Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

ΠΛΑΚΑ: Γέφυρα της γνώσης και του πολιτισμού στο χρόνο

Ο πολιτισμός ενός τόπου είναι τα έργα των ανθρώπων του. Αυτό ήταν και το μήνυμα που έστειλε η όμορφη εκδήλωση μνήμης που έγινε το Σάββατο στα Πράμαντα.
Στο κέντρο ο πρωτομάστορας του Γεφυριού της Πλάκας αλλά και η τέχνη της μαστορικής που ήκμασε στα Τζουμέρκα. Η ημέρα που αφιερώθηκε στον πρωτομάστορα Κώστα Χρ. Μπέκα και τους Πραμαντιώτες μαστόρους της πέτρας κατάφερε αφενός να αναδείξει τον πολιτισμικό πλούτο μιας σπάνιας σε ομορφιά περιοχής όπως τα Τζουμέρκα και αφετέρου να καταδείξει ότι το αίτημα για αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας, έχει πίσω του μεγάλο ιστορικό βάθος και εκφράζει τις βαθύτερες ανάγκες των κατοίκων του τόπου.
Την εκδήλωση διοργάνωσε ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων και...
ξεκίνησε με μία ημερίδα αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Πρωτομάστορα Κώστα Μπέκα, ο οποίος ανέλαβε να κατασκευάσει το γεφύρι το 1866 παραδίδοντας τελικά όχι μόνο μία χρηστική γέφυρα που άντεξε 150 χρόνια αλλά κι ένα κομψοτέχνημα της πέτρας και της λαϊκής αρχιτεκτονικής που συμπυκνώνει γνώσεις, εμπειρίες και ελπίδες όσων έζησαν εκείνη την περίοδο αλλά και όσων προηγήθηκαν αφήνοντας παρακαταθήκες για τις επόμενες γενιές.

Στην εκδήλωση, χαιρετισμό απεύθυναν η Κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, οι βουλευτές Γιάννης Στέφος και Κώστας Τασούλας, ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος και ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης με την αναστήλωση του Γεφυριού να αποτελεί τη σημαντικότερη αναφορά όλων όπως ήταν φυσικό.
Στο επιστημονικό μέρος της ημερίδας, ο Δήμαρχος Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές αναφέρθηκε στο βιογραφικό του Κώστα Μπέκα και πώς μπόρεσε να γίνει ο πρωτομάστορας που συνέδεσε το όνομά του με την Πλάκα, ο αρχιτέκτονας και επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Σμύρης που αναφέρθηκε στην ομορφιά που βγαίνει από την τέχνη των μαστόρων όταν ο πολιτισμός συναντά τις ανάγκες ενός έργου, ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Δημήτρης Καλιαμπάκος που ανέδειξε τις γνώσεις που κατείχε ο Κώστας Μπέκας ώστε να φτιάξει το γεφύρι και ο γλύπτης και καθηγητής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Θεόδωρος Παπαγιάννης που μίλησε για τους μάστορες και τα γεφύρια της περιοχής και την τέχνη τους μέσα και από προσωπικά του βιώματα.

Μνημείο στην πλατεία
Στη συνέχεια στην πλατεία των Πραμάντων απέναντι από το Δημαρχείο έγιναν τα αποκαλυπτήρια γλυπτού προς τιμή του πρωτομάστορα Κώστα Χ. Μπέκα και των πραμαντιωτών μαστόρων της πέτρας, έργο που φιλοτέχνησε ο Θόδωρος Παπαγιάννης αλλά και η ονομασία της πλατείας σε πλατεία Κώστα Μπέκα.