Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Στα Γιάννενα το βιβλίο του Σταύρου Τζίμα στις 21 Οκτωβρίου

Το βιβλίο του Σταύρου Τζίμα «Η κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας και οι ελληνικές φαντασιώσεις. Ελλάς – Σερβία – Ορθοδοξία», παρουσιάζουν την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου και ώρα 7.30 μ.μ., στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής», οι εκδόσεις «Επίκεντρο».
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι: Βαγγέλης Αργύρης, πρώην υπουργός, Ηλίας Σκουλίδας, ιστορικός Τ.Ε.Ι. Ηπείρου και ο συγγραφέας. 
Τη συζήτηση συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιώργος Κυρούσης. 
Χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ. 
Θα ακολουθήσει...
συζήτηση με το συγγραφέα για τη σημερινή κατάσταση στα Βαλκάνια.
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών.


Το βιβλίο
Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας αποτυπώνει όλα όσα κατέγραψε μέσα από τις δημοσιογραφικές του ανταποκρίσεις στην Γιουγκοσλαβία, που διαλυόταν, από τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Μάρτυρας μιας απίστευτης βαρβαρότητας, μίλησε με τους περισσότερους από τους πρωταγωνιστές του δράματος, καταγράφοντας τη διάλυση μιας χώρας, τους αιματηρούς πολέμους, τη δημιουργία νέων κρατών.
Πρόσωπα – κλειδιά των τότε εξελίξεων, όπως οι Γκλιγκόροφ, Ρουγκόβα, Θάτσι, Μέσιτς, Κούτσαν, Αχμέτι, Σολάνα, Κοστούνιτσα, Τζίντζιτς κ.ά., αποκαλύπτουν παρασκήνια για την ελληνική εμπλοκή στην ανατροπή του Μιλόσεβιτς, την παρουσία και δράση Ελλήνων παραστρατιωτικών στη Βοσνία, ενώ καταθέτονται μαρτυρίες των ελάχιστων αμάχων Βόσνιων μουσουλμάνων που επέζησαν από τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα και άλλες ενδιαφέρουσες πτυχές του γιουγκοσλαβικού ζητήματος.
Αρκετοί στην Ελλάδα, παρασυρμένοι από τον δικό τους εθνικισμό και την υστερία γύρω από το Μακεδονικό, ή και την παντελή άγνοια μερικοί, φαντασιώνονταν ότι θα μπορούσε να συγκροτηθεί μια ελληνοσερβική συμμαχία, βασισμένη στην κοινή θρησκεία, με χαρακτηριστικό σύνθημα της εποχής «Ελλάς – Σερβία – Ορθοδοξία». Σε αυτή τη βάση αρκετοί από τους σφαγείς του γιουγκοσλαβικού δράματος έγιναν ήρωες στην Ελλάδα. Αποθεώθηκαν από την πλειονότητα των Ελλήνων πολιτικών, ηρωοποιήθηκαν από τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης και τους παρασχέθηκαν διευκολύνσεις για κάθε είδους συναλλαγές. Αυτή η άκριτη εξύμνηση επεκτάθηκε και στους Έλληνες παραστρατιωτικούς «εθελοντές» που βρέθηκαν στη Βοσνία. Για τις πραγματικές διαστάσεις αυτού του φαινομένου, αρκετές πληροφορίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας με το βιβλίο αυτό για πρώτη φορά.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην εισαγωγή του ο συγγραφέας: «η Γιουγκοσλαβία διαλύθηκε επειδή πολλοί από τους ανθρώπους που βρέθηκαν σε θέσεις-κλειδιά την κρίσιμη περίοδο μετά τον θάνατο του Τίτο, έπαιξαν χωρίς κανέναν ενδοιασμό το χαρτί του ακραίου εθνικισμού. Οι εθνοτικές αντιπαραθέσεις προϋπήρχαν και δημιούργησαν το εύφορο έδαφος για τη ρητορική των εθνικισμών. Και μετά ήρθαν τα όπλα, οι μάχες, οι νεκροί…».