Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Ανοίγει η «βεντάλια» των υγειονομικών ελέγχων

Από χθες σε εφαρμογή το υγειονομικό σχέδιο, μετά τη διάγνωση κρουσμάτων φυματίωσης στο Τσεπέλοβο
Σε εφαρμογή τέθηκε από χθες το σχέδιο που εκπονήθηκε σε σύσκεψη των υγειονομικών αρχών της περιοχής, μετά τη διάγνωση κρουσμάτων φυματίωσης, αρχικά σε έναν 38χρονο Σύριο πρόσφυγα που διέμενε στο Τσεπέλοβο και στη συνέχεια στη σύζυγό του.
Το πιθανότερο είναι να νοσούν και τα τέσσερα από τα πέντε παιδιά και όλη η οικογένεια νοσηλεύεται σε...
δύο δωμάτια της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Η πορεία της υγείας τους είναι καλή και το θετικό είναι πως δεν υπάρχουν ενδείξεις προσβολής από φυματίωση και άλλων προσφύγων που μεταφέρθηκαν από την Ειδομένη τις προηγούμενες ημέρες και στεγάζονται στο Κέντρο Φιλοξενίας Τσεπελόβου.
Το σχέδιο που εκπονήθηκε από τον Διευθυντή Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Ηπείρου Γιάννη Νικόπουλο σε συνεργασία με τον Διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Φώτη Βάββα και εκπροσώπους των υγειονομικών φορέων της περιοχής, προβλέπει τον άμεσο έλεγχο όλων των νηπίων και των βρεφών που σήμερα διαβιούν στο Τσεπέλοβο. Μάλιστα, χθες έγιναν δοκιμαστικά εμβόλια – τεστ μαντού για να διαπιστωθεί αν κάποιο παιδί έχει μολυνθεί από το μικρόβιο της φυματίωσης.
Σε δεύτερο επίπεδο ο έλεγχος θα εστιαστεί στα 27 άτομα που ταξίδεψαν με το πούλμαν από την Ειδομένη στο Τσεπέλοβο. «Αναλόγως με το τι θα προκύψει, θα δούμε αν θα ανοίξουμε τη βεντάλια ή θα την κλείσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Νικόπουλος, παρέχοντας τη διαβεβαίωση πως τα πάντα είναι υπό έλεγχο και εκφράζοντας την εκτίμηση πως αν δε νοσούν και άλλα άτομα στο συγγενικό περιβάλλον της οικογένειας, τότε ο κίνδυνος επιπλέον κρουσμάτων είναι εξαιρετικά μικρός.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΣΙΚΑ
Τη Δευτέρα το Κέντρο Φιλοξενίας Τσεπελόβου επισκέφτηκε και ο Διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Ηπείρου, ο οποίος διαπίστωσε πως δεν υπάρχουν σοβαρά θέματα δημόσιας υγείας και κάποια ζητήματα με την υδροδότηση και την αποχέτευση θα αντιμετωπιστούν σε συνεργασία με τον Δήμο Ζαγορίου. «Οι συνθήκες διαβίωσης είναι καλές και από τα Κέντρα Φιλοξενίας στην Ήπειρο μπορώ να πω ότι είναι το καλύτερο», τόνισε ο κ. Νικόπουλος.
Ωστόσο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τις συνθήκες στο Κέντρο Φιλοξενίας του Κατσικά. «Οι άνθρωποι που ζουν στην ύπαιθρο, είναι αναμφίβολα πιο ευάλωτοι. Κυρίως στον Κατσικά χωλαίνουμε σε κάποια θέματα δημόσιας υγείας. Αυτό που μας προβληματίζει, είναι το αύριο αυτών των καταστάσεων. Αν δε βελτιωθούν οι συνθήκες, με την άνοδο της θερμοκρασίας, θα έχουμε ζητήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Κατεπείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν κατέθεσε η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μαρία Σπυράκη ζητώντας από την ΕΕ να ενεργήσει άμεσα ώστε να μην εξελιχθούν ορισμένα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων σε υγειονομική «βόμβα».
Με αφορμή το πρώτο κρούσμα φυματίωσης που διαπιστώθηκε στο κέντρο φιλοξενίας στο Τσεπέλοβο Ιωαννίνων, την ενδεχόμενη δημιουργία κέντρου υποδοχής στην περιοχή Δέλτα Αξιού δίπλα στο βιολογικό καθαρισμό Θεσσαλονίκης και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει με την παροχή πόσιμου νερού στο Πολύκαστρο, η Μαρία Σπυράκη απευθύνεται στην Κομισιόν και ζητά να μάθει με ποιό τρόπο σκοπεύει να υποστηρίξει την Ελλάδα ώστε να αποφευχθούν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία.
Παράλληλα η Ευρωβουλευτής ζητά να μάθει κατά πόσο υπάρχει συντονισμός με το ΚΕΕΛΠΝΟ για την επιτήρηση και αποστολή εξειδικευμένου υγειονομικού προσωπικού αλλά και ειδικού ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού στα κέντρα υποδοχής.