Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Προς κατάργηση όλων των κοινωνικών επιδομάτων

Βαρύ πλήγμα για τις ευπαθείς τάξεις. Τις περικοπές η Κυβέρνηση βαφτίζει εξορθολογισμό για να μετριασθούν οι αντιδράσεις
Γρίφος παραμένει ακόμη ποιο θα είναι το μέλλον των κοινωνικών επιδομάτων, εάν δηλαδή έπεται και σ’ αυτά «μαχαίρι», στα πλαίσια της εξοικονόμησης χρημάτων, που προκύπτει από την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου.
Οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης προς τους «θεσμούς» ξεκάθαρες: κατάργηση όλων των κοινωνικών επιδομάτων μέχρι τον Δεκέμβριο...
του 2019 ( ταυτόχρονα με την κατάργηση του ΕΚΑΣ) και εξοικονόμηση σε ετήσια βάση (2016-2019) μισής μονάδας του ΑΕΠ (δηλαδή 900 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο), μια εξοικονόμηση που θα προέλθει από τη σταδιακή κατάργηση όλων των επιδομάτων!
Για την Κυβέρνηση «εξορθολογισμός»
Η Κυβέρνηση πάντως δεν μιλά για περικοπές, βαφτίζοντας εξορθολογισμό, οποιαδήποτε αλλαγή συμβεί στο προνοιακό τοπίο. Ωστόσο, εδώ και μέρες φουντώνουν τα σενάρια ότι θα μπει «χέρι» και στα επιδόματα, με τους πολίτες να φοβούνται ότι σύντομα κάτι τέτοιο τεικά θα γίνει, μιας και όλες οι περικοπές που έχουν υποστεί σε μισθούς και συντάξεις και άλλες παροχές, ξεκίνησαν υπό την μορφή σεναρίων (τα οποία – σημειωτέον - μετά βδελυγμίας αρνούνταν τα κυβερνητικά στελέχη) και σήμερα είναι μια θλιβερή πραγματικότητα!
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, η νέα Υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου εμφανίζεται υπέρμαχος αυτών των περικοπών, έχοντας προτείνει να περιοριστούν οι επιδοματούχοι της λεγόμενης «μεσαίας τάξης».
Τα επιδόματα που μέχρι το τέλος του 2019, είναι πολύ πιθανό να καταργηθούν είναι:
- ενοικίου
- μακροχρόνια ανέργων
- κατασκηνωτικά
- κοινωνικού τουρισμού
- φοιτητικό
- θέρμανσης
- οικογενειακά/ γάμου
Μάλιστα, για να καμφθούν οι όποιες αντιδράσεις, η Κυβέρνηση εξετάζει να αντιπροτείνει στις περικοπές αυτές κοινωνικές παροχές που προσφέρονταν μέχρι σήμερα στους κοινωνικά αδύναμους, με κουπόνια για τρόφιμα/φάρμακα αλλά και άλλα πιθανότατα είδη, με φορολογικές διευκολύνσεις και παροχές ασφάλισης.
Ο Αλ. Μητρόπουλος 
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει δεσμευτεί στους δανειστές να καταργήσει όλα ανεξαιρέτως τα κοινωνικά επιδόματα μέχρι το τέλος του προγράμματος (τέλη 2019), εξοικονομώντας κάθε έτος 900 εκατ. ευρώ από την περικοπή τους και θεσπίζοντας μόνο το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑ), όπως έχει μετονομαστεί το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ), που θα χορηγείται σε ελάχιστους και αυστηρά με «ρήτρα εισοδήματος» ή, όπως αναφέρει το τρίτο Μνημόνιο (ν.4336/2015 σελ. 1022), με ρήτρα «ακραίας φτώχειας», αναφέρει σχετικά, ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου και Πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ, Αλέξης Μητρόπουλος.