Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Σπουδάζουν… χωρίς να μένουν στην πόλη

Σε ένα πρώτο στάδιο ενός προβληματισμού, που στην πορεία μπορεί να γίνει πολύ μεγαλύτερος και να απασχολήσει όχι μόνο το ακαδημαϊκό ίδρυμα αλλά ολόκληρη την πόλη βρίσκονται οι πρυτανικές αρχές. 
Τα στοιχεία που έχει ήδη καταγράψει η Επιτροπή Φοιτητικών Θεμάτων του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, επιβεβαιώνουν, ότι ο αριθμός των φοιτητών του πανεπιστημίου, που εγγράφονται, αλλά δε μένουν στην πόλη για τις σπουδές τους και ή τις συνεχίζουν εξ αποστάσεως ή τις διακόπτουν οριστικά, γίνεται ολοένα και μεγαλύτερος.
Κάποια πρώτα ανησυχητικά δείγματα...
– στοιχεία είχαν αρχίσει να εμφανίζονται τα δύο τελευταία χρόνια με την κύρια αιτία φυσικά να είναι η αδυναμία εύρεσης οικονομικών πόρων για να παρακολουθήσουν τις σπουδές τους σε μία άλλη πόλη.
Τα στοιχεία επιβεβαιώνονται και μέσω του αριθμού των αιτημάτων των παλαιών φοιτητών – όχι των πρωτοετών – για να μείνουν στις φοιτητικές εστίες του ιδρύματος. 
Όπως ανέφερε ο πρύτανης Γ. Καψάλης, ο αριθμός των αιτήσεων αυτών ήταν μόλις 770 εκ των οποίων τα 730 αιτήματα ικανοποιήθηκαν. Οι αριθμοί αυτοί ήταν πολύ μεγαλύτεροι τα προηγούμενα χρόνια, όπου ο αριθμός των φοιτητών που δεν είχαν βρει δωμάτιο στη φοιτητική εστία ήταν εξαιρετικά μεγάλος σε βαθμό μάλιστα που ήταν εξαιρετικά δύσκολο να καλυφθούν οι ανάγκες έστω μέσω της ενοικίασης δωματίων σε ξενοδοχεία.
Τις ημέρες αυτές, η Επιτροπή Φοιτητικών Θεμάτων του πανεπιστημίου εξετάζει τις αιτήσεις των πρωτοετών, με τον πρύτανη Γ. Καψάλη να εμφανίζεται έντονα προβληματισμένος από την μικρή ανταπόκριση στην πρόσκληση ενδιαφέροντος του τοπικού ΑΕΙ για τη διάθεση δωματίων από ξενοδοχεία της πόλης. 
Αυτός είναι και ο λόγος που δόθηκε μία μικρή παράταση στην προθεσμία εκδήλωσης σχετικού ενδιαφέροντος και υποβολής του στην αρμόδια επιτροπή, με τον κ. Καψάλη να αναφέρεται και στην οικονομική συνέπεια του ιδρύματος απέναντί τους.
«Ας σημειωθεί, ότι περιμένουμε μεγαλύτερη ανταπόκριση άρα και μεγαλύτερο αριθμό δωματίων που διατίθενται για τους φοιτητές μας από τα ξενοδοχεία. Άλλωστε δε θα πρέπει να ξεχνά κανείς, ότι το πανεπιστήμιο ήταν απολύτως συνεπές απέναντί τους και έστω με μία μικρή καθυστέρηση, δεν οφείλει το παραμικρό σε κανέναν από όσους διέθεσαν δωμάτια τα τελευταία χρόνια», τόνισε χαρακτηριστικά.

Νέα διάκριση  για το Πανεπιστήμιο
Το ερευνητικό και διδακτικό έργο του πανεπιστημίου σε όλα του τα τμήματα, σε συνδυασμό με τις δράσεις και ενέργειες εξωστρέφειας, όπως είναι οι πολυποίκιλες εκδηλώσεις, αλλά και οι τελετές αναγόρευσης, αποτελούν συστατικά χαρακτηριστικά της νέας διεθνούς διάκρισης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το τοπικό ΑΕΙ αξιολογήθηκε και συμπεριλαμβάνεται στα 938 καλύτερα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα στον κόσμο από τις τέσσερις χιλιάδες (4.000) ανώτατων ιδρυμάτων, τα στοιχεία των οποίων εξετάσθηκαν αρχικά, καταλαμβάνοντας την 491η θέση, σύμφωνα με τον διεθνώς αναγνωρισμένο κατάλογο που δημοσίευσε το National Taiwan University.
Η αξιολόγηση όπως ανέφερε ο πρύτανης Γ. Καψάλης λαμβάνει υπόψιν της κατά κύριο λόγο το ερευνητικό έργο που παράγεται και δημοσιεύεται σε κάθε Ίδρυμα, στην απήχηση που έχουν οι δημοσιευμένες εργασίες, καθώς και στην ιδιαίτερη διάκριση που γνωρίζουν.
Αναμφίβολα όμως ρόλο παίζει και η λειτουργία ενός ξεχωριστού γραφείου στο πανεπιστήμιο με αποκλειστικό αντικείμενο την ενημέρωση και κοινοποίηση όλων των δράσεων στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.
«Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων συνεχίζει δυναμικά να παράγει υψηλής ποιότητας διδακτικό και ερευνητικό έργο και παράλληλα επιτυγχάνει να διασφαλίζει διακεκριμένες θέσεις σε διεθνείς αξιολογήσεις. Η επιτυχία αυτή ενισχύεται ακόμη περισσότερο, αν λάβει κανείς υπόψη του το σχετικά μικρό μέγεθος του πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Αισθανόμαστε συγκινημένοι και χαρούμενοι για την επιτυχία αυτή. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας για την προσπάθεια που καταβάλλει ο καθένας στον δικό του τομέα. Είμαστε αποφασισμένοι με δράσεις εξωστρέφειας να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας με την ίδια συνέπεια, την ίδια υπευθυνότητα και την ίδια αποφασιστικότητα για το καλό του πανεπιστημίου Ιωαννίνων», ανέφερε ο κ. Καψάλης.