Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

Ποιος θα μας σώσει από τους “φωτεινούς παντογνώστες” διαδικτύου;

Γράφει ο Νίκος Βούστρος
Ζητώ συγνώμη από όλους τους αγαπητούς φίλους που θα τους χαλάσω τη χαρά, αλλά επειδή ερεύνησα εξονυχιστικά την εν λόγω ανοησία που διακινείται τις τελευταίες μέρες στο διαδίκτυο, προέκυψαν τα παρακάτω:
  1. Η απόφαση 1260 του Σ.Τ.Ε. αφορά προληπτική δέσμευση (απαγόρευση κίνησης δηλαδή) και όχι κατάσχεση λογαριασμού
  2. Η απόφαση αναφέρει ότι δεν επιτρέπεται η... ΑΝΑΙΤΙΟΛΟΓΗΤΗ και ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ από το ΣΔΟΕ ΔΕΣΜΕΥΣΗ τραπεζικών λογαριασμών & περιουσίας, ως μέσο πρόληψης μελλοντικής “φοροδιαφυγής”, όπως ισχυριζόταν η διοίκηση δια των υπηρεσιών της στην κρινόμενη υπόθεση.
  3. Τούτο σημαίνει ότι αν μια κατάσχεση είναι αιτιολογημένη και όχι προληπτική, αλλά για εξόφληση π.χ. φόρου ή προστίμου, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
  4. Επίσης, κανένα απολύτως πρόβλημα για την πράξη δέσμευσης της διοίκησης (δια των υπηρεσιών της φυσικά), δεν υπάρχει όταν αυτή τελείται ως αποτέλεσμα μέτρου ποινικής δικαιοσύνης ή βουλεύματος, κλπ.
  5. Ουσιαστικά με την υπόψη απόφαση τίθεται όριο σε τυχόν αυθαίρετες πράξεις της “διοίκησης” (δλδ. της εφορίας), πράγμα όμως που καθόλου δεν συμβαίνει σε μια τυπική κατάσχεση.
Συνεπώς, μη τσιμπάτε σε αυτές τις ανοησίες που αφθονούν στο διαδίκτυο. Αν ήταν τόσο απλό, τι νομίζετε, δεν θα το είχαν κάνει όλοι; Λέτε να τους λείπουν τα 25 Ευρώ;;
Απλά, ο κάθε κυριολεκτικά πικραμένος, βρίσκει μια είδηση ή κάτι που του μοιάζει για είδηση, όπως στην προκειμένη περίπτωση την προσφυγή του εισαγωγέα, την “τραβάει από τα μαλλιά” και κάνει την ευχή του …γεγονός…
Καταλαβαίνω αυτούς που καλόπιστα το διαδίδουν με τις κοινοποιήσεις τους νομίζοντας ότι προσφέρουν στους άλλους, αλλά δυστυχώς συμβαίνει το αντίθετο. Τους αποπροσανατολίζουν και τους συσκοτίζουν ακόμη περισσότερο.
Το μόνο θετικό στοιχείο που μπορεί να κρατηθεί από τη διακινούμενη εικόνα είναι η ανάγκη για αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτών, αλλά όχι πάντως εκφραζόμενη ως κοινοποίηση ανυπόστατων “ειδήσεων” και “μαγικών λύσεων” που καλές φαίνονται, αλλά όμως έχουν το κακό ότι …δεν υπάρχουν

Όποιος θέλει μπορεί να διαβάσει την περίληψη της απόφασης από το πολύ έγκυρο ΤΑΧHEAVEN, εδώ