Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Διαφωνούν, θεωρούν αθέμιτη και καταγγέλλουν την επέκταση των τραπεζών σε ασφαλιστικά προϊόντα

Και στα Γιάννενα η διαμαρτυρία των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών
Για αθέμιτο ανταγωνισμό, που εκτός της παρανομίας και παρατυπίας, προκαλεί τεράστιο πρόβλημα στον κλάδο, κάνουν λόγο οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές σε ολόκληρη τη χώρα, καταγγέλλοντας την πρακτική των τραπεζών που έχουν επεκταθεί στα ασφαλιστικά προϊόντα.
Από μόνη της η επέκταση αυτή δε συνιστά παράβαση, όμως αυτό που καταγγέλλει η Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος είναι η πρακτική των τραπεζών που συνδέουν τις...
πωλήσεις των τραπεζικών τους προϊόντων, με την εξαναγκαστική κατά κάποιο τρόπο πώληση ασφαλιστικών προϊόντων.

Σε πανελλαδικό επίπεδο η Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών πραγματοποίησε συμβολικές παραστάσεις διαμαρτυρίας σε διάφορες πόλεις, μπροστά από τραπεζικά υποκαταστήματα.
Το ίδιο έγινε και στην πόλη των Ιωαννίνων από τα μέλη του Συλλόγου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ιωαννίνων, που κρατώντας πλακάτ διαμαρτυρίας εξέφρασαν τις θέσεις τους, καταγγέλλοντας την τακτική των τραπεζών.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γ. Μάστακας το πρόβλημα του κλάδου δεν είναι ο ανταγωνισμός, αλλά ο αθέμιτος ανταγωνισμός, όπως είναι ακριβώς αυτός που προωθούν οι τράπεζες, συνδέοντας τα ασφαλιστικά προϊόντα με τα τραπεζικά προϊόντα που οι ίδιοι διαθέτουν. Έδωσε μάλιστα και μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα όπως είναι η εκβιαστική τακτική για την έκδοση ενός μπλοκ επιταγών, για το οποίο χρειάζεται η ασφάλιση ενός σπιτιού ή η χορήγηση δανείου, υπό την προϋπόθεση συμβολαίου για το σπίτι, το αυτοκίνητο ή ακόμη και για ασφάλεια ζωής.
«Αυτό που πρέπει να καταλάβουν όλοι είναι πως από την Τράπεζα της Ελλάδος απαγορεύεται ο εξαναγκασμός αυτός. Οι πολίτες είναι ελεύθεροι να αποφασίζουν και για τα ασφαλιστικά προϊόντα που θα αγοράσουν αλλά και από ποιον θα τα αγοράσουν. Δε νοείται η λειτουργία των τραπεζών να εξαιρείται από τους κανόνες της λειτουργίας του συνόλου των εταιρειών ασφαλιστικής διαμεσολάβησης», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μάστακας που ζήτησε την παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η ασφαλιστική συνείδηση δε χτίζεται με εξαναγκασμούς. Ήδη ο κλάδος πλήττεται και υπάρχουν απώλειες από το χαρτοφυλάκιο όμως αυτό θα μπορούσε και να μην ενοχλεί κανέναν. Αντίθετα, αυτό που μας ενοχλεί είναι η πρακτική και ο αθέμιτος ανταγωνισμός», κατέληξε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ιωαννίνων.