Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Τοποθέτηση Γιάννη Στέφου στην Ολομέλεια της Βουλής για το ζήτημα της συγκρότησης του ΕΣΡ

Ο Γιάννης Στέφος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ του Ν. Ιωαννίνων, τοποθετήθηκε στις 3 Νοεμβρίου στην Ολομέλεια της Βουλής για το ζήτημα της συγκρότησης του ΕΣΡ.
Ξεκίνησε την ομιλία του ασκώντας κριτική στην ΝΔ που έχει περιορίσει την πολιτική της αντιπαράθεση γύρω από έναν νόμο, με την κατάργηση του οποίου εξυπηρετούνται όλοι οι φορείς της διαπλοκής και της καταλήστευσης των δημόσιων αγαθών.
Είπε χαρακτηριστικά: «Κάθε νοήμων... 
πολίτης αυτής της χώρας κατανοεί τον πλήρη ηθικό και πολιτικό κατήφορο του κόμματος της ΝΔ, το οποίο με ψέματα,  εκβιασμούς και απειλές θεωρεί ότι μπορεί να ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό και τη σταθερότητα της κυβέρνησης».
Στη συνέχεια της τοποθέτησής του αναφέρθηκε στα ψεύδη που κυριαρχούν στο επικοινωνιακό παιχνίδι που έχει στηθεί από αντιπολίτευση και κανάλια: Το ΣτΕ δεν είναι ποινικό δικαστήριο καθώς η απόφαση του ΣτΕ περιλαμβάνει ένα σκεπτικό. Ο νόμος Παππά δεν κρίθηκε αντισυνταγματικός καθώς το μόνο αντισυνταγματικό είναι η μεταφορά των αρμοδιοτήτων στον υπουργό. Η απόφαση του ΣτΕ δεν ακυρώνει το διαγωνισμό για τις άδειες καθώς αυτή η προσφυγή εκδικάζεται τον Ιανουάριο του 17.  Κανένα δικαστήριο, ούτε και το ΣτΕ έχει τη δυνατότητα να ακυρώσει νόμο ψηφισμένο από τη Βουλή των Ελλήνων, προσθέτωντας πως η Βουλή είναι αυτή που αποφασίζει να αναστείλει την εφαρμογή ενός νόμου ή να τον αντικαταστήσει με κάποιον άλλο.
Συνέχισε υπενθυμίζοντας πως τα 250 εκ. ευρώ που θα εισπράττονταν από τις άδειες θα δίνονταν για την κάλυψη σοβαρότατων κοινωνικών αναγκών, ενώ τώρα παραμένουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τεσσάρων πλουσιότατων ανθρώπων.
Έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας: «Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά σήμερα, αποδεικνύει την πίστη της στο σύνταγμα και διατρανώνει τη βούλησή της για εφαρμογή των νόμων. Προτείνει μία διέξοδο συνεννόησης για την εξεύρεση ευρύτερης συναίνεσης για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Για το καλό της δημοκρατίας και την αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου, ας μην χαθεί άλλη μια ευκαιρία».