Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

“Η ΤΣΙΜΠΙΔΑ” από τον ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ

Η δημοφιλής στήλη του “Η.Α.” της Τετάρτης 11-5-2016
Ζιγκουάλα
Χθες το πρωί από τις μικροφωνικές εγκαταστάσεις του 12ου δημοτικού σχολείου ακουγόταν η φωνή του Στέλιου Καζαντζίδη. Δυνατά. Διαπεραστικά. Πολλοί αναγνώστες της εφημερίδας διαμαρτυρήθηκαν για την… ηχορύπανση κι αναρωτήθηκαν αν τούτο ήταν μέρος της μουσικής διαπαιδαγώγησης των μαθητών. Αυτό που άκουγαν ήταν ουσιαστικά μια...

πρόβα τζενεράλε του αφιερώματος που έκανε το σχολείο στον λαϊκό τραγουδιστή το απόγευμα της ίδιας μέρας. Δείτε. Τα μουσικά αφιερώματα είναι καλά. Φέρνουν σε επαφή τα παιδιά με τη μουσική του τόπου τους, τον καλλιτέχνη, το έργο του, την ιστορία του και την παρακαταθήκη που αφήνει στις επόμενες γενιές… Όμως, αν το ζητούμενο είναι να γνωρίσει ο μαθητής του δημοτικού (όχι μόνο της έκτης τάξης, αλλά και της πρώτης) τον Στέλιο Καζαντζίδη, να το διευρύνουμε το πράγμα: να τον φέρουμε σε επαφή και με τον Μητροπάνο (εξαιρετικός αοιδός, μα σε επόμενες ηλικίες), τον Βαμβακάρη, τα απαγορευμένα ρεμπέτικα κ.λπ.. Θέλει προσοχή μεγάλη, όταν απευθυνόμαστε σε ανθρώπους εύπλαστους, όπως είναι τα μικρά παιδιά. Διαμορφώνουμε χαρακτήρες, τους αυριανούς δημιουργούς κι εκφραστές του πολιτισμού μας. Να γνωρίσουν και τους λαϊκούς τραγουδιστές μας, ναι. Αλλά ολόκληρο αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη, πάει πολύ. Εκτός κι αν εξαντλήσαμε τους δημιουργούς και συνθέτες, που έχουν συνδέσει τη δουλειά τους με την ιστορία του τόπου. Εκτός αν αυτός είναι ο πολιτισμός μας. 
Τ.Τ. 

Ξανακοπήκαμε
Για πρώτη φορά στην ιστορία της συμμετοχής της στη Eurovision, η Ελλάδα δεν πέρασε στον τελικό, καθώς η αξία του τραγουδιού, που στείλαμε και προέκυψε από απευθείας ανάθεση, δεν αναγνωρίστηκε από τους (κακούς) Ευρωπαίους. Γενικά, δεν μας αγαπά η Ευρώπη τελευταία, αν και όταν εμείς παρήγαμε πολιτισμό, οι κάτοικοί της ήταν στα δέντρα. Τώρα πια εκείνοι κατέβηκαν απ’ αυτά κι ανεβήκαμε εμείς. Και μεταξύ των λοιπών απολίτιστων που έχουμε να επιδείξουμε, στείλαμε και στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό ένα κακέκτυπο κοκτέηλ παλαιοτέρων, δοκιμασμένων επιτυχιών. Ας είναι. Θα ζήσουμε και μ’ αυτό. Κόφτης δαπανών. Κόφτης Eurovision. 
Τ.Τ.  


Συμβουλή πρώτη  
Ο πρωθυπουργός μας είπε πως θα πρέπει να νιώθουμε χαρούμενοι. Πατάμε κι εμείς το κουμπάκι της ευτυχίας και αρχίζουμε να νιώθουμε. Τι πιο απλό; Έπρεπε να μας το είχε πει από πέρσι, να μην περάσουμε τέτοια ταραχή, να μην περιμένουμε το Grexit, να μην έχουμε παραισθήσεις πως στεκόμαστε στην ουρά για ένα αυγό ή να μην κινδυνεύουμε να αλλάξουμε εθνικότητα και να γίνουμε Βενεζουελανοί . Δεν ξέρω ποιο κουμπάκι πατάτε εσείς, για να νιώσετε ευτυχία, εγώ πατώ αυτό του απορροφητήρα. Και μετά στέκομαι από κάτω, βάζω όλο το κεφάλι μου και το μηχάνημα κάνει τη δουλειά του. Ρουφά όλες τις κακές σκέψεις και την απαισιοδοξία μου και εκείνα τα «αχ» και «βαχ» που βγαίνουν από το στόμα μου τα στέλνω στην ατμόσφαιρα να διαλυθούν. Ένας φίλος μου είπε πως πατά τα κουμπιά του τηλεφώνου. Τηλεφωνεί, έτσι, σ’ όλες τις τράπεζες που χρωστά και τους τραγουδά το τραγουδάκι του Lou Reed «Oh, it's such a perfect day I'm glad I spent it with you» 
Π.Ζ.   

Συμβουλή δεύτερη 
Ο πρωθυπουργός μας όμως μας είπε και κάτι άλλο πέρα από το ότι θα πρέπει να είμαστε χαρούμενοι. Μας είπε πως δεν πρέπει να πετάμε στα σύννεφα. Θεωρώ πως είναι η πιο σημαντική παρατήρηση. Με προφυλάσσει από τους ιλίγγους, μιας και καθημερινά έβγαινα στο μπαλκόνι και πηδηματάκι στο πηδηματάκι και σύννεφο στο σύννεφο έφτανα ψηλά και αγνάντευα να δω μήπως και η ανάπτυξη έρχεται. Π.Ζ. 

Λεγεωνάριοι  
Στα σοβαρά επεισόδια που έγιναν στην πλατεία συντάγματος το βράδυ της περασμένης Κυριακής η αστυνομία έκανε 14 συλλήψεις. Από τους συλληφθέντες τέσσερις ήταν Ιρανοί, τρεις Γάλλοι, δύο Ελβετοί, ένας Αυστριακός και μία Κύπρια. Α… ήταν και τρεις Έλληνες! Αυτό σημαίνει διεθνοποίηση της επανάστασης, ή μάθανε πως διαδηλώνουμε πλακώσανε και Λεγεωνάριοι. 
Σ.Κ.  

Η ενημέρωση  
Ποτέ μας δεν είχαμε τις καλύτερες των εντυπώσεων γι’ αυτές τις καθιερωμένες ενημερώσεις των εκάστοτε πρωθυπουργών στους εκάστοτε προέδρους της Δημοκρατίας. Τις θεωρούμε θέατρο για τηλεοπτική κατανάλωση. Πολύ περισσότερο προχθές που είδαμε τον σημερινό πρωθυπουργό να ενημερώνει –λέει- τον σημερινό πρόεδρο… για τα αποτελέσματα του Eurogroup της 25ης Μαΐου. Ε… και; Δεν αποτελεί είδηση το γεγονός. Ούτε και ως εικόνα.
Σ.Κ.  


Μας ζώνουν τα ...χορτάρια  
Μπήκαμε στον Μάιο, ξεκίνησε και η αντιπυρική περίοδος, ανέβηκε και η θερμοκρασία. Σε αντίθεση όμως με τα προηγούμενα χρόνια, η κινητικότητα γύρω από το κόψιμο των χόρτων είναι χαμηλή. Είναι γνωστές οι ελλείψεις σε προσωπικό στους Δήμους, όπως και η αδυναμία προσλήψεων, αλλά δεν περίμενε κιόλας κανείς ότι δεν θα έρθουν φέτος οι πενταμηνίτες. Όπως τα κατάφερε το Υπουργείο Εργασίας, θα πάρουν οι δήμοι του Νομού εργάτες κατά τον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο. Καλό θα είναι, πάντως, να κινητοποιηθούν και οι ίδιοι οι πολίτες, τουλάχιστον στα σημεία κοντά στα σπίτια και τις αυλές τους. Αν κρίνουμε από το παρελθόν, πολλοί ούτε τα δικά τους οικόπεδα δεν καθαρίζουν, οπότε εκτιμούμε ότι πολύ σύντομα η περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων θα μετατραπεί σε... ζούγκλα του Αμαζονίου.
Γ.Χ 


Εξαφάνισαν τις πρασιές  
Αναγκαία και επιβεβλημένη ήταν η αλλαγή των πεζοδρομίων γύρω από το Διοικητήριο της Περιφέρειας, ωστόσο η εικόνα που διαμορφώνεται, μάλλον θα μας κάνει να αναπολούμε το παρελθόν. Στον πεζόδρομο της Μελανίδη οι πρασιές αντικαταστάθηκαν με πλάκες πεζοδρομίου και ο δρόμος είναι πλέον «γυμνός» από πράσινο. Από το εμπρός μέρος ήδη απομακρύνθηκαν οι φοίνικες και άλλα φυτά, αλλά ελπίζουμε να έχουν προβλέψει χώρο για πράσινο, ώστε μαζί με μια άσχημη πλατεία να μη δημιουργήσουμε έναν ακόμη αφιλόξενο χώρο.
Α.Τ.