασίλης Καλούδης, εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για θέματα Αθλητισμού, ανέφερε πως «αν όλοι οι εμπλεκόμενοι, πολιτεία, σχολείο, επαγγελματίες υγείας, αθλητικοί παράγοντες συνεργαστούμε, ίσως καταφέρουμε αν όχι να εξαλείψουμε, τουλάχιστον να περιορίσουμε το φαινόμενο του ντόπινγκ και να προσδώσουμε στον αθλητισμό κάτι απ’ τη χαμένη του αθωότητα».

Ο πρώην υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Κατσιμπάρδης, κεντρικός ομιλητής της χθεσινής ημερίδας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «φραγμός στη χρήση αναβολικών θα μπει αν οι αρμόδιοι συνειδητοποιήσουν ότι το καλύτερο όπλο για την πάταξή τους είναι η συνεχής και πλατειά ενημέρωση των πολιτών και ιδιαίτερα της νεολαίας μας, από ειδικευμένους επιστήμονες και αξιόπιστους κοινωνικούς φορείς για τους κινδύνους που εγκυμονούνται από τη χρήση τους».