Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Το 2016 ήταν καλή χρονιά για το Σπήλαιο Περάματος

Με θετικό πρόσημο έκλεισε το 2016 σε επίπεδο επισκεψιμότητας για το Σπήλαιο Περάματος. Σύμφωνα με τα επίσημα απολογιστικά στοιχεία από την διάθεση των εισιτηρίων, ένας αριθμός 60.000 περίπου επισκεπτών βρέθηκε στο Σπήλαιο, απολαμβάνοντας τη μοναδικότητα του εσωτερικού ανάγλυφου, ενός από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς των Ιωαννίνων.
Σε σύγκριση με το 2015 υπήρξε μία αύξηση 15% στον αριθμό των εισιτηρίων, που μεταφράζεται σε...
8.000 επισκέπτες περισσότερους από το 2015. Η επισκεψιμότητα βέβαια σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Σπηλαίου Ν. Σαρακατσάνο είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς στους παραπάνω αριθμούς δεν υπολογίζονται τα δωρεάν εισιτήρια, αλλά ούτε και ο αριθμός εκείνων που φτάνουν στο Σπήλαιο, αλλά για διάφορους λόγους δεν εισέρχονται στο εσωτερικό του.

Οι αριθμοί πάντως θα μπορούσαν να είναι ακόμη μεγαλύτεροι εάν δεν υπήρχε ένα «νεκρό» χρονικό διάστημα από το σεισμό της 15ης Οκτωβρίου, σχεδόν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. «Στο διάστημα αυτό είχαμε πολλές ακυρώσεις κυρίως από σχολικές εκδρομές, λόγω της επιφύλαξης και του φόβου για το σεισμό, αν και το Σπήλαιο είχε ελεγχθεί και δεν υπήρχε το παραμικρό πρόβλημα», σημείωσε ο κ. Σαρακατσάνος.
Αναφορικά πάντως με την ενίσχυση της επισκεψιμότητας, πρόσθεσε πως και το Σπήλαιο κερδίζει ένα μέρος της μεγάλης επισκεψιμότητας των Ιωαννίνων, αξιοποιώντας ωστόσο και πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί τα τελευταία χρόνια. Το «αγκάθι» με την πρόσβαση Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε το έργο της αντικατάστασης των κιγκλιδωμάτων στο σύνολο της τουριστικής διαδρομής στο εσωτερικό του Σπηλαίου.
Ένα έργο που προσθέτει σε αισθητική, κυρίως όμως σε ασφάλεια για τους επισκέπτες. Παρόλα αυτά η διοίκηση του Οργανισμού δεν έχει καταφέρει, όπως και οι προηγούμενες να αντιμετωπίσουν το σοβαρό πρόβλημα με την προσβασιμότητα των κινητικά αναπήρων που δεν μπορούν να προσεγγίσουν ούτε την είσοδο, ούτε φυσικά να περιηγηθούν στο εσωτερικό. Οι διαδρομές είναι χαραγμένες από τη δεκαετία του ’60, όταν και άνοιξε το Σπήλαιο, τα περιθώρια παρεμβάσεων είναι ελάχιστα έως ανύπαρκτα, οι όποιες επεμβάσεις στο εσωτερικό απαγορεύονται, επομένως το Σπήλαιο είναι ένας μη φιλικός προορισμός για τα άτομα αυτά. «Δυστυχώς είναι κάτι που δεν μπορούμε να το αλλάξουμε για πολύ σοβαρούς λόγους. Εξετάζουμε ωστόσο την προοπτική δημιουργίας ενός χώρου θέασης στο εσωτερικό και έχουμε υποβάλλει μία πρόταση για χρηματοδότηση ώστε να παρουσιάζεται στα άτομα αυτά το Σπήλαιο με τρισδιάστατη ηλεκτρονική απεικόνιση», σημείωσε ο κ. Σαρακατσάνος. Τέλος, το αμέσως επόμενο σχέδιο της διοίκησης του Οργανισμού είναι η αλλαγή του φωτισμού στο εσωτερικό του Σπηλαίου, με λαμπτήρες led, πρόταση που έχει υποβληθεί για χρηματοδότηση στο Interreg.