Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

“Ηπειρώτες Ευεργέτες”: Με επιτυχία η εκδήλωση από την Ένωση Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ)

Για δύο περίπου ώρες ο κόσμος άκουγε τους ομιλητές να παρουσιάζουν την Ευεργεσία και να επικεντρώνονται στους Ηπειρώτες Ευεργέτες. Η εκδήλωση για τους Ηπειρώτες Ευεργέτες που οργανώθηκε από την Ένωση Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ) διεξήχθη το Σάββατο 26 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Du Luc των Ιωαννίνων σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα.
Ο πρώτος ομιλητής...
κ. Χρήστος Σταυράκος, αναπληρωτής Καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας και Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων επικεντρώθηκε στους χορηγούς και τους δωρητές σε Βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία της Ηπείρου, με παράδειγμα την Αγία Παρασκευή στο Μονοδέντρι, όπως και σε επιγραφές που υπάρχουν στην Ήπειρο, ο κ. Τάσος Παπασταύρου, αρχιτέκτων, πρ. δήμαρχος Ιωαννίνων, καθήλωσε την κατάμεστη αίθουσα του Du Luc με την παρουσίασή του σχετικά με την Οικογένεια Σίνα, ως την επιτομή της Εθνικής Ευεργεσίας, ενώ τέλος ο κ. Μιχάλης Παντούλας, φιλόλογος-ερευνητής, μίλησε και έκλεισε την εκδήλωση με θέμα: "Από τους Εθνικούς Ευεργέτες στη Νέα Εθνοευεργεσία".

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η δημοσιογράφος Βίλιαν Στασινού.
Τέλος, ο Μ. Παντούλας επιφύλασσε στο κοινό, που έκατσε όλο μέχρι το τέλος, μία έκπληξη μέχρι το τέλος, ύστερα από πρόταση του διευθυντή του Μουσείου του Νησιού στη Λίμνη των Ιωαννίνων, όπου και βγήκε για πρώτη φορά από το σημείο της μόνιμης έκθεσής του. Ήταν το ξίφος του Απόστολου Αρσάκη, ασημένιο με τη γιαννιώτικη τεχνοτροπία, που φέρει πάνω το όνομά του και του απονεμήθηκε κατά τη διάρκεια απόκτησης του διδακτορικού του. Το σημαντικό αυτό κειμήλιο θαύμασαν όλοι οι παρευρισκόμενοι, ευχόμενοι το παράδειγμα των Ηπειρωτών Ευεργετών να γίνει οδηγός και για το σήμερα, μιας και οι Ευεργέτες με καταγωγή από την Ήπειρο, ήταν αυτοί που στήριξαν την Ελλάδα σε δύσκολες στιγμές.

Στην εκδήλωση απεύθυναν χαιρετισμό ο βουλευτής Ιωαννίνων Κ. Τασούλας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Ιωαννιτών Παντ. Κολόκας, ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχ. Πλιάκος, ο Δήμαρχος Κόνιτσας Ανδ. Παπασπύρου, η διοργανώτρια οικοδέσποινα μέλος της ΕΝΑ και Περιφερειακή Σύμβουλος Ηπείρου Κέλλυ Καραμάνη και ο Πρόεδρος της ΕΝΑ και Δημοτικός Σύμβουλος Παλλήνης Νεκτάριος Καλαντζής.
Ενώ με την παρουσία τους, την ημερίδα τίμησαν αυτοδιοικητικοί από τους περισσότερους Δήμους του Νομού Ιωαννίνων, καθώς και άνθρωποι των γραμμάτων από τα Γιάννενα.