Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

Όχι στην πλήρη απαξίωση της Δημοτικής Πινακοθήκης Ζίτσας: “Ίδρυμα Κώστα Μαλάμου”

Λειτουργεί το τελευταίο διάστημα μόνο αποσπασματικά
Σημαντική πολιτιστική, εκπαιδευτική και τουριστική επένδυση για την ιστορική κωμόπολη της Ζίτσας υπήρξε η ίδρυση Δημοτικής Πινακοθήκης, η οποία φιλοξενεί, μεταξύ άλλων και την πλούσια συλλογή με πίνακες και χαρακτικά του μεγάλου Ζιτσιώτη ζωγράφου Κώστα Μαλάμου.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι απαιτήθηκαν αγώνες ετών και συντονισμένες προσπάθειες της πρώην Κοινότητας Ζίτσας και μετέπειτα ομώνυμου Δήμου για να γίνει, η Πινακοθήκη...
λειτουργεί το τελευταίο διάστημα αποσπασματικά μόνο και ανοίγει έπειτα από προσυνεννόηση για κάποια επίσκεψη με τον τοπικό γραμματέα της Κοινότητας. Κάπως έτσι, χάνεται η δυνατότητα αξιοποίησής της προς όφελος του πολιτιστικού και πνευματικού «γίγνεσθαι» της ίδιας της Ζίτσας.

Λίγα τα χρήματα
Τα παραπάνω επισημαίνει με επιστολή του προς τον «Π.Λ.» ο πρ. Πρόεδρος της Αδελφότητας Ζιτσαίων Λάμπρος Δρόσος, τονίζοντας την ανάγκη η Δημοτική Πινακοθήκη Ζίτσας να τεθεί σε πλήρη λειτουργία, «ως προωθημένος θύλακας πολιτισμού και παιδείας που θα δικαίωνε την ιστορία αυτού του τόπου και θα συντελούσε στην ανάπτυξή του».
Όπως αναφέρει, το ποσό που απαιτείται σε ετήσια βάση για να γίνει κάτι τέτοιο είναι της τάξης των 6 – 8 χιλιάδων ευρώ, όσα δηλαδή αντιστοιχούν σε έναν στοιχειώδη μισθό γραμματέως – ταξινόμου και για έξοδα συντήρησης, καθαριότητας και φωτισμού του χώρου της Πινακοθήκης. 
Ο κ. Δρόσος καλεί τον Δήμο Ζίτσας  να συμπεριλάβει στον ετήσιο προϋπολογισμό του των 1,7 εκατ. ευρώ τη μικρή, όπως τη χαρακτηρίζει, δαπάνη «για μια τέτοια πολιτιστική επένδυση σ’ ένα τόπο που αντιστέκεται με πείσμα στη φθορά και την αλλοτρίωση, χωρίς ποτέ να συνταχθεί γι’ αυτόν ένα έστω τοπικό σχέδιο ανάπτυξης».

«Να συνδράμουμε όλοι…»
Καταλήγοντας στην επιστολή του ο κ. Δρόσος τονίζει πως «κρυφή είναι η ελπίδα των Ζιτσιωτών και της ενδοχώρας της, πως σύντομα η Δημοτική Πινακοθήκη Ζίτσας ως μια καινοτομία και πρωτοπορία του Δήμου θα εύρει τους ρυθμούς της κανονικής της λειτουργίας και θα καταστεί πόλος πολιτισμού και παιδείας με συνέχεια και συμβολή στην τουριστική και πολιτιστική ζωή του τόπου». 
Παράλληλα, απευθυνόμενος στους συμπατριώτες του, τους καλεί να συνδράμουν, καθένας όπως μπορεί, την Πινακοθήκη, η λειτουργία της οποίας θα είναι προς όφελος όλων και κυρίως της νέας γενιάς.