Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Γεμάτη η φαρέτρα ενάντια στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Νέα όπλα για την διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας προσθέτουν στη «φαρέτρα» τους, οι επιστήμονες, καθώς ο έγκαιρος και αξιόπιστος έλεγχος αποτελεί ασπίδα προστασίας.
Ένα από αυτά, είναι το συνδυαστικό τεστ Aptima mRNA, με περισσότερες δυνατότητες ανίχνευσης προκαρκινικών αλλοιώσεων, από το τεστ ΠΑΠ και πολλαπλάσιες δυνατότητες από καινοτόμες μοριακές τεχνικές για τον εντοπισμό του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).
Το νέας γενιάς αυτό, «εργαλείο», που αφορά κυρίως...
νεότερες ομάδες γυναικών, στις οποίες πρέπει πάση θυσία να αποφεύγονται άσκοπες χειρουργικές επεμβάσεις, θα παρουσιαστεί στο σεμινάριο Παθολογίας Τραχήλου, που ξεκινάει σήμερα στην πόλη μας, με πανελλήνια και διεθνή συμμετοχή.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Γυναικολογίας Ευάγγελο Παρασκευαΐδη, πρόκειται για ένα «καλλιτεχνικό έργο», με πολύ περισσότερες δυνατότητες ωστόσο από κάθε άλλη προληπτική μέθοδο, στον εντοπισμό ύποπτων αλλοιώσεων.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κυτταρολογικής Εταιρείας, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Μόνο η ανίχνευση του HPV δε λέει τίποτε. Εμείς θέλουμε να ανιχνεύσουμε εκείνη την περίπτωση που μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο. Με τη νέα μέθοδο αυξάνεται το ποσοστό εντοπισμού κατά 80%, με την απάντηση να είναι πολύ περισσότερο σαφής σε πολύ μικρότερο χρόνο»,
Καλύτερη ενημέρωση και ανάπτυξη συνεργασίας
Από τις φετινές καινοτομίες, ιδιαίτερης σημασίας είναι και η συνδιοργάνωση του σεμιναρίου με την ενεργό συμμετοχή της Ελληνικής Εταιρείας Κυτταρολογίας και την συνεργασία της Ελληνικής Ακαδημαϊκής Ομάδας Μελετών Παθολογίας Τραχήλου, υπό την προεδρία του καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων Ευάγγελου Παρασκευαΐδη. Η συνδιοργάνωση αυτή για πρώτη φορά, στοχεύει στην καλύτερη ενημέρωση και ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των δύο κύριων ιατρικών ειδικοτήτων που εμπλέκονται καθημερινά σε προβλήματα πρόληψης γυναικολογικών καρκίνων.
«Η ελπίδα μας είναι στη μεγάλη συμμετοχή σε τέτοιου είδους συνέδρια και σεμινάρια νέων επιστημόνων που γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές της αναγκαιότητας να εφαρμοστούν οι νέες μέθοδοι.
Όπως αποδείχθηκε και με το εμβόλιο, ο μεγαλύτερος ανασταλτικός παράγοντας για την χορήγησή του ήταν η στάση των ίδιων των γιατρών, που ήταν ανεπαρκώς ενημερωμένοι ή φρόντιζαν να ενημερωθούν από ανεπίσημες πηγές», σημείωσε ο κ. Παρασκευαΐδης.
Στην αναγκαιότητα συνεργασίας των διαφορετικών ιατρικών ειδικότητων επέμεινε και ο Ιωάννης Παναγιωτίδης, αναπληρωτής Καθηγητής παθολογικής ανατομικής.\
Νέα μέθοδος στη βιοφασματοσκοπία
Στο σεμινάριο συμμετέχουν και διαπρεπείς επιστήμονες από την Ευρώπη, όπως ο Πιέρ Μάρτιν Χιρκ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, που θα παρουσιάσει μία νέα μέθοδο στη βιοφασματοσκοπία.
Ένας αξιόπιστος και αντικειμενικός τρόπος να διαχωρίζονται και να εντοπίζονται τα «ύποπτα» κύτταρα, σε μία εξέταση που δεν διαρκεί περισσότερο από δύο λεπτά της ώρας και που το κόστος της είναι μόλις ένα ευρώ.
«Μία μέθοδος που θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε πολλές χώρες που δεν είναι προηγμένες ως μέθοδος προσέγγισης της πρόληψης του καρκίνου ή ακόμη και σε άλλες χώρες, συμπληρωματικά, της κυτταρολογίας», σημείωσε ο κ. Χιρκ.